MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Thunderbird 147 i dźwięk.

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Thunderbird 147 i dźwięk.

Postautor: Przemodar » 10 lutego 2026, 20:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:147.0) Gecko/20100101 Firefox/147.0

Chodzi o brak dźwięku w Thunderbirdzie 147. Wcześniej dźwięk był, teraz cisza. Systemowe są, witryny wszelakie - też, właśnie w tle leci jakaś muza z foobara. Tylko TB umilkł. Chodzi o dźwięki przychodzącej poczty. Miałem jakiś ustawiony. To NIE zepsuty plik, normalnie go słychać, zmieniłem nawet na inny i dalej cisza. Kiedyś oznaczałem maila jako 'nieodczytany', klikałem i grało, teraz to samo i cisza. Może to ogólnie włączyło się 'mute' w Thunderbirdzie?

Jak tu przywrócić dźwięk?
Przemodar

Z nami od: 10 lutego 2026, 19:54

Odp: Thunderbird 147 i dźwięk.

Postautor: krystian3w » 11 lutego 2026, 15:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 15; Mobile; rv:147.0) Gecko/147.0 Firefox/147.0

Sprawdź czy melodyjka jest typem pliku wav, inne mimo wsparcia mogą mieć problemy. Niby obok jest "odtwórz" do prób/testów, jak po kliknięciu jest cisza, to TB pliku nie ogarnia i najlepiej przerobić go na wav.

Możliwe że dźwięk oznaczania, że nie odczytałem większość na tyle wkurzał, że nie dano preferencji zaawansowanej (aka about:config) lub w GUI do przywracania tegoż zachowania. Wtedy trzeba by sprawdzić czy rozszerzenia MV2 mogą tę funkcję przywrócić.
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
krystian3w

Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Postautor: Przemodar » 11 lutego 2026, 20:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:147.0) Gecko/20100101 Firefox/147.0

krystian3w:
Sprawdź czy melodyjka jest typem pliku wav..."

To dziwne, sprawdziłem, bez wątpienia ten i podobne pliki to wav. O dziwo odtwarzają się w 'Ustawieniach' (przy testach 'Odtwórz'), ale sam TB już milczy.
Dla pewności przełączyłem na 'dźwięk domyślny', żeby wyeliminować ewentualne uszkodzenie (działającego wszak pliku). W teście słychać 'pląskanie', TB milczy.

Możliwe że dźwięk oznaczania..."

Tak, to wygląda mi na 'sprawkę' samego TB, a nie pliku.
Przemodar

Postautor: krystian3w » 12 lutego 2026, 22:47

Wątpię, że ktoś szybko skojarzy skąd miałeś dźwięk po ręcznym ustawieniu jako nieodczytane, gdy robił to nieaktualizowany dodatek (np. twórca sztywno zablokował działanie do 146 wersji (przez co został wyłączony z automatu), mimo że w 147 nie byłoby rewolucji w MV2/MV3) - to warto poszukać jego rozwidlenia (tzw. fork, gdy kod był otwartoźródłowy lub czytelny w pliku XPI do drobnych napraw).

Jak to nietypowy folder np. na poziomie serwera segregujesz, to niby trzeba na każdym zaznaczyć w jego właściwościach: "Pobierając wiadomości sprawdzaj ten folder" lub sprawdzić mail.server.default.check_all_folders_for_new.

Niby dalszy brak dźwięku może być związany z błędami w "kolejnej" migracji na powiadomienia ze systemu (np. w Nebuli/Eclipse na jeszcze "czyściejszy" kod), można więc spróbować przestawić alerts.useSystemBackend na false z "edytora ustawień" na samym dole "ustawień" (aka about:config), może będzie częściej dźwięk z powiadomieniami pamiętającymi wygląd Windows XP/Vista/7.

Teoretycznie można rozważyć zrobienie kopii zapasowej i zrobić test z Thunderbird 140 ESR (parametr --allow-downgrade pozwoli podpiąć stary profil, gdy mechanizm importu ze zip się wywali lub masz powyżej 3 GiB mejli).
krystian3w

Postautor: Przemodar » 13 lutego 2026, 15:59

krystian3w:
...gdy robił to nieaktualizowany dodatek..."

Już wyjaśniam: TB nie ma żadnych dodatków. Plik wav (WAV, nie mp3) pochodzi z publicznego serwisu:
https://waveevents.com/MyFilez/emailwavs.html

To 'gotmail' - wav ~10Kb

Jak to nietypowy folder..."

Podaję ścieżkę (plik lokalnie u mnie): C:\Windows\Resources - to mój katalog z pełnymi prawami administratora. Dla pewności wgrałem ten plik do katalogu wyżej - do 'Windows', plik ma pełne uprawnienia. Opcja w 'Ustawieniach TB: 'Odtwórz' - gra, w dowolnym odtwarzaczu - gra, w TB - cisza. Nawet gdy zmienię to na dźwięk systemowy - cisza.

https://zapodaj.net/plik-1sc7d0vkkg

można więc spróbować przestawić alerts.useSystemBackend na false..."

Zmieniłem 'true' na 'false', zamknięcie wszystkich aplikacji - cisza. To naprowadza na trop - w samym TB włączyło się 'mute' - u mnie albo w tej wersji aplikacji. Bo sprawdziłem systemowy mikser dźwięku - TB jest na 100%. Nie mieszałem nic w plikach dźwiękowych, gigabajty luzu na dysku, nie było jakiejś nietypowej rozmiarami poczty. Grało miesiącami, przyszedł upgrejt TB i zapadła cisza tego samego dnia.

Teoretycznie można rozważyć zrobienie kopii zapasowej...
...lub masz powyżej 3 GiB mejli)."

Zanim wszystko pokasowałem, zrobiłem 'Eksport" wszystkiego z poziomu 'TB > Narzędzia > Eksportuj'. Wyszedł plik zip 2,71 Gb. Podobną ścieżką 'Import' i ...nie widzi pliku zip (sama poczta to jakieś 2,3 Gb, spokojnie w limicie 3 Gb). Wiem - był komunikat, że wczyta zip nie większy niż 2 GB. Pytanie - czy to można jakoś podzielić na pół przy eksporcie?

Teraz boję się jakiegokolwiek gmerania przy poczcie, bo mogę utracić wszystko (jakieś 15 tys. od początku mailowania ~30 lat temu).
Przemodar

Postautor: krystian3w » 13 lutego 2026, 19:52

Nie taki folder, a ten w skrzynce mejlowy np. własny folder "ważne", a właściwości jego też w TB spod PPM.

Wątpię, że wdrożą podział na paczki, by obejść limit.

Może naprawią to w 148 na początku marca... (gdy mają oficjalny błąd w systemie śledzenia błędów, bo wątpię że będą nad tym pracować na podstawie wpisów na forach), gorzej już być nie może (chyba że musisz mieć w sekcji powiadomień informację o mejlu, bo może się okazać, że one nagle też znikną).
krystian3w

Postautor: dexter » 13 lutego 2026, 20:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:149.0) Gecko/20100101 Firefox/149.0

A czy włączyłeś przypadkiem New email notifications?
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Wróć do Klient poczty Thunderbird