Mama zamiar zainstalowac Firefox'a 0.9. W zwiazku z tym zastanawiam sie czy bezpieczenstwo Firefox'a jest na tyle silne ze mozna go spokojnie uzywac do dokonywania przelewow i innych operacji przez internetowy bank? Chodzi mi np. o konto w Inteligo
Pozdrawiam
Czy Firefox jest bezpieczny?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Czy Firefox jest bezpieczny?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9
- Prozac
Re: Czy Firefox jest bezpieczny?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Prozac pisze:Zastanawiam sie czy bezpieczenstwo Firefox'a jest na tyle silne ze mozna go spokojnie uzywac do dokonywania przelewow i innych operacji przez internetowy bank?
Bezpieczeństow przelewów zapewnia szyfrowany protokół wymiany danych.
IE i Firefox obsługują szyfrowanie. Tylko, że w IE masz tyle dziur, że nigdy nie wiadomo przez którą coś cieknie i każde zapamiętane przez ciebie hasło może zostać wykradzione. W Firefoxie masz Menadzera Haseł, za pomoca którego kontrolujesz które hasło mozę byc zapisane. Dodatkowo u mnie w Nawigatorze Mozilli (nie wiem czy firexof to ma) maż możliwość szyfroawnia tych haseł. Reasumując Firefox jest na pewno bezbieczniejszy niż IE. Drugą sprawą jest już obsługa standardów przez banki... a o tym poczytaj sam (poszukaj na forum itp.)
- kebe
- Z nami od: 13 kwietnia 2004, 17:16
Re: Czy Firefox jest bezpieczny?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9
- lenrock
- Moderator
- Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
• Strona 1 z 1