MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Obsługa IMAP - 2 denerwujące rzeczy...

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Obsługa IMAP - 2 denerwujące rzeczy...

Postautor: Gość » 04 kwietnia 2004, 11:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

1. Kasowanie/usuwanie poczty
Kasując pocztę w thunderbirdzie (IMAP) nie kasuję jej tak naprawdę, bo jak się okazuje, kiedy otworzę folder w Outlooku, w którym mam "niby" skasowane wiadomości, okazuje się, że zalegają one tam jako "zaznaczone do skasowania". Dopiero "przeczyść" w Outlooku wywala na zawsze te wiadomości.

2. Ściąganie poczty/zapisywanie załączników
Problem nastepujący:
Przychodzi nowa poczta z załącznikiem i ściąga się na dysk (w zależności od wielkości załącznika trwa to jakiś czas). Po otwarciu wiadomości chcę zapisać załącznik na dysku. I normalnie co powinno się dziać? Powinien zapisać się od razu, bo przecież ściągnął sie na dysk lokalny. Ale nie. Tak się nie dzieje, bo thunderbird zaczyna ponownie ściągać załącznik z serwera...
Trochę to irytujące, żeby nie powiedzieć - idiotyczne!
Gość

Postautor: Gość » 04 kwietnia 2004, 15:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040330 Firefox/0.8.0+

nie matrw sie. obsluga imap w the bat to jest dopiero tragedia :).
Gość

Re: Obsługa IMAP - 2 denerwujące rzeczy...

Postautor: przepla » 04 kwietnia 2004, 16:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040403 Spacecat/0.8.0+ (Firefox/0.8.0+ rebrand)

Anonymous pisze:1. Kasowanie/usuwanie poczty
Kasując pocztę w thunderbirdzie (IMAP) nie kasuję jej tak naprawdę, bo jak się okazuje, kiedy otworzę folder w Outlooku, w którym mam "niby" skasowane wiadomości, okazuje się, że zalegają one tam jako "zaznaczone do skasowania". Dopiero "przeczyść" w Outlooku wywala na zawsze te wiadomości.

To nie bug, to feature. Tak działa IMAP. Zaznacz w ustawieniach konta tak jak sobie życzysz aby bird postępował po skasowaniu: "Remove it immediately". Ptaszek przy 'expunge messages' też Ci pomoże.
Anonymous pisze:2. Ściąganie poczty/zapisywanie załączników
Problem nastepujący:
Przychodzi nowa poczta z załącznikiem i ściąga się na dysk (w zależności od wielkości załącznika trwa to jakiś czas). Po otwarciu wiadomości chcę zapisać załącznik na dysku. I normalnie co powinno się dziać? Powinien zapisać się od razu, bo przecież ściągnął sie na dysk lokalny. Ale nie. Tak się nie dzieje, bo thunderbird zaczyna ponownie ściągać załącznik z serwera...

SOA #1: U mnie działa -- Tb 0.5+ 20040327
<i>When in doubt, go to the library.</i> - Ron Weasley (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
przepla

Z nami od: 26 kwietnia 2003, 22:32

Re: Obsługa IMAP - 2 denerwujące rzeczy...

Postautor: Burcu » 04 kwietnia 2004, 18:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Anonymous pisze:2. Ściąganie poczty/zapisywanie załączników
Problem nastepujący:

A zaznaczyłeś, które foldery mają być dostępne w trybie offline? Jeśli zaznaczysz odpowiednie foldery to wiadomości w nich zawarte będą pobierane na dysk i zawsze dostępne. Odpowiednie opcje są w ustawieniach dla danego konta.
Mozilla - Rethink your priorities...
Burcu

Z nami od: 01 sierpnia 2002, 21:01

Wróć do Klient poczty Thunderbird