MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

MozillaBackup + Thunderbird + wlasny folder na pocztę

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

MozillaBackup + Thunderbird + wlasny folder na pocztę

Postautor: simularisx » 25 lutego 2005, 14:49

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows ME; U) [pl]

Witajcie

Polubiłem Thunderbirda, bo sprawnie mogę poruszać się po moich kontach (6 kont = ok 120 listów dziwnnie, oraz kilka grup dysk.)
Mam kłopot z importem poczty i ustawień, wszystko chodzi sprawnie, ale po imporcie wszystko jest w jakimś tam katalogu (np "C:\WINDOWS\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\4tepha1r.default\alekssan_yahoo") . Ja bym wolał, aby poczta (wszystkie fordery) oraz listy z grup były tam gdzie ja chce (np "f:\Poczta\ThunderBird").

Jak zrobić (co zmienić) po zainstalowaniu TH a przed uruchomieniem MozzilaBackup, by wszystkie foldery były w np "f:\Poczta\ThunderBird".

Dotychczas robiłem to ręcznie i raczej nie było to sympatyczne (importowanie, zmiana folderu dla każdej skrzynki i każdego serwerka drup dysk. potem kopiowanie) bleee
simularisx

Z nami od: 08 lipca 2004, 11:57

Postautor: simularisx » 26 lutego 2005, 11:11

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows ME; U) [pl]

Co i gdzie mogę jeszcze zmienić, podmieniłem dane w pliku "prefs.js"
(wszystkie ścieżki odwołujące sie do "C:\\WINDOWS\\Dane aplikacji\\Thunderbird\\Profiles\\" podmieniłem na swoje
e:\Poczta\TSkrzynki"
Ale program "MozBackup 1.3.2 PL" i tak importuje pocztę na "C"

A może jes jeszcze jakiś inny plik (kopałem - i dalej kopię - ale nic nie znalazłem)
simularisx

Z nami od: 08 lipca 2004, 11:57

Postautor: E2rd » 28 lutego 2005, 17:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Nie wiem jak z MozBackupem.
Myślę jednak, że jeśli założysz cały profil od razu na e:, przeniesiesz do niego wszystkie dane (patrz tu, sekcja "Czy profile lubią przeprowadzki") (*) - to MozBackup będzie wiedział, że ma zbackupować z E: i odtworzyć na E:?

(*) zwracam uwagę, że ścieżka ma być "e:\\Poczta\\TSkrzynki".
A jeśli się to nie uda, to zostaje jeszcze skonfigurowanie kont od początku i potem wgranie poczty, ksiązki adresowej i trainig.dat od filtra spamu.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Wróć do Klient poczty Thunderbird