MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

stmp gmail'a w thunderbirdzie

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

stmp gmail'a w thunderbirdzie

Postautor: tatu » 12 stycznia 2005, 23:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

od jakiegos czasu ma maila na gmailu i pod firefoxem działa rewelacyjnie, więc zagalopowałem się i pomyślałem, że jeszcze wygodniej będzie pod thunderbirdem...a tu flop!
najpierw zaczął rozpoznawać mi maile znajomych jako niechcianą pocztę, ale ten problem rozwiązałem odpowiednia regułą filtra
teraz mam problem z wysyłaniem załączników (zalacznik - zdjecia 2mb - gmail zastrzega sobie, iż moga byc problemy z plikami powyżej 10mb)
sam tekst przechodzi, ale z załaącznikiem wyskakuje dobrze znany juz na forum komunikat:

"wysylawnie wiadomosci nie powiodlo sie poniewaz polaczenie z serwerem poczty wychodzacej smtp.gmail.com bylo niemozliwe. serwer moze byc niedostepny albo odrzucac polaczenia. nalezy sprawdzic poprawnosc ustawien serwera poczyt wychodzacej w konfiguracjii kont mozilli thunderbidr, a nastepnie sprobowac ponownie lub skontaktowac sie z administratorem sieci"

sęk w tym ze wszystko skonfigurowalem zgodnie z <a href="http://gmail.google.com/support/bin/answer.py?answer=13285'> helpem gmaila </a> (popa też włączyłem)
używam norton internet security, z którym też raczej nei powinno być problemu
...no i wiadomosci wyslane z gmail'em z firerfoxa dochodza!?
help&tia
tatu

Z nami od: 12 stycznia 2005, 23:10

Re: stmp gmail'a w thunderbirdzie

Postautor: E2rd » 13 stycznia 2005, 20:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

tatu pisze:używam norton internet security, z którym też raczej nei powinno być problemu

Oj, chyba tu jest problem...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Re: stmp gmail'a w thunderbirdzie

Postautor: At124 » 13 stycznia 2005, 20:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

tatu pisze:używam norton internet security, z którym też raczej nei powinno być problemu

Stare enginy Nortona miały spore problemy z Thunderbirdem, czego doświadczyłem na własnej skórze. Dopiero wersja Symantec Antivirus Corporate 9.0.0 i 9.0.2 zachowuja się poprawnie. Poprzednia - 8 robiła dziwne sztuczki z Thunderbird'em. Ponieważ Norton i Symantec to to samo, więc pewnie dopiero wersja Norton Interner Security 2005 lub wcześniejsza będą działały dobrze.

Znacznie lepiej z Thunderbirdem zachowywał się Networks Asociates Technology VirusScan serii 7 i 8 (McAffe). Te dwa antywirusy stosuje u nas dział wsparcia dla mikrokomputerów.
Pozdrawiam,
At124
At124

Z nami od: 22 września 2002, 21:31

Wróć do Klient poczty Thunderbird