MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Pomocy. Thunderbird od początku pobiera wiadomości

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Pomocy. Thunderbird od początku pobiera wiadomości

Postautor: deejay9 » 24 sierpnia 2018, 19:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/68.0.3440.106 Safari/537.36

Witam
Mam ogromny problem. Po tym jak zawiesił się thunderbird, po ponownym uruchomieniu program zaczął pobierać wszystkie wiadomości od początku, aż zabrakło miejsca na hd. Dodam, że stare kopie są na hd i są widocznie. W związku z tym zacząłem kasować wszystko co nie jest niezbędne do działania systemu. Zwolniłem chyba z 20 gb, a thundebirdowi cały czas za mało, żeby wszystko pobrać. Mam 6 kont mailowych i około 300k wiadomości, również z załącznikami. Pokasowałem te większe. Niby nie widzę jakichś podwójnych wiadomości. Nie rozumiem dlaczego nie widzi starych kopii w programie. Funkcja usuń duplikaty ich nie znajduje. Funkcja porządkuj nie działa bo jest za mało miejsca. Może program kopiuje je do jakiegoś innego folderu? Pomóżcie proszę bo już szału dostaję. Nie mogę nawet pobrać głupiego dokumentu bo mam 0 kb wolnego.

Update: Przed chwilą sprawdziłem folder kopii wiadomości: 50 gb!
Sprawdziłem też dziennik zdarzeń i wywala poniższy błąd:
Czas: 24.08.2018 22:15:48
Błąd: [Exception... "Component returned failure code: 0x80004005 (NS_ERROR_FAILURE) [nsIMsgFolder.getStringProperty]" nsresult: "0x80004005 (NS_ERROR_FAILURE)" location: "JS frame :: chrome://messenger/content/folderPane.js :: getSmartFolderName :: line 2780" data: no]
Plik źródłowy: chrome://messenger/content/folderPane.js
Wiersz: 2782
Co uruchomię ponownie thd to kopiuje wiadomości od zera, wtf?
Czy jest jakiś dodatek, który mógłby zrobić porządek z bazą danych?
deejay9

Z nami od: 24 sierpnia 2018, 19:41

Odp: Pomocy. Thunderbird od początku pobiera wiadomości

Postautor: meridiam » 26 października 2018, 18:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:63.0) Gecko/20100101 Firefox/63.0

Też tak miałam, miałam thunderbird od jakiegoś 2015 roku i na bieżącą usuwałam w nim niepotrzebne wiadomości ale te wiadomości nie kasowały się z serwera. Gdy przeinstalowany miałam system w 2018 roku to Thunderbird zaczął pobierać wszystkie wiadomości od 2015 roku no masakra. Najlepiej zaznacz sobie żeby jak kasujesz wiadomość w Thunderbird to ta wiadomość kasuje się także na serwerze pocztowym, wtedy unikniesz takich sytuacji.
meridiam

Z nami od: 26 października 2018, 15:18

Wróć do Klient poczty Thunderbird