MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

scalanie plików adresów

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

scalanie plików adresów

Postautor: bertixx » 29 grudnia 2015, 12:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:43.0) Gecko/20100101 Firefox/43.0

Witam. Mój problem jest prozaiczny. Nie umiem scalic kilku plików z adresami w jeden.
Jak robię to za pomocą notatnika to mi się wpisy powielają. Nie zachodzi zjawisko zastąp istniejące wpisy.
Być może ja coś nie umiem - poproszę o ukierunkowanie wobec tego problemu
bertixx

Odp: scalanie plików adresów

Postautor: dexter » 29 grudnia 2015, 12:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:46.0) Gecko/20100101 Firefox/46.0

Czemu nie używasz narzędzia importu książki adresowej?
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: bertixx » 29 grudnia 2015, 14:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:43.0) Gecko/20100101 Firefox/43.0

Oczywiście że używam, ale to tylko dokłada drugi plik nawet jeżeli jest tak samo oznaczony, nie likwidując dubli. Ja mam już 5 plików i nie wiem jak je scalac. Owszem jeżeli zrobiłem to kopioeaniem notatnika to potem kilkadziesiat minut trwa kasowanie dubli. ALe to nie robota. Sprawa jest banalna, i prawdopodobnie twórcy to przewidzieli tylko ja nie umiem tego wykonać.
bertixx

Postautor: dexter » 29 grudnia 2015, 14:57

A to działa? -> Duplicate Contact Manager
dexter
Moderator

Postautor: bertixx » 29 grudnia 2015, 15:42

dodatek nie zweryfikowany, niemożliwe zainstalowanie.

BTW pytasz czy pomagasz???
bertixx

Postautor: bertixx » 29 grudnia 2015, 17:11

Drogi kolego Dexter. Liczyłem na parę słów tłumaczenia a nie na pytanie czy nie zweryfikowany dodatek u mnie działa.
Pomoc nie polega na zdawkowym pisaniu paru słów, gdyż wydaje mi się to lekceważące.
Zapewne już się wypaliłeś w swojej roli. Zrób miejsce innym i niech ta pomoc nieco lepiej wygląda.
Zapewne siedzisz tu dobre parę lat, i już Ci się nie chce nawet pisać. Ja to doskonale rozumiem, i inni zapewne też.
Jedź gdzieś na narty, odpocznij od klawiatury i może po tej przerwie akurat zachce Ci się inaczej traktować ludzi którzy pytają, oczekując pomocy a nie zapytań w stylu odpowiedzi do mnie. Swego czasu też na pewnym forum udzielałem pomocy, ale nigdy by mi do głowy nie przyszło tak traktować userów liczących na pomoc.
Być może to efekt Twojego przepracowania.
Tak że widzę że nie można liczyć na Twoją pomoc to życzę temu forum wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i zalecam przerwę na pozbieranie sił.
bertixx

Postautor: dexter » 30 grudnia 2015, 09:30

1. W Thunderbirdzie nie ma wymogu weryfikacji, żadne dodatki nie są podpisane.
2. Masz ten komunikat prawdopodobnie dlatego, że próbujesz zainstalować ten dodatek w Firefoksie, a nie w Thunderbirdzie.
3. Ten dodatek działa bardzo dobrze, sprawdziłem wczoraj. Zadałem pytanie, ponieważ kilku osobom nie działał (tamci raczej instalowali we właściwym programie).
4. Jeżeli idziesz do lekarza, od razu dostajesz diagnozę, czy jednak kilka pytań na początek?
dexter
Moderator

Postautor: bertixx » 30 grudnia 2015, 21:46

No cóż, fakt z ta instalacją. Tylko że już po prawidłowej instalacji wpis się pojawił w adresy-narzędzia. zaznaczyłem jedna opcje i start, ale nic się nie dzieje. Także przy drugiej opcji nie ma żadnych reakcji. Coś nie teges, albo z programem albo ze mną. Co do diagnoz i wywiadów to myślę że wystarczyło parę słów napisać, celem wyjaśnienia intencji. Ja tez nie jestem aż tak domyślny żeby czytać w myślach, szczególnie gdy oczekuję jakiejś porady.Nie ma sprawy. Przepraszam i bez urazy. To piszę otwartym tekstem, bo nie mam z tym problemu.
bertixx

Postautor: dexter » 31 grudnia 2015, 09:18

To pozostaje ci połączenie plików CSV z eksportu w Excelu lub LibreOffice i szukanie duplikatów za pomocą sortowania.

A tam w tym dodatku chyba trzeba zaznaczyć dwie książki adresowe; nie wiem, czy to zrobiłeś.
dexter
Moderator

Postautor: bertixx » 31 grudnia 2015, 11:29

No wiec dziś po kilku restartach zmienił się wygląd pola tego programu i wszystko stało się jasne i co najważniejsze działa. Jest to proste, więc można spokojnie to polecać nawet osobom nie specjalnie kumatym po angielsku.
Polecam ten dodatek i dziękuję za uwolnienie z kłopotu.
bertixx

Postautor: bertixx » 01 stycznia 2016, 09:15

Warto by kończąc ten problem opisać ciut bliżej sposób postępowania jaki u mnie się sprawdził.
Jeżeli ma się już kilka plików z adresami które się dublują wyeksportowane gdzieś na inną partycję np. to należy te pliki wszystkie zaimportować z powrotem do TB. Następnie po wgraniu programu po kolei ładować do niego po dwa pliki na zasadzie każdy z każdym. Tym sposobem na końcu pozostaną dwa foldery z adresami ale nie powtarzającymi się. Należy je wyeksportować na np. pulpit i scalić metodą kopiuj wklej notatnikiem. Następnie już jeden plik ponownie załadować i tym sposobem powstaje jeden plik z adresami. Być może jest inny sposób operowania tym programem i szybciej dochodzi się do jednego pliku, ale mnie się ten sprawdził, a i kopie adresów w plikach przed scalaniem mam zachowane aby sprawdzić czy operacja cała nie zgubiła gdzieś jakiś wpisów.
Pozdrawiam Noworocznie:)
bertixx

Wróć do Klient poczty Thunderbird