Thunderbird 147 i dźwięk.
Moderator: Pomocy?!
Thunderbird 147 i dźwięk.
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:147.0) Gecko/20100101 Firefox/147.0
Jak tu przywrócić dźwięk?
- Przemodar
- Z nami od: 10 lutego 2026, 19:54
Odp: Thunderbird 147 i dźwięk.
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 15; Mobile; rv:147.0) Gecko/147.0 Firefox/147.0
Możliwe że dźwięk oznaczania, że nie odczytałem większość na tyle wkurzał, że nie dano preferencji zaawansowanej (aka about:config) lub w GUI do przywracania tegoż zachowania. Wtedy trzeba by sprawdzić czy rozszerzenia MV2 mogą tę funkcję przywrócić.
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
- krystian3w
- Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:147.0) Gecko/20100101 Firefox/147.0
Sprawdź czy melodyjka jest typem pliku wav..."
To dziwne, sprawdziłem, bez wątpienia ten i podobne pliki to wav. O dziwo odtwarzają się w 'Ustawieniach' (przy testach 'Odtwórz'), ale sam TB już milczy.
Dla pewności przełączyłem na 'dźwięk domyślny', żeby wyeliminować ewentualne uszkodzenie (działającego wszak pliku). W teście słychać 'pląskanie', TB milczy.
Możliwe że dźwięk oznaczania..."
Tak, to wygląda mi na 'sprawkę' samego TB, a nie pliku.
- Przemodar
Jak to nietypowy folder np. na poziomie serwera segregujesz, to niby trzeba na każdym zaznaczyć w jego właściwościach: "Pobierając wiadomości sprawdzaj ten folder" lub sprawdzić mail.server.default.check_all_folders_for_new.
Niby dalszy brak dźwięku może być związany z błędami w "kolejnej" migracji na powiadomienia ze systemu (np. w Nebuli/Eclipse na jeszcze "czyściejszy" kod), można więc spróbować przestawić alerts.useSystemBackend na false z "edytora ustawień" na samym dole "ustawień" (aka about:config), może będzie częściej dźwięk z powiadomieniami pamiętającymi wygląd Windows XP/Vista/7.
Teoretycznie można rozważyć zrobienie kopii zapasowej i zrobić test z Thunderbird 140 ESR (parametr --allow-downgrade pozwoli podpiąć stary profil, gdy mechanizm importu ze zip się wywali lub masz powyżej 3 GiB mejli).
- krystian3w
...gdy robił to nieaktualizowany dodatek..."
Już wyjaśniam: TB nie ma żadnych dodatków. Plik wav (WAV, nie mp3) pochodzi z publicznego serwisu:
https://waveevents.com/MyFilez/emailwavs.html
To 'gotmail' - wav ~10Kb
Jak to nietypowy folder..."
Podaję ścieżkę (plik lokalnie u mnie): C:\Windows\Resources - to mój katalog z pełnymi prawami administratora. Dla pewności wgrałem ten plik do katalogu wyżej - do 'Windows', plik ma pełne uprawnienia. Opcja w 'Ustawieniach TB: 'Odtwórz' - gra, w dowolnym odtwarzaczu - gra, w TB - cisza. Nawet gdy zmienię to na dźwięk systemowy - cisza.
https://zapodaj.net/plik-1sc7d0vkkg
można więc spróbować przestawić alerts.useSystemBackend na false..."
Zmieniłem 'true' na 'false', zamknięcie wszystkich aplikacji - cisza. To naprowadza na trop - w samym TB włączyło się 'mute' - u mnie albo w tej wersji aplikacji. Bo sprawdziłem systemowy mikser dźwięku - TB jest na 100%. Nie mieszałem nic w plikach dźwiękowych, gigabajty luzu na dysku, nie było jakiejś nietypowej rozmiarami poczty. Grało miesiącami, przyszedł upgrejt TB i zapadła cisza tego samego dnia.
Teoretycznie można rozważyć zrobienie kopii zapasowej...
...lub masz powyżej 3 GiB mejli)."
Zanim wszystko pokasowałem, zrobiłem 'Eksport" wszystkiego z poziomu 'TB > Narzędzia > Eksportuj'. Wyszedł plik zip 2,71 Gb. Podobną ścieżką 'Import' i ...nie widzi pliku zip (sama poczta to jakieś 2,3 Gb, spokojnie w limicie 3 Gb). Wiem - był komunikat, że wczyta zip nie większy niż 2 GB. Pytanie - czy to można jakoś podzielić na pół przy eksporcie?
Teraz boję się jakiegokolwiek gmerania przy poczcie, bo mogę utracić wszystko (jakieś 15 tys. od początku mailowania ~30 lat temu).
- Przemodar
Wątpię, że wdrożą podział na paczki, by obejść limit.
Może naprawią to w 148 na początku marca... (gdy mają oficjalny błąd w systemie śledzenia błędów, bo wątpię że będą nad tym pracować na podstawie wpisów na forach), gorzej już być nie może (chyba że musisz mieć w sekcji powiadomień informację o mejlu, bo może się okazać, że one nagle też znikną).
- krystian3w
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:149.0) Gecko/20100101 Firefox/149.0
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Wróć do Klient poczty Thunderbird