MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Konfiguracja konta w INTERII - problem

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Konfiguracja konta w INTERII - problem

Postautor: bonzaj110 » 05 listopada 2009, 15:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.4) Gecko/20091016 Firefox/3.5.4

Witam

zaznaczam że czytałem wątek o konfiguracji kont i nic to nie pomogło.

Mój problem polega na niemożności poprawnego skonfigurowania konta na Interii w Thunderbirdzie.

Napisze po kolei co mam wpisane w poszczególnych polach :

Nazwa konta: xxxxxx ( pierwszy człon maila ten przed @)
adres e-maila: xxxxxx@interia.pl

ustawienia serwera:

nazwa serwera : poczta.interia.pl
port: 587
Użytkownik : xxxxxx ( pierwszy człon maila ten przed @)
Używaj bezpiecznego połączenia : SSL (zaznaczone)

serwer SMTP:

opis: poczta.interia.pl
nazwa serwera : poczta.interia.pl
port :587
zabezpieczenia i uwierzytelnianie:
zaznaczona opcja używaj identyfikatora i hasła
używaj połączenia szyfrowanego : tls (jeśli dostępne)

Podczas pobierania wyskakuje błąd authorization feild i przekroczono czas połacvzenia z serwerem

juz nie mam siuły do tego programu próbowałem wszelkich mozliwości ustawienia i zadna nie działa. Pomocy bo zaraz wywale ten program skoro nie radzi sobie z obsługa tak popularnego konta jak interia. Napiszcie co zamienic w ustawieniach bo być może wina lezy bo mojej stronie.
bonzaj110

Re: Konfiguracja konta w INTERII - problem

Postautor: Tomek » 05 listopada 2009, 16:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9.1.4) Gecko/20091028 Ubuntu/9.10 (karmic) Firefox/3.5.4

Masz źle ustawioną konfigurację. Na stronach interii (o dziwo w dziale pomocy!) masz konfigurację http://info.poczta.interia.pl/pomoc/art ... pocztowych. W ustawieniach serwera podajesz port 587 a powinien być 110.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: Konfiguracja konta w INTERII - problem

Postautor: bonzaj110 » 05 listopada 2009, 21:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9.0.15) Gecko/2009102815 Ubuntu/9.04 (jaunty) Firefox/3.0.15

zmieniłem na 110 i próbowałem z wszystkimi zabezpieczeniami , od braku przez tls po ssl nic nie działa authentifiaction feild m albo nawiazuje połaczenie z serwerem ale nie loguje i zaiwesza sie na logowaniu i pisze ze przekroczona czas polaczenia z serwerem poczta.interia.pl jakies inne opcje bo mnie juz krew zalewa probowałem praktycznie wszytskich ustawien tych podanych w pomocy interii tez własciwie to od nich zaczołem konfiguracje....
bonzaj110

Postautor: bonzaj110 » 09 listopada 2009, 16:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5

no i co ? nikt nic nie potrafi doradzić? jakie macie wy ustawienia tego konta w thunderbirdzie? próbowałem wszelkimi sposobami i dalej kicha. Instaluje zaraz Outlooka.Jest normalnie konfigurowalny przynajmniej.Mam wyłączone wszelkie zapory i antywirusy system jest praktycznie czysty po formacie, Łącze sie przez router dlink 524 i mam neta w UPC. Jakies sugestie? Aha zaznacze ze konta z wp, onetu o2 mam ustawione i działaja noramlnie.
bonzaj110

Postautor: Tomek » 09 listopada 2009, 17:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.1.4) Gecko/20091028 Ubuntu/9.10 (karmic) Firefox/3.5.4

Coś mocno musiałeś namieszać.
Założyłem teraz testowe konto, postępowałem zgodnie z instrukcjami ze strony interii ( http://info.poczta.interia.pl/pomoc/art ... hunderbird ) i bezpośrednio po zakończeniu dodawania konta i podaniu hasła pobrałem pocztę. Nigdzie nic nie kombinowałem, nie zmieniałem - zero ingerencji. Patrząc na twój pierwszy wpis - to nie tylko port masz źle ustawiony ale inne rzeczy także (bezpieczne uwierzytelnianie). Tu masz zrzut z działająca konfiguracją: Obrazek (zaznaczyłem dość ważną rzecz).
Interia działa więc bezproblemowo przy domyślnych ustawieniach. Wszelkie problemy wynikają z niedoczytania w pomocy, bądź też z działania programów zewnętrznych.
Tomek
Moderator

Postautor: Grzegorz » 09 listopada 2009, 18:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091107 Minefield/3.7a1pre

Thunderbird 3 mocno ułatwia konfigurację kont, odpytuje serwer o ustawienia serwera poczty przychodzącej i wychodzącej (dostaje konfigurację w pliku XML), użytkownik musi jedynie podać nazwę i hasło. Reszta dzieje się automatycznie.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: bonzaj110 » 10 listopada 2009, 23:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5

Dzieki poanopwie za pomoc , ale niestety dalej jest ten sam blkąd po wpisaniu hasła pojawia sie authorizatiopn faild

login i hasło na 200% dobrze wpisywane i działające . Sprawdzałem w outlooku działa, przez www działa thunderbird nie działa. Czy przyczyna może byc to że mam w haśle polska litere której system "nie widzi"?
bonzaj110

Postautor: Grzegorz » 11 listopada 2009, 01:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2b2) Gecko/20091108 Firefox/3.6b2

@bonzaj110: Upewnij się jeszcze raz, najlepiej na świeżym (nowym) profilu, przecież to nie możliwe, żeby konfiguracja opisana na stronie dostawcy poczty, którą w dodatku sprawdziło kilka osób, nie działała. Albo coś robisz nie tak jak powinieneś przy zakładaniu konta, albo połączenie internetowe (proxy, DNS itp.) masz niepoprawnie skonfigurowane.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: Re: Konfiguracja konta w INTERII - problem

Postautor: avenarius » 02 marca 2010, 16:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6 (.NET CLR 3.5.30729)

GrzegorzJZD pisze:@bonzaj110: Upewnij się jeszcze raz, najlepiej na świeżym (nowym) profilu, przecież to nie możliwe, żeby konfiguracja opisana na stronie dostawcy poczty, którą w dodatku sprawdziło kilka osób, nie działała. Albo coś robisz nie tak jak powinieneś przy zakładaniu konta, albo połączenie internetowe (proxy, DNS itp.) masz niepoprawnie skonfigurowane.

Jest to możliwe, bo ja mam identyczny problem. Ustawiłem wszyściuteńko wg Waszych instrukcji, skrupulatnie skopiowałem stosowne pole ze zrzutu zamieszczonego wyżej. I efekt mam ten sam, co autor wątku.

I też mnie szlag trafia.
avenarius

Postautor: paleg » 23 kwietnia 2010, 20:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US; rv:1.9.1.8) Gecko/20100306 Shiretoko/3.5.8

Ja również dołączam się do stwierdzenia że jest to możliwe, u mnie też nie działa również sprawdzałem wszystkie możliwości, mam thunderbird 3.0 na systemie 64 bitowym Windows 7. Może to wina systemu dużo programów ma problemy na tym systemie z poprawnym działaniem. outlook o dziwo działa www też. jak ktoś wymyśli co jest przyczyną to wieli pokłon w jego stronę, ja zostaje narazie przy outlooku.
paleg

Postautor: Tomek » 23 kwietnia 2010, 20:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9.2.3) Gecko/20100402 Firefox/3.6.3

Jeśli uważacie że konfiguracja podana na stronie interii nie jest prawidłowa, piszcie do ich pomocy technicznej.
Nasza pomoc w takim przypadku jest ograniczona tylko i wyłącznie do wskazania parametrów ustawienia konta, które bierzemy z oficjalnych stron.
(ps - u mnie konto interii działa bez problemu)
Tomek
Moderator

Postautor: bla » 13 sierpnia 2010, 11:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8 ( .NET CLR 3.5.30729)

SPOP3: 995 - dla szyfrowanych
bla

Postautor: LowLife » 17 października 2010, 12:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10

Miałem ten sam problem z TB 3.1. Pocztę pobierał ale nie wysyłał.

Rozwiązaniem jest:

* Założyć konto wg instrukcji na stronach interii.
* jak sie pojawi nasze konto to prawym klawiszem klikamy i wybieramy z listy na samym dole Ustawienia.
* Wyskakuje okno i na samym dole jest "Poczta wychodząca" i to klikamy.
* pojawia się lista serwerów (jeżeli mamy jedno konto to będzie tylko jedna pozycja), wybieramy interesujące nas konto i klikamy Edytuj
* Pojawia się okno gdzie na dole jest pozycja Użytkownik, gdzie należy wpisać nasz adres e-mail (postępujemy wg wzoru, że dla maila np jan.kowalski@interia.pl wpisujemy tylko jan.kowalski)

powinno być ok.

pzdr
LL
LowLife

Postautor: lester454 » 13 lutego 2011, 22:02

Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; U; pl) Presto/2.7.62 Version/11.00

Miałem ten sam problem i udało mi się (THUNDERBIRD 3.1.7). Ustaw takie parametry:

POP

Nazwa srwera: poczta.interia.pl
Port: 995
Nazwa użytkownuka: tu sama nazwa Twoja z interii bez końcówki @interia.pl
Metoda uwierzytelniania: normalne hasło
Bezpieczeństwo połączenia: SSL/TLS

SMTP

Nazwa srwera: poczta.interia.pl
Port: 587
Nazwa użytkownuka: tu sama nazwa Twoja z interii bez końcówki @interia.pl
Metoda uwierzytelniania: normalne hasło
Bezpieczeństwo połączenia: STARTTLS

Powodzenia.
lester454

Postautor: wazniakos » 20 lutego 2011, 10:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

Ustawienia jak u poprzednia.
Problem polega na tym że w 3 jest troszke inaczej konfigorowane bo podaje sie poczte haslo i login i thunder sam wyszukuje ustawienia, tylko ze jesli chodzi o interie robi to blednie, wiec po wyszukaniu trzeba przejsc dalej do recznych ustawien tylko wczesniej zmien imap na pop bo pozniej tego nie zrobisz. u mnie w tym tkwil problem. po prostu nie zauwazylem tego.
wazniakos

Postautor: marek@makota.com » 09 lipca 2024, 10:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/126.0.0.0 Safari/537.36 Edg/126.0.0.0

Witam wszystkich mających problem z pocztą interii, nie ma co kombinować jak koń pod górę, ponieważ program pocztowy wykrywa ustawienia poprawnie, jednak aby połączenie było możliwe, należy zalogować się do poczty interii i w ustawieniach zmienić ustawienie, korzystam z programu pocztowego z NIE, na TAK. Powodzenia
marek@makota.com

Z nami od: 09 lipca 2024, 10:38

Wróć do Klient poczty Thunderbird