Przeniesienie profilu i poczty z Linux na Windows 10
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Przeniesienie profilu i poczty z Linux na Windows 10
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/52.0.2743.82 Safari/537.36
Witam. Niestety nie mogę sobie poradzić z przeniesieniem profilu i poczty z Linuxa na Windows 10 w programie Thunderbird. Zrobiłem kopię całego folderu .thunderbird, w którym znajduje się między innymi folder reghtehtrht.default (ciąg znaków przypadkowy) lecz niestety nie wiem gdzie mam go skopiować. Szukałem pomocy w googlach i w stronie Pomocy Thunderbirda, lecz niestety nic z tego nie wyszło
Mam windowsa od tygodnia, po 8 latach pracy na Linuksie, więc proszę o wyrozumiałość
Liczę na pomocy dla laika 
- bodziopl
- Z nami od: 01 sierpnia 2016, 12:46
Odp: Przeniesienie profilu i poczty z Linux na Windows 10
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:50.0) Gecko/20100101 Firefox/50.0
Profil Thunderbirda może być gdziekolwiek, trzeba tylko podać ścieżkę do niego w pliku profiles.ini.
Natomiast domyślnie w windowsach profil znajduje się w ścieżce %APPDATA%\Thunderbird\Profiles\losowy_ciąg_znaków.default\ . Przy przenoszeniu z innego systemu, też trzeba dodać dane profilu w profiles.ini.
Szczegółowy opis znajduje się w artykule https://support.mozilla.org/pl/kb/profile-thunderbirda
Natomiast domyślnie w windowsach profil znajduje się w ścieżce %APPDATA%\Thunderbird\Profiles\losowy_ciąg_znaków.default\ . Przy przenoszeniu z innego systemu, też trzeba dodać dane profilu w profiles.ini.
Szczegółowy opis znajduje się w artykule https://support.mozilla.org/pl/kb/profile-thunderbirda
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Odp: Przeniesienie profilu i poczty z Linux na Windows 10
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/52.0.2743.82 Safari/537.36
Dzięki za odpowiedź, ale chwilę po utworzeniu tematu udało mi się rozwiązać problem samemu. Wystarczyło odpalić Thunderbirda Przejść do zakładki pomoc i wybrać Informacje dla pomocy technicznej. Później wystarczyło kliknąć w Folder profilu i automatycznie pokazał się folder gdzie zapisany jest profil. Następnie przekopiować zawartość dawnego proflu do nowego i po uruchomieniu Thunderbirda wszystko działało
W moim przypadku tak wyglądała ścieżka do profilu: C:\Users\bodzio\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\xxxxxx.default
Podsumowując problem rozwiązany.
Podsumowując problem rozwiązany.
- bodziopl
- Z nami od: 01 sierpnia 2016, 12:46
• Strona 1 z 1
Wróć do Klient poczty Thunderbird