MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Co jest zdecydowanie gorsze w TB niz w OE...

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Co jest zdecydowanie gorsze w TB niz w OE...

Postautor: raj » 12 stycznia 2005, 20:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

... to kwestia przeniesienia folderów z pocztą do innego katalogu na dysku. Domyślnie są zagrzebane - podobnie zresztą jak w OE - gdzieś głęboko w C:\Windows\Profiles\..... - ale w OE jednym kliknięciem guzika w preferencjach można przenieść wszystko do innego katalogu np. D:\Mail. Ja zawsze przenoszę - zarówno sobie, jak i moim userom - pocztę, tak samo jak Moje dokumenty, na partycję D:, bo jeżeli system się zwali i zajdzie konieczność odtwarzania partycji C: z backupu (mnie osobiście się to nigdy nie zdarzyło, ale u userów to niestety codzienność... :(), to wtedy nie ma problemu ze znikniętą pocztą... I o ile - tak jak napisałem - w OE się to robi jednym guzikiem, to w TB trzeba zmieniać katalog dla każdego konta z osobna, i to jeszcze nie wszystko, bo jeżeli nie przeedytuje się ręcznie pliku prefs.js, to przy konfigurowaniu nowych kont i tak domyślnie foldery pocztowe będą tworzone w tym C:\Windows\Profiles.....
To powinni zdecydowanie dopracować...
raj

Postautor: wariat » 12 stycznia 2005, 21:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Daaawno tego nei robilem, ale jesli zalozysz profil od razu na D:\ a pozniej po reinstalacji tylko go wskazesz to nci nie trzeba kombinowac ... o edycji prefs.js nie wspominajac ... ale moze cos sie zmienilo ... nie wiem
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: raj » 12 stycznia 2005, 21:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

wariat pisze:Daaawno tego nei robilem, ale jesli zalozysz profil od razu na D:\ a pozniej po reinstalacji tylko go wskazesz to nci nie trzeba kombinowac ... o edycji prefs.js nie wspominajac ... ale moze cos sie zmienilo ... nie wiem

Jak chcesz założyć profil od razu na D:?
Przy pierwszym uruchomieniu TB automatycznie tworzy sobie profil w katalogu uzytkownika, czyli wlasnie w tym C:\Windows\Profiles\... - dopiero potem mozna go przeniesc...
Chyba ze ja cos przeoczylem?
raj

Postautor: wariat » 12 stycznia 2005, 21:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Skasowac profil i zalozyc go na nowo managerem profili ... ale jak mowie robilem to ostatnio baaardzo dawno temu ... teraz mam na windowsach profil na C gdyz dysk D tam nie wystepuje wiec problem mnie juz nie dotyczy.
Nie moge tez teraz nic oblookac bo windziany komputer zostawilem u brata na wsi :>
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: daniel_dg » 13 stycznia 2005, 00:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

daniel_dg

Z nami od: 26 czerwca 2004, 12:37

Postautor: Karamba » 13 stycznia 2005, 08:17

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows NT 5.0; U) [pl]

Muszę tu przyznac rację rajowi: faktycznie przenoszenie katalogu z pocztą na inna partycję jest troszkę uciążliwe i powinni to dopracować. Poza tym zawsze jakieś katalogi z profilu default MUSZĄ zostać w Document And Settings - inaczej TB nie działa. Osobiście mam katalog poczty na partycji E ale w nowym profilu. Na szczęście przenosiłem tylko jeden profil, a jak się przenosi kilka....
Karamba

Postautor: cyberrus » 13 stycznia 2005, 18:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

najwygodniejsze narzędzie do przenoszenia i archiwizacji profiu:

http://mozbackup.jasnapaka.com/
cyberrus

Z nami od: 31 maja 2004, 09:13

Postautor: RafałR » 13 stycznia 2005, 22:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Sugeruje zupełnie inne rozwiązanie - zmiana całej zmiennej systemowej tak aby wszystkie dane aplikacji siedziały na D:\Dane Aplikacji
RafałR

Z nami od: 02 stycznia 2005, 17:31

Postautor: Karamba » 14 stycznia 2005, 08:00

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows NT 5.0; U) [pl]

Tak, tylko że to wymagałoby juz chyba grzebania w kluczach rejestru - nie każdy się na to odważy. Poza tym wolałbym przenieść na inna partycję tylko pocztę. Wątek dotyczy małej funkcjonalności TB w tej akurat sprawie i wszystkie rady to obchodzenie problemu czyli rozwiązanie okrężne. Czy naprawdę tak trudno twórcom programu wprowadzić funkckję przenoszenia ?
Karamba

Postautor: Wojciech » 14 stycznia 2005, 09:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Zdecydowanie najlepszym wyjściem byłby opcjonalny wybór miejsca do założenia profilu już przy instalacji, tak aby użytkownik mógł określić np. D:\Poczta\ czy ~/Poczta/ itp., a jeśli sie nie zna, albo nie chce - niech pozostanie przy lokalizacji domyślnej. Z kolei przy upgrade użytkownik powinien móc wskazać lokalizację profilu (tak było przecież w starej, dobrej Netscape 4.x, więc na pewno żadna filozofia! :evil: ).

To samo zresztą dotyczy FF i jego ciągłych problemów z utratą ustawień.

Uważam, że Członkowie zespołu, utrzymujący ścisłe kontakty z MF, powinni to zasugerować. W przeciwnym przypadku pozostanie nam czekać na legendarnego już Zdzisek-Brołsera, co w obecnych uwarunkowaniach nieprędko nastąpi.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: sawko » 14 stycznia 2005, 10:41

Zdecydowanie gorsze w TB? Nie wiadomo ile kB pobralo. Wiec czekamy do konca :) Oj przydalaby sie ta informacja. To uwazam za podstawowy MINUS w TB.

Z profilami nie widze problemu (chociaz poczatkujacy moga miec spore problemy) - wszystkie profile i konta mam na drugiej partycji. Jednak mogloby byc tak, ze caly profil jest na D: , a nie tylko poczta. Na C w ustawieniach uzytkownika powinien byc tylko prefs.js, albo tylko informacja gdzie ma szukac profilu, a caly profil, reszta danych na D - poczta, pozostale ustawienia, hasla, itp.

To chyba tyle. Reszte to OE ma do kitu ;)

pozdrawiam
sawko

Z nami od: 05 grudnia 2004, 11:34

Postautor: E2rd » 14 stycznia 2005, 19:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

sawko pisze:Jednak mogloby byc tak, ze caly profil jest na D:

No, mogłoby być, a nawet jest. W Menedżerze profili, przy zakładaniu nowego, można wybrać lokalizację. W %appdata% zostaje wtedy tylko lista odnośników do profili (plik profiles.ini). Poczytaj też resztę tego wątku :-?
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: raj » 14 stycznia 2005, 19:29

sawko pisze:Z profilami nie widze problemu (chociaz poczatkujacy moga miec spore problemy)

No właśnie. Ja to zastrzeżenie (o gorszym przenoszeniu poczty niż w OE) pisałem z punktu widzenia:
a) ZU
b) firmowego informatyka obsługującego masę ZU ;)
dlatego że to z założenia ma być program dla ZU.
W pierwszym przypadku, ZU instalując sobie Thunderbirda każe mu zaimportować pocztę z OE, TB to zrobi i cała poczta znajdzie się w domyślnym profilu. Żeby w OE przenieść pocztę na inny dysk/katalog, klika się po prostu Narzędzia -> Opcje -> Konserwacja -> Folder magazynu -> Zmień, wybiera się nowy katalog i (o ile pamiętam) OE sam zapyta czy ma przekopiować pocztę do nowego katalogu. W TB jest z tym znacznie więcej roboty, nie mówiąc o tym, że katalog z pocztą trzeba przekopiować ręcznie...
W drugim przypadku, kiedy mam zainstalować TB 50 userom, to liczy się czas. Wolałbym mieć możliwość przeniesienia jednym guzikiem poczty (automatycznie zaimportowanej z OE przy instalacji) do innego katalogu - i z głowy, niż u każdego z tych 50 userów bawić się przestawianiem profili... Poza tym w istocie nie zależy mi żeby cały profil był na D:, tylko sama poczta, coby przy reinstalacji systemu user jej nie stracił...
raj

Postautor: sawko » 14 stycznia 2005, 20:23

E2rd pisze:
sawko pisze:Jednak mogloby byc tak, ze caly profil jest na D:

No, mogłoby być, a nawet jest. W Menedżerze profili, przy zakładaniu nowego, można wybrać lokalizację. W %appdata% zostaje wtedy tylko lista odnośników do profili (plik profiles.ini). Poczytaj też resztę tego wątku :-?

Faktycznie, nie doczytalem. :oops: Ale to bylo wczesnie rano i chyba przez to :wink:

A watek cztytalem caly wczesniej, ale dopiero teraz mnie olsnilo :)
sawko

Z nami od: 05 grudnia 2004, 11:34

Postautor: Adrianer » 15 stycznia 2005, 01:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217 MultiZilla/1.6.4.0b Mnenhy/0.6.0.104

Jak się chce instalować wielu użytkownikom to można szybko zmodyfikować instalke mozilli/firefoxa/thunderbirda tak aby przy pierwszym starcie uruchamiał się menedżer profili - w nim możemy wtedy wskazać gdzie się profil ma znaleźć:
Po rozpakowaniu instalatora w pliku config.ini szukamy tego:
Kod: Zaznacz cały
;RunAppX sections
[RunApp0]
Timing=depend reboot
Wait=FALSE
Target=[SETUP PATH]\firefox.exe
Parameters=-installer
WorkingDir=[SETUP PATH]

i przy parameters dodajemy parametr "-profilemanager", czyli ma to wyglądać tak:
Kod: Zaznacz cały
Parameters=-installer -profilemanager

To może trochę ułatwić migrację :)
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Wróć do Klient poczty Thunderbird