MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problemy z szybkim filtrowaniem ( iglobalnym też)

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

problemy z szybkim filtrowaniem ( iglobalnym też)

Postautor: Sebastian Adamus » 14 sierpnia 2015, 12:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0

Witajcie

Poszukiwałem odpowiedzi na ten problem w innych postach ale nie znalazłem (być moze źle szukałem).
Od jakiegoś czasu mam problemy zarówno z szybkim filtrowaniem jak i globalnym. (od kilku miesięcy)

Wprowadzenie do problemu. Używam TB na kilku komputerach, łącze się przez IMAP. (TB jest używany zarówno na oryginalnych WIN 7 jak i WIN 8,1)
program jest używany do handlu (głównie allegro), dziennie przerabiamy ponad 1000 maili.
Maile przychodzą do katalogu odebrane, skąd są segregowane ręcznie i przerzucane do różnych katalogach/folderów.
Od każdego kupującego przychodzą mi 3 maile z jego nickami, nazwiskiem, nr aukcji. etc.

Problem zaczyna się w momencie gdy próbuję znaleźć danego kupującego, jeśli wpisuję jego nicka, bardzo często znajduje mi tylko np 1 mail, zamiast 3.
lub np 2 zamiast trzech. Zdarza się również że nic nie znajduje, nawet jeśli mam zaznaczony myszką ten mail (podświetlony) i wpisuję w szybkie filtrowanie nicka/nazwisko/nr aukcji. Generalnie wygląda to tak jakby nie przeszukiwał treści maila, (mimo tego, że zaznaczone są wszystkie kryteria wyszukiwania w tym wyszukanie treści). czasami zdarza się, że nie wyszukuje mi po nicku, ale znajduje po nazwisku.

Generalnie mocno utrudnia to pracę, gdy trzeba coś pojedynczo znaleźć np w katalogu z 300 mailami.
Aha, i problem dotyczy katalogów zarówno takich co mają np 1000 maili, jak i 50 maili.

(próbowałem naprawić każdy folder (właściwości/napraw) , nie działa.

Czy ktoś z Państwa miałby jakiś pomysł jak to naprawić? mocno by nam to ułatwiło życie.
pozdrawiam
Sebastian
Sebastian Adamus

Odp: problemy z szybkim filtrowaniem ( iglobalnym też)

Postautor: Mirek » 18 sierpnia 2015, 15:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0

Na początek spróbuj: https://support.mozilla.org/pl/kb/przeb ... azy-danych
Ewentualnie korzystaj z normalnego (wolniejszego) wyszukiwania - CTRL+SHIFT+F lub "prawoklik" na koncie czy folderze.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Odp: problemy z szybkim filtrowaniem ( iglobalnym też)

Postautor: Gość » 20 sierpnia 2015, 15:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0

Witaj
dzięki za pomoc.
Generalnie usunięcie pliku global przyniosło efekt, ale niestety tylko na jakiś czas.
Program wyszukał mi kilkanaście różnych haseł bez problemu, po czym poległ na haśle "magiel elektryczny" od tamtego czasu działa tak jak działało.
Widać thunderbird nie lubi magla...

poszukam jeszcze w sieci, może ktoś wpadnie na jakiś pomysł.
pozdrawiam
Gość

Wróć do Klient poczty Thunderbird