MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Zmiany w RoadMapie Thunderbirda

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Zmiany w RoadMapie Thunderbirda

Postautor: Pitreck » 01 lutego 2004, 01:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+ (Pitreck)

Wybaczcie, ze informuje o tym dosc pozno, bo informacja ukazala sie niecale 2 dni temu, a ja o tym wiedzialem w 2h po publikacji na Forum MozillaZine. Jakos wczesniej nie widzialem potrzeby publikacji tego tu na forum, ale do czasu.

"O co biega?" zapewne zapytacie. Juz wyjasniam. Swego czasu planowano wydac Thunderbird 0.5 w oparciu o Mozilla 1.6 wraz z instalatorem. Plany sie troche zmienily i pod koniec grudnia zaczela sie aktualizacja kodu o nowosci z prac nad Mozilla 1.7a. Jasnym stalo sie, ze w takiej sytuacji premiera 0.5 sie przesunie. Powstala wtedy luka czasowa pomiedzy kolejnymi wydaniami, ktora sprawiala ze ludzie zostawali z coraz bardziej starzejaca sie aplikacja (0.4), bo nie kazdy chce instalowac weekly. Trzeba bylo to jakos zalatac, powstal wiec pomysl by wydac 0.5 w oparciu o Moz 1.6, a to, co obecnie prezentuja weekly rozwijac dalej i wydac jako Tb 0.6. Implementacja instalatora takze zostala przelozona na v0.6.

I tak, by wszystko bylo pod kontrola wersje z brancha (moz 1.6) beda wydawane jako Tb 0.5b, a z trunka jako 0.5+ (tutaj uklon Scotta w strone systemu numeracji Firebirda).

Ale ale, do czego zmierzam. Pierwsze wydanie 0.5b dla windows (narazie tylko, ale niedlugo ludzie odpowiedzialni za Linuksa i MacOS X powinni dac o sobie znac...) jest dostepne pod tym adresem.

Spodziewacie sie pewnie, ze za dzien lub dwa opublikuje tlumaczenie. Otoz nie, nie tym razem. Ja wlasnie w tej sprawie, chodzi o to, ze ta wersja thunderbirda to wydanie sprzed wprowadzenia zmian z prac nad moz 1.7a, a co za tym idzie stare pliki jezykowe. Moglbym sie za to zabrac, ale to mija sie z celem. Wzgledem Tb z 28 stycznia roznice sa w 30 plikach, brakuje jednego pliku i jednego folderu. Autor dopiero zabiera sie za aktualizacje, ma zamiar dodac czesc malo ryzykownych nowosci z trunka, aktualizacji zapewne tez ulegna pliki jezykowe.

Wiec, jesli pozwolicie to wydanie zostawie w spokoju. Do premiery Thunderbirda 0.5 zostal tydzien lub dwa, ja zabiore sie za pierwszego RC.

Dodatkowe informacje:
Thunderbird RoadMap
NFO na 4um MozillaZine
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Re: Zmiany w RoadMapie Thunderbirda

Postautor: kell » 01 lutego 2004, 04:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040117 Firebird/0.8.0+

Zastanawia mnie troche brak nigthly dla linuksa. Czyzby wiekszosc prac odbywala sie na MacOs, czy tez moze nie ma chetnych na budowanie zrodel dla innych wersji (na ftp nie ma tegorocznej wersji tbirda)?
kell

Postautor: Pitreck » 01 lutego 2004, 04:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+ (Pitreck)

Najwiekszy wklad w rozwoj Thunderbirda ma Scott MacGregor, a pracuje on na Windowsie. Jesli chodzi o Linuksa i MacOS X to wersje na nie sa tak jakby "portowane". Najwiecej jest na FTPie wydan dla MacOS X, bo komp osoby za to odpowiedzialnej buduje je automatycznie.

Dlaczego wydan dla linuksa ostatnio nie ma, nie wiem.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: Nuan » 01 lutego 2004, 09:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

To ja mam w takim razie pytanie, czy budowanie nightly dla linuksa mogłoby odbywać się automatyczniem czy może jest potrzebna ingerencja w kod dla wydań dla tego systemu?
Nuan

Z nami od: 15 lipca 2003, 13:31

Postautor: marcoos » 01 lutego 2004, 11:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040129 Firebird/0.8.0+ (marcoos)

Nuan pisze:To ja mam w takim razie pytanie, czy budowanie nightly dla linuksa mogłoby odbywać się automatyczniem czy może jest potrzebna ingerencja w kod dla wydań dla tego systemu?

Nie jest potrzebna ingerencja w kod (zazwyczaj, o ile jakiś checkin po któryms bugu czegoś nie popsuł). Zawsze ten kod możesz ściągnąć z CVSa i skompilować.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Pitreck » 03 lutego 2004, 03:39

Kolejne wydanie 0.5b, tym razem takze dla Linuksa.
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/ ... 02-01-0.5/
Pitreck
Moderator

Wróć do Klient poczty Thunderbird