MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak usunąć wpis w about:config

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Jak usunąć wpis w about:config

Postautor: adamos77 » 19 lipca 2019, 10:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:68.0) Gecko/20100101 Firefox/68.0

Na forum jest kilka wątków dotyczących kasowania wpisów ale są one dość stare, dotyczą FF i TB w starszych rozwiązaniach informatycznych, dlatego proszę o odpowiedź na następujące 4 pytania.

1. Czy wystarczy przy wyłączonym programie usunąć z pliku prefs.js wybrane zapisy, czy trzeba zrobić coś innego?
2. Czy dla bezpieczeństwa wystarczy utworzyć kopię pliku prefs.js - czy trzeba zrobić coś jeszcze?
3. Jakim wpisem mogę regulować liczbę przechowywanych stron w historii przeglądania FF. Chodzi o to aby historia tworzyła się nie dłuższa niż 1,5 miesiąca, lub np. 5000 stron - bo jak tam dłużej nie zaglądam to historia jest ponad półroczna z kilkunastoma tysiącami stron? Kiedyś takie ustawienie było w Ustawieniach programu, a teraz nie ma.
4. Jakim wpisem można regulować długość przechowywania w historii danych ściągniętych plików w FF np. poprzez określenie, że mają się kasować po 10 dniach?

Proszę może zasugerować deweloperom, stworzenie mechanizmu umożliwiającego usuwanie wpisów z about:config obu programów. Ja u siebie dostrzegam po jednym z rozszerzeń - speeddial - kilkaset niepotrzebnych wpisów FF, również kilkadziesiąt wpisów po nieużywanych drukarkach TB, etc. Warto myślę czyścić taki śmietnik bo to wszystko spowalnia uruchamianie i pracę programów.

Wiesław
adamos77

Z nami od: 09 kwietnia 2014, 10:02

Odp: Jak usunąć wpis w about:config

Postautor: adamos77 » 22 lipca 2019, 15:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:68.0) Gecko/20100101 Firefox/68.0

Widzę, że zadałem trudne pytania.
Usunąłem ponad 400 wpisów z byłego rozszerzenia w FF i kilkadziesiąt z TB dotyczących starych drukarek zapisałem i działa. Przedtem wykonałem kopię bezpieczeństwa plików prefs.js. Po usunięciu plików wpisy te nie powróciły.
Wpis dotyczący liczby historii stron które mogą się zapisywać niestety po zmianie np. na 10 000 powraca do 87 000. Tzn. FF wydaje się że jest mądrzejszy ode mnie tak jak Windows. :)
Może jednak coś podpowiecie?
Wiesław
adamos77

Z nami od: 09 kwietnia 2014, 10:02

Odp: Jak usunąć wpis w about:config

Postautor: dexter » 22 lipca 2019, 16:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:70.0) Gecko/20100101 Firefox/70.0

Nie, to akurat się automatycznie ustawia.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Wróć do Klient poczty Thunderbird