MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Błąd wysyłania wiadomości

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Błąd wysyłania wiadomości

Postautor: Dnilb112 » 29 sierpnia 2015, 11:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/44.0.2403.157 Safari/537.36

Witam mam problem- gdy chcę wysyłać wiadomości przy użyciu thunderbird wyskakuje taki błąd:

"Wysyłanie wiadomości nie powiodło się.
Z nieznanych przyczyn nie udało się wysłać wiadomości przy użyciu serwera SMTP smtp.googlemail.com. Należy sprawdzić poprawności ustawień serwera poczty wychodzącej, a następnie spróbować ponownie, albo skontaktować się z administratorem sieci"

Konfiguracja serwera:
Typ serwera: Serwer poczty IMAp
Nazwa serwera: imap.googlemail.com
Użytkownik: ****@gmail.com

Port: 993 (był zmieniany na 587 i 25 i nic nie pomogło)

Ustawienia zabezpieczeń
Bezpieczeństwo połączenia: SSL/TLS
Metoda uwierzytelniania: Normalne hasło
Dnilb112

Odp: Błąd wysyłania wiadomości

Postautor: Mirek » 13 września 2015, 23:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0

Odpowiadam z opóźnieniem, ale dopiero dziś się wziąłem za porządkowanie otwartych i "zapomnianych" kart w przeglądarce...
Port 993 w tamtym miejscu jest jak najbardziej poprawny, ale konfiguracja wysyłania (czyli SMTP) jest gdzie indziej: Narzędzia -> Konfiguracja kont... -> Poczta wychodząca. Niby adres serwera smtp.googlemail.com powinien też być OK, ale osobiście wszędzie mam smtp.gmail.com i taki jest też podany na stronie pomocy gmaila. Korzystasz na GMailu z dwuskładnikowego uwierzytelniania?
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Wróć do Klient poczty Thunderbird