Wielokrotne ściąganie wiadomości
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Wielokrotne ściąganie wiadomości
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Używam TB od 3 dni. W konfiguracji konta (POP) mam "Pozostaw kopię wiadomości na serwerze" oraz "sprawdzaj czy nadeszły nowe wiadomości co x minut". Kiedy ściągnę wiadomości, po upływie x minut znowu mam powiadomienie o rzekomo "nowych", a w rzeczywistości tych samych mailach leżących sobie na serwerze, i mogę je ponownie ściągnąć. Przy ściąganiu automatycznym mam w folderze wiele kopii tego samego listu. Można jakos zmusić TB żeby zauważał, że dany list jest już ściągnięty i nie trzeba o nim powiadamiać ani ściągać powtórnie?
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041111 Firefox/1.0
U mnie jest wszystko w porządku (mam Tb 0.9 z FC3),
pewnie to błąd serwera pop albo jakiś "ukryty ficzer" Global Inboxa - jeśli używasz
.
Pozdrawiam
Stef
pewnie to błąd serwera pop albo jakiś "ukryty ficzer" Global Inboxa - jeśli używasz
Pozdrawiam
Stef
- Stef
- Moderator
- Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
Anonymous pisze:odznacz opcję "Pozostaw kopię wiadomości na serwerze"
ale wtedy bedzie sciagal widomosc i usuwal ja z serwera a ja tak nie chce...
chce zeby kopia byla na serwerze, bo z poczty korzystam na wielu komputerach...
- piecionek
- Z nami od: 21 stycznia 2005, 11:04
Re: Wielokrotne ściąganie wiadomości
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Anonymous pisze:Używam TB od 3 dni. W konfiguracji konta (POP) mam "Pozostaw kopię wiadomości na serwerze" oraz "sprawdzaj czy nadeszły nowe wiadomości co x minut". Kiedy ściągnę wiadomości, po upływie x minut znowu mam powiadomienie o rzekomo "nowych", a w rzeczywistości tych samych mailach leżących sobie na serwerze, i mogę je ponownie ściągnąć. Przy ściąganiu automatycznym mam w folderze wiele kopii tego samego listu. Można jakos zmusić TB żeby zauważał, że dany list jest już ściągnięty i nie trzeba o nim powiadamiać ani ściągać powtórnie?
Niektóre serwery POP nie są kompatybilne z opcją pozostawiania wiadomości na serwerze (wydaje mi się, że dotyczy to serwerów które nie obsługują UIDL) i wtedy KAŻDY klient POP3 (nie tylko TB) tak się zachowuje...
Jedyna rada to przy takich serwerach nie korzystać z opcji pozostawiania na serwerze...
- raj
Przeglądarka: Opera/7.54u1 (Windows 98; U) [pl]
Możesz jeszcze sprawdzić pocztę przez www i zobaczyć czy nie masz ustawionego filtra antyspamowego. Też mi się kiedyś tak zdarzyło (skrzynka na WP) i pomogło wywalenie tej wielokrotnie pobieranej wiadomości z folderu SPAM. Od tego czasu już mi się to nie zdarza. Te filtry antyspamowe od niedawna pozakładane (WP, Onet ...) coś kiepsko działają.
- Karamba
Re: Wielokrotne ściąganie wiadomości
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
raj pisze:Niektóre serwery POP nie są kompatybilne z opcją pozostawiania wiadomości na serwerze (wydaje mi się, że dotyczy to serwerów które nie obsługują UIDL) i wtedy KAŻDY klient POP3 (nie tylko TB) tak się zachowuje...
Tyle że OE zachowywał się poprawnie - z tymi samymi serwerami.
Jeden z nich zgłasza się jako Novell NIMS POP3, o drugim nic nie wiem (prawdopodobnie stoi na jakichś Windach). Używam TB 1.0 PL
Na szczęście obydwa serwery udostępniają też IMAP, a z tym protokołem TB nie ma w moim przypadku kłopotów. Nie zmienia to faktu, że POPa obsługuje paskudnie, jest też mniej przyjazny uzytownikowi niż OE. TB wygrał u mnie dzięki genialnemu filtrowi antyspamowemu i dzięki mojej sympatii dla niezaleznych inicjatyw.
Pozdrawiam
Mat
- mateno
• Strona 1 z 1
Wróć do Klient poczty Thunderbird