problemy z ftp
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
problemy z ftp
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Witam
Mój problem polega natym, że nie mogę pobrać żadnego pliku poprez ftp. Jestem za firewallem sprzętowym i nie moge go wyłączyć. Co ciekawe pliki ściągają się poprzez IE. Czy jest jakaś możliwość konfiguracji trybu ftp w FF.
Pozdrawiam
Mój problem polega natym, że nie mogę pobrać żadnego pliku poprez ftp. Jestem za firewallem sprzętowym i nie moge go wyłączyć. Co ciekawe pliki ściągają się poprzez IE. Czy jest jakaś możliwość konfiguracji trybu ftp w FF.
Pozdrawiam
- wiesiek czesiek
- Z nami od: 20 września 2004, 13:08
Re: problemy z ftp
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616
wiesiek czesiek pisze:Mój problem polega natym, że nie mogę pobrać żadnego pliku poprez ftp. Jestem za firewallem sprzętowym i nie moge go wyłączyć. Co ciekawe pliki ściągają się poprzez IE. Czy jest jakaś możliwość konfiguracji trybu ftp w FF.
Zaraz, zaraz cos tu nie gra
Ale na stan wiedzy ktora przekazales, uwazam ze FF nie ma tu nic do rzeczy.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Jeśłi chodzi o firewall to blokowane są wszystkie 'WAN requests', natomiast porty 20 i 21 nie (od strony LANu) - taką konfugurację stosuje sie bardzo często - można otworzyć sesję tylko wtedy gdy jest ona inicjowana od strony LANu
Niestety tak to wygląda w praktyce: przez IE działa a przez FF nie działa - nawet jeśli obie przeglądarki są odpalone jednocześnie.
Tylko, że to ja nim jestem i bardzo mnie irytuje fakt, że nie mogę sobie z tym poradzić.
W IE istnieją opcje do ustawiania parmetrów ftp, jest np. opcja włączenia trybu pasywnego, w FF nic na temat ftp nie znalazłem.
czyli zasada jest prosta albo dziala albo nie dziala. A nie tak ze w IE dziala a w FF nie. Dlatego potestuj jeszcze troche aby wykluczyc mozliwosc ze raz serwer dzialal (przy IE) a drugi raz nie (przy FF)
Niestety tak to wygląda w praktyce: przez IE działa a przez FF nie działa - nawet jeśli obie przeglądarki są odpalone jednocześnie.
Jesli to nie pomoze pogadaj z administratorem, on napewno skorybuje polityke bezpieczenstwa tak aby wszystko dzialalo.
Tylko, że to ja nim jestem i bardzo mnie irytuje fakt, że nie mogę sobie z tym poradzić.
W IE istnieją opcje do ustawiania parmetrów ftp, jest np. opcja włączenia trybu pasywnego, w FF nic na temat ftp nie znalazłem.
- wiesiek czesiek
Problem nadal nie rozwiązany ale dodam troche nowych faktów:
W IE istnieje opcja wł/wył trybu pasywnego ftp.
W mojej konfiguracji sprzętowej (router, firewall) przy użyciu IE mogę pobrać plik przez ftp ale tylko wtedy, gdy opcja trybu pasywnego ftp jest wyłączona. Przy opcji włączonej nie mogę. W FF nie moge w żaden spodób pobrac takiego pliku. Być może FF domyślnie przyjmuje włączony tryb pasywny, a w opcjach FF nie ma nic na temat ustawienia trubu ftp.
Może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać.[/b]
W IE istnieje opcja wł/wył trybu pasywnego ftp.
W mojej konfiguracji sprzętowej (router, firewall) przy użyciu IE mogę pobrać plik przez ftp ale tylko wtedy, gdy opcja trybu pasywnego ftp jest wyłączona. Przy opcji włączonej nie mogę. W FF nie moge w żaden spodób pobrac takiego pliku. Być może FF domyślnie przyjmuje włączony tryb pasywny, a w opcjach FF nie ma nic na temat ustawienia trubu ftp.
Może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać.[/b]
- wiesiek czesiek
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616
Nie wiem jak to jest z trybem pasywnym w FF ale podejrzewam, ze nie ma takiej opcji. Zauwaz ze jest to przegladarka a nie klient FTP.
Wiec moge poradzic tylko to zeby zmienic konfiguracje. Teraz domyslam sie ze puszczone sa porty 21 i jakis wiekszy od 1024. Ja bym bym zmienil konfiguracje na inna, ktora puszczala by port 20 i 21 (np dal ACL na porty blokowane a jesli to za malo dalby firewalla programowego badajace datagramy puszczone na portach nieblokowanych)
Wiec moge poradzic tylko to zeby zmienic konfiguracje. Teraz domyslam sie ze puszczone sa porty 21 i jakis wiekszy od 1024. Ja bym bym zmienil konfiguracje na inna, ktora puszczala by port 20 i 21 (np dal ACL na porty blokowane a jesli to za malo dalby firewalla programowego badajace datagramy puszczone na portach nieblokowanych)
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
• Strona 1 z 1