MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

potwierdzenie dostarczenia maila

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

potwierdzenie dostarczenia maila

Postautor: bananjp » 15 grudnia 2004, 14:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

mam zaznaczone potwierdzaj dostarczenie i testowalem to na moich kontach i poczta nigdy nie pyta czy potwierdzic maila(np-jacek prosi o potwierdzenie tego maila)
dlaczego ?
bananjp
bananjp

Z nami od: 02 grudnia 2004, 10:49

Re: potwierdzenie dostarczenia maila

Postautor: piotrek84 » 20 grudnia 2004, 05:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Podałeś za mało szczegółów (np. klient poczty nadawcy i odbiorcy) to i odpowiedź otrzymujesz z dużym opóźnieniem.

Pod ręką mam programy OE i TB:
TB -> TB
OE -> TB
TB -> OE
Gdzie pierwszy program żąda potwierdzenia przeczytania. Za każdym razem otrzymywałem potwierdzenie. Potwierdzenie OE jest dosyć skąpe:
To jest potwierdzenie dla wiadomości wysłanej przez Ciebie do
<adres@do.testow> o 2004-12-20 04:44

To potwierdzenie mówi, że wiadomość została wyświetlona na komputerze odbiorcy o 2004-12-20 04:49

TB dołącza dwa załączniki:
Odpowiedź pisze:This is a Return Receipt for the mail that you sent to swet_swine@o2.pl.
Note: This Return Receipt only acknowledges that the message was displayed on the recipient's computer. There is no guarantee that the recipient has read or understood the message contents.
+ info o programie/nr wiadomości
+ nagłówek potwierdzającego

Czyli krótko: U mnie działa :P.
Może miałeś wyłączone odpowiadanie na potwierdzenia?

W OE żądanie potwierdzenia dla każdej wychodzącej wiadomości jest ustawione domyślnie. W TB trzeba sobie to ustawić w Opcje -> Zaawansowane.
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Gość » 20 grudnia 2004, 13:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

tak jak napisale zaznaczone mam potwierdzenia a uzywam thunderbinda
tylko jeszcze jedno jak zaznaczyc
-konfiguracja kont-potwierdzenia-uzyj globalnych czy dostosuj ??
-a w zaawansowanych mam podczas wysylania zawsz zadaj potwierdzenia
----wiec o co tu chodzi ?
Gość

Postautor: MusK » 20 grudnia 2004, 15:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Ten problem występuje w Thunderbird, jeśli używa się "Globalnej skrzynki odbiorczej". Tak samo wygląda sprawa w Tb 0.9en, 1.0EN i w wersjach polskich.

Niestety wygląda na to, że twórcy Tb mają, delikatnie mówiąc, użytkowników korzystających z Global Inbox w poważaniu... Ktoś widział już to na bugzilli, ale jakoś nic w tym kierunku się nie dzieje :( . W sumie sprawa dosyć banalna i mało ważna, ale niektórym potwierdzenia są bardzo potrzebne... cóż nie ma to jak głupie powody na przesiadkę (powrót) do Outlook 2003 :( :( .

JEDYNA rada, to <u>wyłączenie opcji</u> "GLOBAL INBOX" / "Globalna skrzynka odbiorcza". Upierdliwe przy kilku kontach pocztowych, ale na razie jedyne rozwiązanie... Może jeszcze nadzieja na poprawę sytuacji w Thunderbird 1.1... :wink:

Pozdrawiam, MusK
MusK

Z nami od: 13 lutego 2004, 01:08

Re: potwierdzenie dostarczenia maila

Postautor: bananjp » 20 grudnia 2004, 17:40

piotrek84 pisze:Podałeś za mało szczegółów (...)

-wiec .......?
bananjp
bananjp

Z nami od: 02 grudnia 2004, 10:49

Wróć do Klient poczty Thunderbird