MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

onet. nie umiem wysylac mail

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

onet. nie umiem wysylac mail

Postautor: noname » 31 stycznia 2005, 18:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

hej. to moj pierwszy post na tym forum i od razu problem. nie umiem skonfigurowac thunderbird (jedynie, co mi dzialal, o jak skonfigurowale outlook i dalem import ustawien 8) ). chodzi mi o to ze to nie jest jasne, co mam wpisac:

=> nazwa konta: (podane info sa potrzebne do wysylania wiad. jak nie wiesz to skontaktuj sie z dostaawca neta... to powyzej pisze): mam konto "nazwa@poczta.onet.pl" (prosze, wypelnijcie mi to, bo jest to fajne narzedzie)

=> konfiguracja serwera:

a) nazwa:
b) user:
c) uzyj bezpiecznego uwierrzytelniannia ?
d) uzyj ssl ?

=> serwer poczty wychodzacej:

a) nazwa serwera:
b) uzywaj identyfikatora uzytkownika oraz hasla (tu ma byc nazwa@poczta.oent.pl? - tu jest literowka!//sam dopisalem :) )
c) uzyj szyfrowane polaczenie typu: ?

[przydaloby sie jakis taki malutenki artykul//jak sie pisze ten wyraz??? co tu powpisywac na kazdy serw. (pop3 to na onecie: pop3.poczta.onet.pl, smtp: smtp.poczta.onet.pl)]

z gory dzieki, bo mysle ze mnie uratujecie
pozdrowienia ze Slaska :)

Postautor: Wojciech » 31 stycznia 2005, 19:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

Witamy serdecznie!

Jak w każdym fachu, tak i tu początkujący muszą odwalić "frycowe". A więc do roboty:
http://pomoc.onet.pl/index.html?KAT=1119
http://pomoc.onet.pl/index.html?KAT=1121
http://pomoc.onet.pl/index.html?KAT=1638
+ dalej prowadzące odnośniki z tych stron.

Tak, wiem, że tam pokazano Ołtłuka, ale to nic nie szkodzi. Opcje i ustawienia w Thunderbirdzie są takie same, może czasami się trochę inaczej nazywają i są w innym miejscu. Ale to niczego nie zmienia.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Re: onet. nie umiem wysylac mail

Postautor: noname » 01 lutego 2005, 19:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

noname pisze:hej. to moj pierwszy post na tym forum i od razu problem. nie umiem skonfigurowac thunderbird (jedynie, co mi dzialal, o jak skonfigurowale outlook i dalem import ustawien 8) ). chodzi mi o to ze to nie jest jasne, co mam wpisac:

=> nazwa konta: (podane info sa potrzebne do wysylania wiad. jak nie wiesz to skontaktuj sie z dostaawca neta... to powyzej pisze): mam konto "nazwa@poczta.onet.pl" (prosze, wypelnijcie mi to, bo jest to fajne narzedzie)

=> konfiguracja serwera:

a) nazwa:
b) user:
c) uzyj bezpiecznego uwierrzytelniannia ?
d) uzyj ssl ?

a) nazwa serwera:
b) uzywaj identyfikatora uzytkownika oraz hasla (tu ma byc nazwa@poczta.oent.pl? - tu jest literowka!//sam dopisalem :) )
c) uzyj szyfrowane polaczenie typu: ?

[przydaloby sie jakis taki malutenki artykul//jak sie pisze ten wyraz??? co tu powpisywac na kazdy serw. (pop3 to na onecie: pop3.poczta.onet.pl, smtp: smtp.poczta.onet.pl)]

z gory dzieki, bo mysle ze mnie uratujecie
pozdrowienia ze Slaska :)

a wiec, dla potomnosci :) pisze, niech wszyscy majacy poczte na onecie wiedza (jakby co to moznaby ten post wykorzystac, ja pisze o onecie, wy napiszcie o innnych, skleimy to moze i wyjdzie takie How-to?, mysle ze to good idea, co wy na to?, a wiec pisze:

(poczta nazywa sie nazwa@poczta.onet.pl)
=> nazwa konta: nazwa@poczta.onet.pl
=> domyslna toszamosc- cale wypisujesz jak chcesz
=> konfiguracja serwera:
a) nazwa: pop3.poczta.onet.pl (port 110)
b) user: nazwa@poczta.onet.pl
c) uzyj bezpiecznego uwierrzytelniannia ? nie
d) uzyj ssl ? nie
a) nazwa serwera: smtp.poczta.onet.pl
b) uzywaj identyfikatora uzytkownika oraz hasla tak!
- uzytkownik: nazwa@poczta.onet.pl
c) uzyj szyfrowane polaczenie typu: brak

na takich ustawieniach chodzi

pomyslcie jeszcze nad ta moja propozycja, bo jak ludzie widza jak to trzeba skonfigurowac to normalnie czesto robia wielkie oczy i nie wiedza o co chodzi. u mnie na takich ustawieniach chodzi, sprawdzcie mnie, bo moglem zrobic blad. apeluje, zeby kazdy napisal takie cos wzorujac sie na swoich ustawieniach, bo duzo osob ma rozne serwery, to malym nakladem sil mozemy duuuuuuzo zdzialac i rozpowszechnic tego thunderbird'a :) :) :) ale sie rozpisalem... i zebyscie nie mysleli, ze sie czasem na forum rzadze czy cos w tym stylu. czasem sa tacy ludzie, ale mysle ze Wy jestescie ok. amen.

ps. moge sie podjac nawet sklejenia tego materialu, jak ktos w ogole sie tym zainteresuje.

pozdrowienia- noname
noname

Postautor: Wojciech » 02 lutego 2005, 09:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

Gratuluję! Nauka nie idzie w las! :)

HOW-TO

W zasadzie obowiązkiem dostawcy poczty jest zamieszczenie szczegółowych instrukcji dla użytkowników, z uwzględnieniem wszystkich, powszechnie używanych programów pocztowych. Natualnie, nie mielibyśmy pretensji, gdyby zabrakło instrukcji do nieintuicyjnego, hackerskiego programu SuperWojciech-rv.0.03, ale programy wywodzące się z Kuriera Poczty, a więc również Thunderbird, są jednak pewnym standardem.
Fakt, że Onet jest znany z "głębokiego poważania" dla użytkowników programów innych niż M$.

Myślę, że naprawdę warto pozbierać wszystkie informacje dotyczące konfiguracji poczty i zamieścić je w How-To, z podziałem na operatorów. Bardzo dobry pomysł. Uniezależnimy się tym samym od widzimisię providerów, a nasi użytkownicy będą mieli stale do dyspozycji aktualną bazę danych. Badzo dziękujemy za chęć pomocy! :D

Prponuję skorzystać z Wiki - tj. Projektów → www.mozillapl.org/projekty Zarejestruj się i do dzieła! W razie problemów kontaktuj się z lenrockiem i piecu, bo to oni ostatnio rządzą na Wiki. Na Forum znajduje się już co najmniej jedna instrukcja - chyba do o2. Nie wiem, na ile aktualne są informacje podane przez Konrada na VivaMozilla. Można też w Projektach zamieścić zrzuty, a więc mamy szansę na wykonanie czegoś porządnego. Oczywiście ja wesprę Cię pod względem ortografii i temu podobnych. 8)
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: noname » 02 lutego 2005, 17:07

Wojciech pisze:HOW-TO

Natualnie, nie mielibyśmy pretensji, gdyby zabrakło instrukcji do nieintuicyjnego, hackerskiego programu SuperWojciech-rv.0.03

czy to zart 8)

Oczywiście. W. :D

Wojciech pisze:Myślę, że naprawdę warto pozbierać wszystkie informacje dotyczące konfiguracji poczty i zamieścić je w How-To, z podziałem na operatorów. Bardzo dobry pomysł. Uniezależnimy się tym samym od widzimisię providerów, a nasi użytkownicy będą mieli stale do dyspozycji aktualną bazę danych. Badzo dziękujemy za chęć pomocy! :D

Oczywiście ja wesprę Cię pod względem ortografii i temu podobnych. 8)

napisalem jako propozycja nowego projektu. dalem link do tego forum. razem moglibysmy cos napisac, ale mylse ze do tego jest potrzebna pomoc wielu ludzi - ja wiem jak skonfigurowac oneta, Ty pewnie wiesz jak cos innego, a ktos inny... wiec trzeba by to tylko zebrac "do kupy"
http://mozillapl.org/projekty/TPP/Propozycje?v=135h - tu jest moj skromny projekt. :lol: )
noname

Postautor: Olhado/256 » 02 lutego 2005, 17:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Pozwoliłem sobie usunąć twój poprzedni post (z zepsutym cytowaniem).
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Gość » 03 lutego 2005, 16:26

Olhado/256 pisze:Pozwoliłem sobie usunąć twój poprzedni post (z zepsutym cytowaniem).

a dziekuje ;) sorki ze zasmiecilem forum! nie zarejestrowalem sie i nie moglem go sam usunac!
Gość

Postautor: neo007 » 05 lutego 2005, 17:16

goscie i noname w tym temacie to ja :)
nobody will ever need windows & ie
neo007

Z nami od: 05 lutego 2005, 17:15

Jak zrobić nowe konto na tb??

Postautor: Gość » 25 sierpnia 2005, 15:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

[b]Bardzo proszę pomóżcie mi!!! Jak zrobić nowe konto na tb?? pisze mniej wiecej coś takiego : Konto pocztowe Rss: aktualności i blogi Konto grup dyskusyjnych. Dałam oczywiście Konto pocztowe. Następnie Twoje imię, nazwisko lub pseudonim to dałam :D . Adres e-mail wpisałam... iteraz najgorsze.... :evil: wybierz typ serwera poczty przychodzącej..chyba...tak Dałam serwer Pop....ale jaki jest sewer poczty przychodzącej.....znaczy co trzeba wpisać????? bo w przykładzie pisze:pop.netscape.net no ale hmmmmm...... :cry: co trzeba wpisac??? :cry: :cry: :cry: :cry: bardzo prosze o pomoc :wink:
Gość

O Gościu

Postautor: Ksenia:P » 25 sierpnia 2005, 15:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

heheh ten gość z czwartku znaczy dzisiaj to ja :D hehehe aha cały czas próbuje ale nic mi nie wychodzi :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Ksenia:P

Re: O Gościu

Postautor: E2rd » 25 sierpnia 2005, 19:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Ksenia:P pisze:cały czas próbuje ale nic mi nie wychodzi

Jak próbujesz w ciemno, to oczywiste że nic nie wychodzi.
Na stronie, na której założyłaś konto, poszukaj poradnika konfiguracji programu pocztowego - jak coś jest, to najlepiej wersję dla Mozilli albo Thunderbird.
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Odpowiedz;)

Postautor: Ksenia:P » 03 września 2005, 16:07

hej ;) hmm....ja nie mam na stronie założonego konta tylko po prostu mam mozille thunderbird zainstalowaną na kompie;) wiec raczej ...nie znajdę;) po prostu jest coś takiego że gdy próbuje założyć konto nie wiem jaki powinien być serwer poczty przychodzącej nie wiem co wpisać :cry: a gdy wpisałam przykładowy serwer"moja.poczta.o2.pl" potem gdy włączyłam Mozille to pisało że nie mogło mnie połączyć a jak chcę coś wysłać to pyta mnie o hasło... którego nie podawałam wogóle :D :D Prosze o pomoc :lol: :wink: :D

Re: Odpowiedz;)

Postautor: errenay » 03 września 2005, 17:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.10) Gecko/20050715 Firefox/1.0.6 SUSE/1.0.6-4.1

Ksenia:P pisze:hej ;) hmm....ja nie mam na stronie założonego konta tylko po prostu mam mozille thunderbird zainstalowaną na kompie;) wiec raczej ...nie znajdę;) po prostu jest coś takiego że gdy próbuje założyć konto nie wiem jaki powinien być serwer poczty przychodzącej nie wiem co wpisać :cry: a gdy wpisałam przykładowy serwer"moja.poczta.o2.pl" potem gdy włączyłam Mozille to pisało że nie mogło mnie połączyć a jak chcę coś wysłać to pyta mnie o hasło... którego nie podawałam wogóle :D :D Prosze o pomoc :lol: :wink: :D

???!!! Czy ja dobrze rozumiem - nie masz założonego konta pocztowego i próbujesz się na nie ZALOGOWAĆ???!!!!
Proponuje zacząć od początku - najpierw trzeba mieć konto, żeby z niego skorzystać.... Żeby założyć konto, trzeba najczęściej wejść najpierw na odpowiednią stronę WWW (np. yahoo.com, wp.pl, etc.)
errenay

Z nami od: 11 grudnia 2004, 07:30

HEHE

Postautor: Ksenia* » 08 września 2005, 17:51

Niee o to chodzi że ja nie mam założonego konta bo gdy próbuję to zrobić to w jednej z czynności jest wpisanie serwera poczty przychądzącej a nie wiem co powinnam wpisać;)
Ksenia*

Z nami od: 08 września 2005, 16:10

Postautor: Gepard » 08 września 2005, 18:30

Zaloguj się na kontoa przez stronę WWW. Następnie kliknij link "Dane do konfiguracji" i wpisz je do programu pocztowego.
Wielki Gad na ciebie patrzy.
Mozilla PL
Gepard

Z nami od: 21 czerwca 2002, 17:13

dzięki:)

Postautor: Ksenia:P » 09 września 2005, 13:42

dzięki ale jak wejść na ta stronkę? bo ja mam mozille tylko zainstalowaną. Braciom działa a mnie nie chce. raz już założyłam ale mnie pyta o hasłó którego wcześniej wogóle nie widziałam żeby mi je proponowano:)

Re: dzięki:)

Postautor: Stef » 10 września 2005, 00:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050720 Fedora/1.0.6-1.1.fc4 Firefox/1.0.6

Generalnie to zasada jest taka że jeśli na ekranie pojawia sie jakiś tekst to nie głupio było by go przeczytać.
Hasło z reguły musisz sama wymyśleć a później je pamiętać. Jeśli nie pamiętasz to muszisz założyc konto od nowa. Może też niech Tobie bracia pomogą skoro potrafią..

Ale mnie się wydaje że robisz sobie żarty i proponuję abyś przestała..

Stef
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Gepard » 10 września 2005, 10:01

Jeśli chcesz założyć konto, to wejdź na stronę poczty na Onecie.
Kliknij przycisk "Załóż konto" i postępuj zgodnie ze wskazówkami ukazującymi się w przeglądarce.
I nie trolluj więcej na forum.
Wielki Gad na ciebie patrzy.
Mozilla PL
Gepard

Z nami od: 21 czerwca 2002, 17:13

Postautor: Gość » 17 września 2005, 13:51

tak pewnie robie sobie zarty bo ludzie nie mogą mi przesłać coś na pocztę wielkie dizęki do du** z takimi głupka** chyba wyraźnie piszę że gdy robię nowe konto to nie pyta mnie o hasło i nie każe wpisywać i nc nie pisze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie to nie łaski bez właśnie widze jacy są ludzie na forym Gej* i pe****!!
Gość

Postautor: Gość » 17 września 2005, 13:54

aha gepard czy jak tam inny głupi tekst sam jesteś troll!!!!!!
Gość

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird