MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[48h] Thunderbird 0.8 pl-PL prawie final gotowy do testow

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Re: [48h] Thunderbird 0.8 pl-PL RC1 gotowy do testow

Postautor: Pitreck » 16 września 2004, 23:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

Ok, biore sie za porawki, oto moje komentarze:

Menu
Menu, Ustawienia trybu offline:

Zrobilem to tak:
Czy wysłać niewysłane wiadomości po przejściu do trybu online?
Czy pobrać wiadomości do przeglądania offline podczas przechodzenia do tego trybu?

Menedżer profili, tworzenie nowego profilu. Komunikat informujący o przeznaczeniu profili:

Wybralem rozwiazanie zaproponowane przez burleska

piotrek84 pisze:Taka operacja: lewoklik na głównym folderze konta -> Menu Edycja -> Właściwości folderu

W oryginale przy zaznaczeniu konta w menu Edycja pojawia sie Properties..., a klikniecie nan przenosi do ustawien konta. Zmienilem wiec z Wlasciwosci konta na Wlasciwosci...

piotrek84 pisze:Wyświetlanie -> Użyj następujących ustawień podczas wyświetlania wiadomości zawierających zwykły tekst oraz cytaty -> Styl
Jest: Pogrubiona
Propozycja: Pogrubiony
ale widze, że w Suite też jest rodzaj żeński, co troche nie pasuje.

Jesli bym to zmienil, to w innych miejscach interfejsu pojawilo by sie:
Czcionka: Pogrubione
Wiec tego nie ruszylem...

nikdo pisze:a... i jeszcze w oknie narzędzia > filtrowanie wiadomości > dziennik filtru
raz mamy filtrów a raz filtru trzeba by się zdecydować (IMO powinna być l.pojedyncza)

W danym przypadku chodzi o l. mnoga, bo tych filtrow wiadomosci mozna ustawic sobie kilka (ja mam 7), a dziennik zbiera informacje o ich wszystkich.

Cleriic pisze:Narzędzia -> Importuj
Nie wiem jak jest w wersji angielskiej, ale przypuszczam że są to wspólne podpowiedzi, w takim przypadku podpowiedzi powinny być bardziej ogólne.

W wersji angielskiej jest tak samo, i chyba narazie tak to zostawie bo nie mam pomyslu jak mozna to uogolnic...
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Pitreck » 17 września 2004, 03:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

Minelo 25h godzin od chwili rozpoczecia akcji i musze powiedziec, ze jestem pod ogromnym wrazeniem odzewu z waszej strony! Wykryliscie spora liczbe rzeczy do poprawki w tlumaczeniu, czesc z nich to idiotyzmy wystepujace w oryginale, ktorych to polska wersja dzieki waszym staraniom bedzie pozbawiona. Pozostale to ewidentne uchybienia procesu tlumaczenia. Dzieki wam jestem spokojniejszy, bo mam pewnosc, ze polska lokalizacja ktora w najblizszym czasie bedzie miala swa oficjalna premiere, bedzie najwyzszej jakosci. Jesli kolejne odslony projektu 48h beda przebiegaly rownie zwawo i owocnie jak teraz, to unormowanie i przyspieszenie cyklu wydawniczego polskich lokalizacji mamy jak w banku!

Na strone wrzucilem wersje RC2 tlumaczenia, zawierajaca sugerowane przez was poprawki. Jesli znajdziecie cos jeszcze w programie, dajcie znac, tymczasem zapraszam do testow wersji instalacyjnej.

Ja, jako ze mam w sobote egzamin poprawkowy, nie bede do tego czasu zbyt aktywny w internecie, bo musze sie troche pouczyc. W nocy z soboty na niedziele planuje wydac RC3, jesli nic w nim nie znajdziecie, to pliki poleca na sourceforge.net.

PS. Jesli ktos obcykany w temacie moglby zerknac co jest nie tak z tym langpackiem, bylbym wdzieczny.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: piecu » 17 września 2004, 09:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Chyba już ktoś o tym pisał, ale nadal nie ma polskich znaczków w stronie startowej. Wydaje mi się, że było to pisane w jakimś dziwnym edytorze Unicode, bo na początku są takie trzy dziwne znaczki...
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: quiris » 17 września 2004, 09:20

Przeglądarka: Opera/7.60 (Windows NT 5.2; U) [en] (IBM EVV/3.0/EAK01AG9/LE)

piecu pisze:Chyba już ktoś o tym pisał, ale nadal nie ma polskich znaczków w stronie startowej. Wydaje mi się, że było to pisane w jakimś dziwnym edytorze Unicode, bo na początku są takie trzy dziwne znaczki...
Te trzy dziwne znaczki to BOM:
http://www.unikod.pl/ogonki.html
http://www.unicode.org/faq/utf_bom.html#22
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: piecu » 17 września 2004, 09:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

quiris pisze:http://www.unikod.pl/ogonki.html

"Nie jesteś uprawniony do przeglądania tego zasobu".

quiris pisze:http://www.unicode.org/faq/utf_bom.html#22

Jak rozumiem Mozilla nie umie sobie z tym poradzić...
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Postautor: nikdo » 17 września 2004, 10:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

RC2:
- w oknie filtrowanie wiadomości przycisk "dziennik filtru" jest dalej w l.pojedynczej (reszta ok - l.mnoga)

- konfiguracja kont > tryb offline dla konta news:
jest: pobierz treść wiadomości wysłanych nie później niż ... dni temu
na moje oko tu chodzi o to żeby pobierał nie starszych niż ... dni
(w ang mamy do not download messages [...] more then ... days old)
W pl-PL tekst górny jest zmieniony i musielibysmy dać Nie pobieraj treści wiadomości starszych niż ... dni

Kawałek niżej mamy
usuń treść wiadomości starszych niż ... dni temu - ta końcówka...
pewno jest to ten sam string co w powyższym przykładzie i zmiana opisana wyżej naprawia i to :lol:

nikdo

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo

Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30

Postautor: nikdo » 17 września 2004, 10:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

konfiguracja kont > opcje konta mail > zabezpieczenia.
Jak klikamy na przyciisk "Wybierz" dla certyfikatu (i nie mamy żadnego) to wyskakuje okno: "W menedżerze certyfikatów nie odnaleziono ważnego certyfikatu, który ..."
Żeby nie straszyć użytkowników (jakiego to ważnego certyfikatu nie posiadają ;-)) dodałbym słówko "żadnego" (albo "żadnego aktualnego"):
"W menedżerze certyfikatów nie odnaleziono żadnego ważnego certyfikatu, który ..."

nikdo

Postautor: Domel » 17 września 2004, 11:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

piecu pisze:Jak rozumiem Mozilla nie umie sobie z tym poradzić...

Niekoniecznie. Jesli chodzi o pliki .dtd i .properties (jako odniesienie do .xul) to tak zasady tutaj sa scisle. We wszystkich innych wypadkach nie.
No i warto wsponiec UTF-8 a najczesniej o to wlasnie chodzi BOM nie jest konieczny (lub inaczej wyrozniamy "dwie" wersje z BOMem i bez).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Grzegorz_P » 17 września 2004, 12:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10

Witam!
1 - w kreatorze importu książek i plików adresowych, po wybraniu importu pliku, podczas tegoż importu pojawia się informacja: Konwertowanie książek adresowych z Plik tekstowy (LDIF, .tab, .csv, .txt); proponuję:
Konwertowanie książki adresowej z pliku tekstowego (LDIF, .tab, .csv, .txt);

2 - podczas instalacji programu w oknie powitalnym mamy też poniższe zdanie: Naciśnij Anuluj, aby zakończyć pracę Instalatora, a następnie zamknij wszystkie otwarte programy. Naciśnij Dalej, aby kontynuwać instalację.; może wyrzucić część zdania o zamykaniu pozostałych programów, jeśli przerwiemy instalację, proponuję: Naciśnij Anuluj, aby zakończyć pracę Instalatora. Aby kontynuować naciśnij Dalej.

3 - w RC2 w folderze Niechciane nie ma ikonek z programu, są ikonki zwykłych folderów.
pozdrawiam
Grzegorz_P

Z nami od: 01 sierpnia 2003, 22:31

Postautor: nikdo » 17 września 2004, 13:49

i jeszcze nie podoba mi się "Menedżer subskrypcji" IMHO lepiej byłoby same "Subskrypcje" ale niech się też inni wypowiedzą...

n

nikdo

Postautor: Pitreck » 17 września 2004, 20:42

piecu pisze:Chyba już ktoś o tym pisał, ale nadal nie ma polskich znaczków w stronie startowej. Wydaje mi się, że było to pisane w jakimś dziwnym edytorze Unicode, bo na początku są takie trzy dziwne znaczki...

Ano nie ma i w finalnej wersji lokalizacji tez nie bedzie. Blad lezy po stronie Thunderbirda a nie mojej; wydanie 0.8 nie radzi sobie z innym kodowaniem strony startowej, niz ISO-8859-1. Blad pojawil sie na poczatku wrzesnia, wczesniej z tym problemow nie bylo.
Pitreck
Moderator

Postautor: Cleriic » 17 września 2004, 21:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Pitreck pisze:Blad lezy po stronie Thunderbirda a nie mojej; wydanie 0.8 nie radzi sobie z innym kodowaniem strony startowej, niz ISO-8859-1. Blad pojawil sie na poczatku wrzesnia, wczesniej z tym problemow nie bylo.

Po dokładnym obejrzeniu Tb 0.8 mam wrażenie, że Team Mozilli tworzył tylko nowe błędy, bo jakichś bardziej interesujących zmian w funkcjonalności nie zauważyłem.
Niby dodano obsługę Kanałów RSS, ale niestety niepełną. Dodatkowo niektóre okna dialogowe straszą kilkoma takimi samymi przyciskami, które właściwie nic nie robią!?
Ech...
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: marcoos » 17 września 2004, 22:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20040911 Firefox/0.10

Pitreck pisze:Ano nie ma i w finalnej wersji lokalizacji tez nie bedzie. Blad lezy po stronie Thunderbirda a nie mojej; wydanie 0.8 nie radzi sobie z innym kodowaniem strony startowej, niz ISO-8859-1. Blad pojawil sie na poczatku wrzesnia, wczesniej z tym problemow nie bylo.

Może spróbuj to ominąć pisząc odpowiednie encje zamiast literek, w rodzaju ó i ew. &#numerek;? W ostateczności zrób to bez polskich liter...

Aha, wersja dla Linuksa (rc2) nie nadaje się do niczego :(
- na dole głównego okna jest wskazanie na brakującą encję, zdaje się że na którąś z closeCmd.*
- ten sam błąd w oknie wiadomości (dwukliknij wiadomość na liście)

Żeby było weselej, wybranie "nowa wiadomość" wyświetla komunikat, że (cytuję z pamięci) "nastąpił błąd podczas otwierania okna tworzenia" i tyle.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: piecu » 17 września 2004, 22:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Cleriic pisze:Po dokładnym obejrzeniu Tb 0.8 mam wrażenie, że Team Mozilli tworzył tylko nowe błędy, bo jakichś bardziej interesujących zmian w funkcjonalności nie zauważyłem.

Jest Global Inbox. Myślę, że to dość duża zmiana... Wydaje mi się, że dzięki temu wiele osób przerzuci się z Outlooka na TB :D
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Postautor: Domel » 17 września 2004, 22:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

marcoos pisze: encje (...) &#numerek;?

<nieNaTemat><czepiamSie>To nie jest encja i z encja nic wspolnego nie ma. Sorry ze tak to tutaj akcentuje ale slysze ten blad kilka razy dziennie :( </czepiamSie></nieNaTemat>
Ja proponuje &#xLiczba;
Liczba to numer unicodowy znaku.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Pitreck » 18 września 2004, 00:10

Grzegorz_P pisze:Witam!
1 - w kreatorze importu książek i plików adresowych, po wybraniu importu pliku, podczas tegoż importu pojawia się informacja: Konwertowanie książek adresowych z Plik tekstowy (LDIF, .tab, .csv, .txt); proponuję:
Konwertowanie książki adresowej z pliku tekstowego (LDIF, .tab, .csv, .txt);

Podane przez ciebie zdanie jest zdaniem aktywnym, tzn. napis
Konwertowanie książek adresowych z jest niezmienny, a reszta zmienia sie z zaleznosci do dokonanego wyboru, np.

- Konwertowanie książek adresowych z Eudora
- Konwertowanie książek adresowych z Outlook Express

Jak sie zapewne domyslasz, tym co sie zmienia w tym zdaniu nie moge manipulowac.
Napis "Plik tekstowy (LDIF, .tab, .csv, .txt)" jest jeden, ustawiony na stale i uzywany w jednej postaci w calym menedzerze importu.

Grzegorz_P pisze:2 - podczas instalacji programu w oknie powitalnym mamy też poniższe zdanie: Naciśnij Anuluj, aby zakończyć pracę Instalatora, a następnie zamknij wszystkie otwarte programy. Naciśnij Dalej, aby kontynuwać instalację.; może wyrzucić część zdania o zamykaniu pozostałych programów, jeśli przerwiemy instalację, proponuję: Naciśnij Anuluj, aby zakończyć pracę Instalatora. Aby kontynuować naciśnij Dalej.

A co jesli instalator bedzie potrzebowal dostepu do plikow, z ktorych aktualnie kozystaja inne programy? Nie uzyska do nich dostepu i instalacja sie wysypie, wiec takie ostrzezenie jest potrzebne i pojawia sie w kazdym instalatorze.

nikdo pisze:i jeszcze nie podoba mi się "Menedżer subskrypcji" IMHO lepiej byłoby same "Subskrypcje" ale niech się też inni wypowiedzą...

A co powiesz na Menedzer grup dyskusyjnych lub Subskrypcje grup dyskusyjnych (ew. bez dyskusyjnych)?

---
Dla zainteresowanych:
Bug #219795 dodanie odnosnika do ksiazki adresowej do menu
Bug #260142 dodanie odnosnika do menedzera kanalow RSS do menu Plik
Pitreck
Moderator

Postautor: nikdo » 18 września 2004, 12:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040514 Mnenhy/0.6.0.101

Pitreck pisze:A co powiesz na Menedzer grup dyskusyjnych lub Subskrypcje grup dyskusyjnych (ew. bez dyskusyjnych)?

z tym że dla rss też jest to w menu... :-?

nikdo

nikdo

Postautor: Pitreck » 18 września 2004, 18:48

nikdo pisze:z tym że dla rss też jest to w menu... :-?

Tego zdania ni w zab nie kumam :(
W przypadku RSS nazwa menedzer subskrypcji zostala zmieniona na Menedzer kanalow RSS (v.RC2), w przypadku subskrypcji grup dyskusyjnych moge dokonac podobnej modyfikacji, pytam sie tylko na co radzisz zmienic...
Pitreck
Moderator

Postautor: Pitreck » 19 września 2004, 20:21

marcoos pisze:Może spróbuj to ominąć pisząc odpowiednie encje zamiast literek, w rodzaju &oacute; i ew. &#numerek;? W ostateczności zrób to bez polskich liter...

Gżegżółka XP sobie poradzila z konwersja do ISO-8859-1 z zachowaniem polskich znakow. Na windows to dziala, ale na linuksie nie...
Sprobowalem tez pozbawic pliku polskich znakow, ale na linuksie nadal wyswietla sie smietnik. Nic, bede musial puscic to tak, jak jest. Najwyzej pozniej nadpisze sie plik na sf.net, jesli ktos wymysli jakies rozwiazanie.

marcoos pisze:Aha, wersja dla Linuksa (rc2) nie nadaje się do niczego :(
- na dole głównego okna jest wskazanie na brakującą encję, zdaje się że na którąś z closeCmd.*
- ten sam błąd w oknie wiadomości (dwukliknij wiadomość na liście)

Żeby było weselej, wybranie "nowa wiadomość" wyświetla komunikat, że (cytuję z pamięci) "nastąpił błąd podczas otwierania okna tworzenia" i tyle.

Poprawiono w RC3.

---
Oddaje wam do testow wersje RC3, jesli do jutra nie znajdziecie zadnych bledow, puszczam pliki na sf.net. Przyjzyjcie sie tez lanpackowi, ja ide lokalnie aktualizowac strone Tb.pl
Pitreck
Moderator

Postautor: nikdo » 19 września 2004, 20:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040514 Mnenhy/0.6.0.101

Pitreck pisze:
nikdo pisze:z tym że dla rss też jest to w menu... :-?

Tego zdania ni w zab nie kumam :(
W przypadku RSS nazwa menedzer subskrypcji zostala zmieniona na Menedzer kanalow RSS (v.RC2), w przypadku subskrypcji grup dyskusyjnych moge dokonac podobnej modyfikacji, pytam sie tylko na co radzisz zmienic...

skrót myślowy - myślałem, że dla RSS i newsów jest to ten sam string :-)
Co do newsów zostawiłbym samo "Subskrypcje"...

nikdo

nikdo

PoprzedniaNastępna

Wróć do Klient poczty Thunderbird