MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Najdziwniejszy problem z Thunderbirdem?

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Najdziwniejszy problem z Thunderbirdem?

Postautor: cyklon » 25 listopada 2019, 13:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/78.0.3904.108 Safari/537.36

Forumowicze, zwracam się do Was (przynajmniej jak dla mnie) z niesamowicie dziwnym problemem, mianowicie.
Od kilku lat korzystam z Thunderbirda, aktualizuję na bieżąco, mam tą samą pocztę na kilku komputerach. Od pewnego czasu, na jednym z nich nie jestem w stanie wysyłać e-maili które w treści mają grafikę (np. przychodzi do mnie wiadomość od sklepu, gdzie jest grafika lub sygnaturka w postaci zdalenj grafiki) lub jeśli wysyłam e-mail z załącznikiem.
Za każdym razem pasek wysyłania wiadomości zacina się w okolicy 98%, a po minucie pojawia taki komunikat:
"Wysyłanie wiadomości się nie powiodło.
Wysyłanie wiadomości się nie powiodło, ponieważ upłynął limit czasu połączenia z serwerem smtp.bestbody.com.pl poczty wychodzącej (SMTP). Należy spróbować ponownie lub skontaktować się z administratorem sieci."

Zrzut ekranu
https://images91.fotosik.pl/285/be2e399864dab66a.jpg

- Na dokładnie tych samych ustawieniach Thunderbirda i tym samym koncie e-mail, na komputerze podpiętym do tej samej sieci WiFi, problemu nie ma (!).
- Na tym samym komputerze, podpiętym jednak poprzez kabel Lan do tej samej sieci, problemu nie ma (!).
- Na tym samym komputerze, podpiętym do innej sieci WiFi, problemu nie ma (!).
- Usuwając załącznik lub grafikę z treści, maile wysyłają się w porządku.

Wydłużenie czasu na odpowiedź serwera (w ustawieniach) nie pomogło, zresztą tak jak pisałem, podpinając komputer do innej sieci jest OK, a na siedzi gdzie komputer ma problem pozostałe komputery wysyłają bez problemu.
Problem nie jest więc ani sieć WiFi, ani konfiguracja poczty, ani zbyt duża wielkość maila (to paręset kilobajtów)....

Przeinstalowałem (usunąłem wszystkie pliki) Thunderbirda i problem nadal jest. Pozostało mi jedynie przeinstalowanie Windowsa, ale jako, że jest to komputer firmowy i wiąże się to z ogromem pracy, zostawiam to na sam koniec.

Proszę mądre głowy o pomoc, dziwniejszego przypadku w swojej karierze (od 1994 r.) użytkownika komputera nie miałem.
cyklon

Z nami od: 25 listopada 2019, 13:05

Odp: Najdziwniejszy problem z Thunderbirdem?

Postautor: cyklon » 05 stycznia 2020, 10:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/79.0.3945.88 Safari/537.36

podbijam z prośbą o jakiekolwiek rady
cyklon

Postautor: krystian3w » 05 stycznia 2020, 14:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:72.0) Gecko/20100101 Firefox/72.0

Sprawdźcie na innym internecie (najlepiej inny dostawca) a potem skontrolować SMTP (może nagle hosting zmienił dane do firmowych poczt...?) w TB?

I jak tylko usuwanie grafik pomaga, to sprawdźcie zapełnienie poczty dla danego konta e-mail (jak używacie pop3 bez czyszczenia staroci, to może je zapchaliście).
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
krystian3w

Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Postautor: cyklon » 10 stycznia 2020, 09:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/79.0.3945.88 Safari/537.36

Tak jak wspomniałem na tym samym komputerze podłączonym do innego internetu (w sumie dwóch różnych) działa bez problemu. Hosting nie zmienił danych do firm pocztowych. Jak również wspominałem te same wiadomości wysyłane z innego komputera podłączonego do internetu, gdzie jest problem na pierwszym komputerze są wysyłane bez problemów.
Problem pojawia się przy konkretnym "połączeniu" KOMPUTER A + INTERNET A, w jakiejkolwiek innej konfiguracji (KOMPUTER A + INTERNET B lub KOMPUTER B + INTERNET A) wszystko jest OK.

Używamy SMTP, i nic nie jest zapełnione, a gdyby było to z tego komputera podpiętego do innego usługodawcy internetu by się nie wysyłało.
Ma ktoś jakiś pomysł?
cyklon

Wróć do Klient poczty Thunderbird