Witam,
Problem:
Niektóre wiadomości w oknie z listą maili, posiadają niepoprawny, dziwny tytuł. Wygląda to tak, że kiedy tylko wystąpić ma polski znak z ogonkiem, to od tego znaku poczynając, cała reszta tematu zawiera same znaki zapytania (białe, wpisane w czarny romb). Treść maila zawiera poprawne kodowanie.
Sprawdzałem z View -> Character Encoding -> Automatic -> Universal włączonym i wyłączony. W Character Encoding mam też ustawione Central Europe (ISO-8859-2). Żadne manewrowanie w meny Character Encoding nie przyniosło rezultatu.
Nie wszystkie maile z polskimi literami robią takie problemy - nie wiem od czego to zależy. Content-Type też nie ma wpływu. Widziałem już i poprawnie i niepoprawnie odczytywane tytuły, które miały w headerze maila tak text/plain jak i text/html; tak charset=ISO-8859-2 jak i charset="windows-1250" - z cudzysłowami lub bez.
Posiadam Thunderbirda w orginalnej (angielskiej) wersji: 2.0.0.14 (20080421).
Kodowanie tematów maili.
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Re: Kodowanie tematów maili.
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14
flop pisze:Sprawdzałem z View -> Character Encoding -> Automatic -> Universal włączonym i wyłączony.
Mam nadzieję, że zostałeś z wyłączonym.
flop pisze:W Character Encoding mam też ustawione Central Europe (ISO-8859-2).
To jeszcze wróć do domyślnego ustawienia "Zastosuj wybrane kodowanie do wszystkich listów". Ma być wyłączone. Może przestawiałeś to dla folderu, a może w opcjach.
flop pisze:Content-Type też nie ma wpływu.
Bo i nie ma prawa. Nagłówki, jeśli ich treść ma być w innym charsecie, to muszą mieć to kodowanie podane w swej treści.
Np.
Subject: bez pliterek =?ISO-8859-2?Q?za=BF=F3=B3=E6_g=EA=B6l=B1_ja=BC=F1?=
oznacza "bez pliterek zażółć gęślą jaźń". Widać charset i sposób kodowania (Q = quoted-printable).
Jedyny wyjątek, to gdy temat jest nieprawidłowo podany za pomocą 8-bitowych znaków. Jedynie w tym przypadku TBird odchodzi od standardów i interpretuje te znaki używając kodowania domyślnego dla folderu lub z opcji.
Ale to nieistotne, bo zapewne problem powodują u Ciebie maile z tytułem poprawnie zakodowanym w Win-1250 lub UTF-8, które kazałeś interpretować jako ISO (ustawiając "zastosuj kodowanie do wszystkich").
Możliwe też, że te wszystkie maile powodujące problem są od jednego nadawcy, który ma skopane kodowanie wysyłanych wiadomości - skoro całkiem się kaszani od miejsca pierwszej pliterki...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi 
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Odp: Kodowanie tematów maili.
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0
Mam taki sam problem, ale niestety nie wiem co mam z tym zrobić. Tytuł wygląda dokładnie tak jak napisałeś w odpowiedzi, czyli tak:
ale wygląda w ten sposób tylko na liście maili. Tytuł wiadomości na pasku nowej zakładki lub nad mailem wygląda poprawnie. Co muszę zrobić, żeby tytuły na liście maili także wyglądały poprawne?
ale wygląda w ten sposób tylko na liście maili. Tytuł wiadomości na pasku nowej zakładki lub nad mailem wygląda poprawnie. Co muszę zrobić, żeby tytuły na liście maili także wyglądały poprawne?
- pin54
- Z nami od: 09 listopada 2007, 10:08
• Strona 1 z 1
Wróć do Klient poczty Thunderbird