MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problem z wysyłaniem przez smtp.wp.pl

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Mariusz » 06 listopada 2006, 23:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0

kilrathi pisze:Większość z dostępnych polskich serwerów pocztowych nie używa już adresów z podziałem na smtp pop3 i co tam jeszcze. Nie ustawiajcie więc smtp.poczta.serwer.pl czy pop3.poczta.serwer.pl a w obu przypadkach po prostu poczta.serwer.pl

Dla każdego serwera pocztowego na stronach www jest podawany sposób konfiguracji programów pocztowych. Należy TB konfigurować wg zawartych tam instrukcji, a nie próbować zgadywać adresy serwerów.

kilrathi pisze:2. Thunderbird faktycznie ma buga, który paprze wysyłanie na styku TB - antywirus. Bug ten objawia się podczas wysyłania wiadomości z załącznikiem. Wywala przy tym komunikat w stylu "Wysłanie wiadomości nie powiodło się ponieważ połączenie z serwerem poczty wychodzącej SMTP było niemożliwe". Rozwiązaniem problemu jest wyłączenie skanowania poczty wychodzącej w antywirusie i oczekiwanie na łatkę do TB.

Skąd wiesz o tym bugu ? Przeczytałeś gdzieś czy to są twoje wnioski ?

kilrathi pisze:Acha... Ten komunikat, że nie udało się wysłać wiadomości to bujda. Wiadomości wychodzą i dochodzą do adresata. Można w zasadzie traktować ten komunikat jako potwierdzenie wysłania wiadomości ;]

Można w TB włączyć logowanie protokołu SMTP i zobaczyć co się dzieje. Próbowałeś ?

kilrathi pisze:3. Poważniejszy problem mają ci, którzy używają np. Pandy. Nie udało mi się znaleźć tam żadnych ustawień dotyczących skanowania poczty wychodzącej. Jeśli ktoś wie jak je wyłączyć (nie wyłączając reszty antywira ;) ) NIECH DA ZNAĆ PLEEEZ

Na tym forum zalecano już w takich przypadkach zwiększenie w Opcjach w TB timeoutu dla prób połączenia z 60s na np. 300s. Masz tak ustawione ?
Mariusz

Z nami od: 19 czerwca 2002, 13:15

smtp.wp.pl

Postautor: borzec » 29 czerwca 2007, 23:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

szanowni uzytkownicy ustawcie sobie port 587 w serwerze wychodzacym - powinno rozwiazac wasze problemy
pozdro
-------------------------------
zgnile truskawki !!!!!
borzec

Re: smtp.wp.pl

Postautor: Gość » 30 czerwca 2007, 19:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0

[quote="borzec"]szanowni uzytkownicy ustawcie sobie port 587 w serwerze wychodzacym - powinno rozwiazac wasze problemy

Niestety tylko niektóre. I niestety tylko na jakiś czas, bo w końcu admini i twórcy oprogramowania załapią, że od jakiegoś czasu również ten port jest używany przy smtp (obok starego 25),

M.
Gość

Postautor: Gość » 04 lipca 2007, 18:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

krzyzanek pisze:Witam
Ja mam podobny problem, ale u mnie nie wysyła emaili z załącznikami większymi niż 100kB. Jak miałem TB1.07 nie było problemu. aktualizowalem sobie go do wersji 1.5 i się zaczeło. Pobieranie poczty nie stanowi żadnego problemu, natomiast nie wysyła większych. Łączy sie, wyświetla komunika o wysłaniu i gdzieś po minucie informuje mnie, że wysłanie się nie powieodło(niezależnie czy plik ma 100kB czy 10MB).
Gość

Postautor: imek » 27 września 2007, 19:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915

borzec jestes wielki umnie dziala dzieki i pozdrawiam
imek

Postautor: Gość » 18 czerwca 2008, 12:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14

Mam rozwiązanie! To dostawca internetu założył wam blokadę na port 25 ponieważ rozsyłacie SPAM. Nie koniecznie wy sami ale możecie mieć jakiegoś złośliwego potwora zwanego wirusem, który to robi bez waszej wiedzy! Musicie przeskanowc kompa na obecnoś takich wirusów i zadzwonic do waszego dostawcy netu i poprosic o zdjęcie blokady.
Pozdrawiam
WOjtek
Gość

Poprzednia

Wróć do Klient poczty Thunderbird