mam taki problem przy robieniu backup-u poczty z konta-email
Tbird po backup-ie poczty imap-em na lokal nie usunal poczty z Serwera ze skrzynki odbiorczej - wersja to byla max 1 rok
1-wszy raz cos takie mam... robilem to metoda - przesun-upusc za folder odbiorcza- aby zaciagnal tez all dzieki temu foldery, a nie metoda ctrl+A i z folderu do folderu...
prawidlowo inne foldery w tym wyslane przeniosl tzn. czyszczac na serwerze ten folder - czyli tak jak zawsze robil po imap-ie
i teraz sprawa sie chyba komplikuje bo usuniecie wiadomosci na koncie -poczty email - usunie mi tez z lokalu emaile - w tym przypadku glownie odbiorca- hmmm - dobrze to interpretuje?
- czy on tak zrobil kopie tego folderu? na tym lokalu?
i nie usune sobie poczty po usuniecu z Tbirda konta-poczty?
a zalezy mi na wyczyszczeniu konta tego email... stad taka metoda
- aaa na serwerze poczta tez siedziala - wiec tym bardziej dziwne

tu pisza tez tak:
Po wykonaniu kopii zapasowej konta IMAP w Thunderbirdzie, maile mogą znajdować się w dwóch miejscach: na serwerze i w lokalnym profilu Thunderbirda.
Kopie zapasowe zwykle nie usuwają maili z serwera, a jedynie tworzą ich lokalną reprezentację w profilu Thunderbirda
Nie moge sie z tym zgodzic ;/- co do mojej osoby do tej chwili hehe

To jak wiec dziala ten Tbird, co do tej metody jak wyzej pisalem przy backupie? - W KRATKE?
od czego to zalezy? win11? serwer ustawienia tak ma? a moze w konfigu Tbirda jest jakas opcja, co na to pozwala?
bo jak pisalem zawsze kopie sciagal z poczty czyszczac ja z serwera- no poza SPAMEM i jeszcze czyms
Pozdrawiam!