Źle działający filtr niechcianej poczty
Moderator: Pomocy?!
Źle działający filtr niechcianej poczty
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1
Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem i zna rozwiązanie?
I pytanko przy okazji. Jak w momencie tworzenia wiadomości zmienić konto, z którego ma ona być wysłana? W outlooku można było po prostu to konto za każdym razem wybrać, a w TB nie ma takiej opcji. Czy ktoś zna może sposób na załatwienie tego w TB?
Dzięki
pzdr enzo
- Enzo
Re: Źle działający filtr niechcianej poczty
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1
Enzo pisze:Używam TB 0.8. W opcjach filtru niechcianej poczty w czynnościach wykonywanych automatycznie mam zaznaczoną opcję przenieś niechciane wiadomości do innego folderu (i tutaj mam kosz). Jeśli zaznaczę dodatkowo opcję automatycznie usuwaj po upływie... , to niezależnie ile wpiszę dni, niechcane wiadomości od razu po przesłaniu do kosza są kasowane. Jeśli tej opcji nie zaznaczę to trafiają do kosza i tam czekają.
Hmmm... wydawalo mi sie, ze mam to samo. Ot, nawet dzis cala poczta niechciana zniknela od razu, nawet nie zdazylem jej zweryfikowac. Chyba jednak sytuacja wyglada inaczej. Mam wlaczone automatyczne usuwanie poczty po 1 dniu. Musze to jeszcze sprawdzic, ale wydaje mi sie, ze taka sytuacja ma miejsce, gdy z kompa nie korzystam np. przez weekend i wtedy cala poczta, ktora ma date bardziej odlegla niz moja granica 1 dnia, jest automatycznie kasowana.
Enzo pisze:I pytanko przy okazji. Jak w momencie tworzenia wiadomości zmienić konto, z którego ma ona być wysłana?[...]
Zakladam, ze skonfigurowales wczesniej serwery wysylajace w menu Narzedzia --> Ustawienia konta --> Serwer wychodzacy SMTP. Jesli tak, to w ustawieniach kazdego konta pocztowego, tj. w menu Ustawienia Serwera, jest przycisk Zaawansowane. Wchodzisz tam i konfigurujesz zakladke SMTP. W angielskiej wersji jest to:
Tools --> Account Settings --> Server Settings --> Advanced --> SMTP
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1
Enzo pisze:W opcjach filtru niechcianej poczty [...] mam zaznaczoną opcję przenieś niechciane wiadomości do innego folderu (i tutaj mam kosz). Jeśli zaznaczę dodatkowo opcję automatycznie usuwaj po upływie... , to [...] niechcane wiadomości od razu po przesłaniu do kosza są kasowane.
Ponadto zauwazylem, ze gdy przeciagne mysza jakas poczte do kosza, to ona znika, jak kamfora. Gdyby ktos mogl napisac, czy to naturalne zachowanie kosza w TB? Oczekiwalbym, ze czynnosc pt. "przeniesienie do kosza" to tylko zmiana lokalizacji.
- jerzyk
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.3) Gecko/20041027 Firefox/1.0RC1
Enzo pisze:I pytanko przy okazji. Jak w momencie tworzenia wiadomości zmienić konto, z którego ma ona być wysłana? W outlooku można było po prostu to konto za każdym razem wybrać, a w TB nie ma takiej opcji. Czy ktoś zna może sposób na załatwienie tego w TB?
Przecież jak dasz 'Create a new message' to masz tam pole nadawcy ('From') i tam wybierasz z którego konta poczta ma zostać wysłana. Oczywiście pod warunkiem, że masz te skrzynki skonfigurowane
- matid
- Z nami od: 22 czerwca 2004, 16:18
jerzyk pisze:Ponadto zauwazylem, ze gdy przeciagne mysza jakas poczte do kosza, to ona znika, jak kamfora. Gdyby ktos mogl napisac, czy to naturalne zachowanie kosza w TB? Oczekiwalbym, ze czynnosc pt. "przeniesienie do kosza" to tylko zmiana lokalizacji.
Nie potwierdzam - przed chwilą na próbę przeniosłem jeden spam do Inboxu, a potem myszką przeciągnąłem go do kosza i ładnie tam wylądował. Nie mam pojęcia czemu u ciebie znika
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1
- Enzo
- Z nami od: 01 listopada 2004, 20:36
- Shagrat
- Z nami od: 31 grudnia 2003, 03:01
Czy można gdzieś w Thunderbirdzie ustawić żeby nie przenosił wiadomości do kosza tylko je od razu kasował?
- Enzo
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1) Opera 7.54 [pl]
a 2 to jak instaluje i NIE chce ikon w menu start i quick'u to i tak on tam instaluje, co to moze byc ?
pozdrawiam
- Konradd
Siedzą tam tzn. gdzie? Nie są przenoszone do folderu niechcianej poczty czy nie są stamtąd kasowane po jednym dniu.
A propos - można włączyć dziennik niechcianej poczty i podglądać pracę filtra. Zrobiłem właśnie tak i już chyba wiem co jest z tą moją znikającą pocztą. Niechciane wiadomości są przenoszone do kosza. Te które były wysłane poprzedniego dni są kasowane od razu, reszta czeka. Kiedyś miałem ustawione kasowanie po 0 dniach i wygląda na to że TB się zmieszał (może w tym miescu można wpisywać tylko 1,2,3...) i gdzieś mu to zostało na sztywno ustawione. Wie ktoś może gdzie taka informacja jest przechowywana?
- Enzo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803
Konradd pisze:a ja mam problem z TB mianowicie po zaznaczeniu zeby przerzucal spam do folderu i kasowaniu po 1 dniu, on tego nie robi i siedza tam te pliki, moze jakis blad ?
Mam niestety to samo... Z 8 kont e-mail jakie mam w TB w jednych działa funkcja kasowania niechcianej poczty po zadanym czasie, w inych nie działa. Sam nie wiem dla czego. Mam nadzieję że 0.9 będzie lepszy pod tym względem
- At124
- Z nami od: 22 września 2002, 21:31
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803
Konradd pisze:a 2 to jak instaluje i NIE chce ikon w menu start i quick'u to i tak on tam instaluje, co to moze byc ?
Od zawsze instalator pod Windows tworzy te skróty, czy tego chcę, czy nie. Dziwny błąd.
- Raven
- Z nami od: 17 sierpnia 2004, 19:27
Wróć do Klient poczty Thunderbird