Błąd pobierania poczty - RETR command - serwer nie odpowiada
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Błąd pobierania poczty - RETR command - serwer nie odpowiada
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0
Program bardzo długo sprawdza pocztę przychodzącą a jak przychodzi do pobrania wyskakuje okno:
RETR command did not succeed. Error retrieving a message. Mail server poczta..... responded: -ERR
Jak to naprawić?
RETR command did not succeed. Error retrieving a message. Mail server poczta..... responded: -ERR
Jak to naprawić?
- Totino123
- Z nami od: 09 października 2015, 21:45
Odp: Błąd pobierania poczty - RETR command - serwer nie odpo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0
http://mozillapl.org/forum/search.php?keywords=RETR
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=42050&p=207502&hilit=RETR#p207502
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=40940&p=206557&hilit=RETR#p206557
NIEPRAWDA!
Problem nie tkwi po stronie dostawcy usługi poczty elektronicznej a to jest błąd programu Thunderbirda
(przez tyle lat nie naprawiony?)
Do celów porównawczych zainstalowałem wczoraj The Bat. Proszę mi powiedziec jakim to cudem The Bat pobiera pocztę a Thunderbird od dwóch dni pokazuje ten sam ww błąd? Błąd serwera poczty? Bull shit! SPRAWDZIŁEM!
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=42050&p=207502&hilit=RETR#p207502
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=40940&p=206557&hilit=RETR#p206557
Mam ten sam problem. Przy próbie pobrania poczty pojawia mi się komunikat 'Polecenie RETR nie powiodło się. Błąd pobierania wiadomości. Odpowiedź serwera poczty poczta.o2.pl: -ERR'. Co zrobić?
Zgłosić problem adminowi dostawcy usługi poczty elektronicznej.
NIEPRAWDA!
Problem nie tkwi po stronie dostawcy usługi poczty elektronicznej a to jest błąd programu Thunderbirda
(przez tyle lat nie naprawiony?)
Do celów porównawczych zainstalowałem wczoraj The Bat. Proszę mi powiedziec jakim to cudem The Bat pobiera pocztę a Thunderbird od dwóch dni pokazuje ten sam ww błąd? Błąd serwera poczty? Bull shit! SPRAWDZIŁEM!
- Totino123
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0
Chyba wszędzie rozwiązanie, jakie pomaga pozbyć się tego problemu, to zalogowanie się przez stronę do poczty i usunięcie najstarszej wiadomości, która nie chce się pobrać (ewentualnie jakiejś z nią sąsiadującej). Z tego co czytam, komuś pomogło też oczyszczenie folderu Spam (na serwerze). Być może pomoże przestawienie na chwilę ustawień serwera w Tb, żeby pobierał jedynie nagłówki wiadomości a potem dociągniecie reszty ich zawartości (pewnie poza tą uszkodzoną wiadomością).
The Bat najwyraźniej ma mechanizm, dzięki któremu pomija uszkodzone wiadomości (i zgadzam się, że takie rozwiązanie jest dla większości lepsze i wygodniejsze). Jak na razie Tb woli "krzyczeć", że coś nie tak.
The Bat najwyraźniej ma mechanizm, dzięki któremu pomija uszkodzone wiadomości (i zgadzam się, że takie rozwiązanie jest dla większości lepsze i wygodniejsze). Jak na razie Tb woli "krzyczeć", że coś nie tak.
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
Mirek pisze:The Bat najwyraźniej ma mechanizm, dzięki któremu pomija uszkodzone wiadomości
The Bat pokazuje wszystkie logi co robi i informuje o niepobranych wiadomościach w ten sposób:
!2015-10-15, 22:17:35: FETCH - Nie wszystkie odebrane wiadomości udało się zachować w bazie programu. Pobrano 1537 wiadomości, z czego zachowano 1536.
Też pokazuje błędy RETR (i często błąd protokołu TLS):
2015-10-15, 22:57:42: SEND - Inicjacja fazy potwierdzania TLS
!2015-10-15, 22:57:42: SEND - Błąd protokołu TLS: Nieoczekiwany komunikat SessionUnknownContentType ct (50).
Ale The Bat po restarcie z reguły pobiera pocztę dalej a TB zawiesił się na amen co uniemożliwia jego dalsze użytkowanie.
Chyba wszędzie rozwiązanie, jakie pomaga pozbyć się tego problemu, to zalogowanie się przez stronę do poczty i usunięcie najstarszej wiadomości, która nie chce się pobrać (ewentualnie jakiejś z nią sąsiadującej).
W jaki sposób znaleźć tę uszkodzoną wiadomość? A jeśli takich wiadomości jest więcej? The Bat pokazuje że jest
ich jednak więcej.
- Totino123
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0
Ale po restarcie z zasady pobiera pocztę dalej a TB zawiesił się na amen co uniemożliwia jego dalsze użytkowanie.
Ale spróbowałeś - tak jak pisałem wyżej - usunąć uszkodzoną wiadomość po stronie serwera albo przełączyć się chwilowo na pobieranie samych nagłówków?
- Mirek
- Moderator
W tej chwili ustawiłem opcję pobieraj tylko nagłówki wiadomości i wyskakuje ten sam błąd. Po restarcie programu też bez zmian: Checking Inbox for new messages...szuka i wyskakuje dalej ten sam błąd.
Co do pierwszego sposobu to ja nie umiem znaleźć uszkodzonej wiadomości.
Co do pierwszego sposobu to ja nie umiem znaleźć uszkodzonej wiadomości.
- Totino123
Totino123 pisze:Co do pierwszego sposobu to ja nie umiem znaleźć uszkodzonej wiadomości.
Mirek pisze:usunięcie najstarszej wiadomości, która nie chce się pobrać (ewentualnie jakiejś z nią sąsiadującej)
Czyli patrzysz jaka ostatnia pobrała się w Tb i przez stronę usuwasz (albo przenosisz do folderu, z którego nie zostanie pobrana) pierwszą wiadomość po tej ostatnio pobranej. Jeśli to nie pomogło, to spróbuj podobnie jeszcze z wiadomością przed i/lub z wiadomością po tej już usuniętej.
Jeśli uda się pobrać po tym kilka wiadomości i znowu to samo - to powtarzasz procedurę. Jeśli dzieje się tak cały czas co ileś wiadomości/co jakiś czas - to tak jak zacytowałeś:
zgłosić problem adminowi dostawcy usługi poczty elektronicznej.
- Mirek
- Moderator
• Strona 1 z 1
Wróć do Klient poczty Thunderbird