MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

W wynikach wyszukiwania powtarzający się obcy adres nadawcy

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

W wynikach wyszukiwania powtarzający się obcy adres nadawcy

Postautor: Pawek » 21 czerwca 2016, 13:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/51.0.2704.103 Safari/537.36

Witam,
Mam pytanie:
w wyszukiwarce Thunderbirda wpisałem szukany tekst i znalazło mi kilkaset maili - wypełnionych przez ludzi formularzy kontaktowych z mojej strony www. Moje zainteresowanie przykuł jeden adres, który powtarza się jak nie we wszystkich, to w bardzo wielu mailach z tego formularza. Adres ten jest pokazywany tylko w wynikach wyszukiwania - po prawej stronie, tam gdzie adres nadawcy. Gdy otwieram dany mail, nie znajduję w nim tego adresu, nadawca w nagłówku również jest inny, w źródle maila tez nie ma nigdzie tego adresu. Czy ktoś się może orientuje, o co chodzi? Czy to TB mi sfiksował i "dokłada" mi ten adres, chociaż nie ma on żadnego związku z tymi wiadomościami? Czy może serwer providera formularza mi go jakoś dokleja? Ale provider ma serwery w USA, a adres ma polską domenę. Jest jeszcze ogniwo pośrednie - strona z formularzem jest jak pisałem na serwerze w USA, ale pocztę (formularze) przesyła do mojego polskiego providera home.pl z którego ją ściągam. Czy może być tak, że to w home doklejają mi ten adres? Kogo powinienem pytać?

Wyszukiwałem też sam adres i znalazł mi dwa maile FAKTYCZNIE od tego adresu, jednak jeśli zadaję jakieś mniej precyzyjne zapytanie w wyszukiwarce z bardziej ogólnikowymi słowami, to wyrzuca mi setki wyników z tym powtarzającym się adresem po prawej stronie wyników wyszukiwania.

Z góry dziękuję za sugestie, do kogo się udać po wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Paweł
Pawek

Odp: W wynikach wyszukiwania powtarzający się obcy adres nad

Postautor: dexter » 21 czerwca 2016, 13:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:50.0) Gecko/20100101 Firefox/50.0

Wygląda to na błąd lub nieoczekiwane działanie Thunderbirda. Nie sądzę, by jakiś serwer pośredniczący dokładał ten adres.

Można spróbować odświeżyć bazę danych, zgodnie z tym artykułem: https://support.mozilla.org/pl/kb/przeb ... azy-danych
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Wróć do Klient poczty Thunderbird