[48h] Thunderbird pre-1.0 pl-PL gotowy do testow!
Moderator: Pomocy?!
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Szanowny Pitrecku, to nie jest tak, ze leniujemy, po prostu nie ma oczywistych bledow [to chyba i dobrze], zauwaz, ze jak do tej pory cala dyskusja w tym watku toczy sie wokol kilku przecinkow. To tylko w ramach usprawiedliwienia za brak komentarzy. Szukam dalej.
pozdrawiam
- Grzegorz_P
- Z nami od: 01 sierpnia 2003, 22:31
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
- Źrubek
- Z nami od: 24 listopada 2004, 22:36
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (Pitreck)
Jesli ktorys z Was poczul sie urazony, to przepraszam. Na pewno nie bylo to moim celem. Jedyne co chcialem osiagnac, to troche Was zmobilizowac do wkopywania sie w program i znajdowania trudno dostepnych okien dialogowych, czy komunikatow, gdzie potencjalnie moga tkwic bledy. Wiem, ze pracujecie sumiennie i ciesze sie, ze bledow odnajdowanych w programie jest coraz mniej, bo to oznacza, ze cel, z ktorym zaczalem prace nad lokalizacja, czyli polepszanie swojej znajomosci jezyka oraz umiejetnosci poslugiwania sie nim, sie realizuje i popelniam coraz mniej bledow. A te, ktore popelnie sa przez Was konsekwentnie wylapywane. Ciesze sie, ze stanowimy tak zgrany zespol i dzieki ciezkiej pracy ogolu Thunderbird posiada naprawde solidna lokalizacje. Musicie jednak zrozumiec, ze troche dziwnie/nie pewnie sie czuje, gdy nikt mnie nie poprawia, bo ludzie mojego pokroju potrzebuja jednak do zycia odrobiny konstruktywnej krytyki. A tym bardziej dziwnie sie czuje, jesli przed tak waznym dla nas wydaniem 1.0 jedyne, co zostalo znalezione w lokalizacji to 2 przecinki w zlym miejscu i jedna kropka...
[edit]
s/zmotywowac/zmobilizowac
- Pitreck
- Moderator
- Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (Pitreck)
Źrubek pisze:Drobna sprawa. W Firefox-e jest Narzędzia -> Opcje z podkreślonym "O". W Thunderbird-ie w wersji 0.9 w Opcje jest podkreślone "p". Może to ujednolicić ?
Rzeczy do ujednolicenia jest sporo wiecej. Wogole z tym jest zabawna sprawa, bo w oryginale jest spora paczka rzeczy, plikow jezykowych, z ktorych korzysta kilka programow. Jednak w polskich wersjach rzeczy te maja odrebne tlumaczenia, gdyz tlumaczeniem roznych programow zajmuja sie rozne ekipy. Tlumaczenia te zostana ujednlicone, gdy wszystkie programy (a nie tylko Firefoksa, jak to ma miejsce teraz) bedzie mozna w pelni przetlumaczyc na poziomie zrodel programu, a nie jak to ma miejsce teraz, poprzez rozpakowanie archiwum z programem i dobraniu sie do plikow jezykowych. Ale oczywiscie, jesli uzytkownik sobie tego zyczy i nie ma ku temu zadnych przeciwskazan, to zaraz zmienie lokalnie ten accesskey. Mowie jednak, ze to jedynie kropla w morzu wody.
Grzesiek M pisze:dlaczego TB będzie miał skórkę Qute?
Firefox ma Winstripe, bo z Qute zrezygnowano. Czy nie lepiej by było stworzyć Winstripe dla Thunderbirda, aby wyglądy tych programów pasowały do siebei??
Deweloperzy Tb to inna grupa ludzi, pracuja oni co prawda dla Mozilla.org, ale tak jakby osobno. Qute wylecial z Firefoksa, gdyz (nie wdajac sie w szczegoly) ludzie (glownie jeden czlowiek) od Firefoksa nie mogli sie dogadac z tworca motywu. W przypadku Thunderbirda najwyrazniej konfliktow nie ma, wiec motyw zostal i jest ciagle rozwijany, a od czasu publikacji przezemnie wydan testowych troche sie w nim zmienilo. Najwyrazniej tworcom Tb nie zalezy na ujednoliceniu wygladu. A co do samego Winstripe dla Thundrbirda, to owszem, istnieje on i mozesz przyjzec sie jego rozwojowi w w tym miejscu. Tam tez dowiesz sie, skad go mozesz pobrac. Jednak jak na razie nic nie wrozy, aby znalazl sie on w Tb.
- Pitreck
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803
Święte słowa!!!Pitreck pisze:Drodzy korektorzy... to troche Was zmotywowac do wkopywania sie w program i znajdowania trudno dostepnych okien dialogowych, czy komunikatow
Nie martw się, na pewno coś znajdziemy. W tej chwili mam trochę za dużo pracy, jutro, pojutrze zabiorę sie za poszukiwania na poważnie.Pitreck pisze: A tym bardziej dziwnie sie czuje, jesli przed tak waznym dla nas wydaniem 1.0 jedyne, co zostalo znalezione w lokalizacji to 2 przecinki w zlym miejscu i jedna kropka...
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Filtr niechcianej poczty - Dziennik niechcianej poczty: zdanie na końcu "Wyświetl lub skonfiguruj filtr niechcianej poczty". Tak naprawdę to nie tam nic do konfiguracji, poza usunięciem wpisów, może wystarczy: Wyświetl historię dziennika"
pozdrawiam
- Grzegorz_P
- Pitreck
- Moderator
- Wojciech
- Moderator
Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows NT 5.2; U) [pl]
Grzesiek M pisze:dlaczego TB będzie miał skórkę Qute?
Firefox ma Winstripe, bo z Qute zrezygnowano. Czy nie lepiej by było stworzyć Winstripe dla Thunderbirda, aby wyglądy tych programów pasowały do siebei??
Właśnie... Dlaczego? Zadaję sobie to pytanie (w nieco zmienionej formie: Dlaczego TB wciąż ma skórkę Qute?) od paru miesięcy...
Gargamel
- Gargamel
- Z nami od: 19 marca 2003, 12:01
Ale mam ważniejszy problem: na podglądzie wydruku wizytówek czy całej książki adresowej zachodzą na siebie litery z pól danych i opisu. Niestety nie mogę sprawdzić tego na wydruku, bo z jakichś niezrozumiałych dla mnie powodów mogę drukować tylko pdf z poziomu KDE. Proszę wszystkich o sprawdzenie jednego i drugiego.
- Wojciech
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041104 Firefox/1.0RC2
Wojciech pisze:Ale mam ważniejszy problem: na podglądzie wydruku wizytówek czy całej książki adresowej zachodzą na siebie litery z pól danych i opisu.
Pod Windowsem wszystko wygląda OK.
I jest jeszcze jeden problem
firefox.pl i w konsekwencji bugzilla nie są dostępne!
- Cleriic
- Moderator
- Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041129 Firefox/1.0
Widok->Wiadomości. Zamiast "Wiadomości" powinno być "Pokaż wiadomości" i dalej zamiast "Osób, które znam" powinno być "Od znajomych". Przecież osoby, które znamy to "znajomi". Nie ładnie brzmi opisowe określanie znajomych. Nawet jeśli miałoby zostać tylko "Wiadomości", to proszę o uwzględnienia dalszej części mojej uwagi dotyczącej "osób, które znam".

- teo
- Moderator
- Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15
Racja.Grzegorz_P pisze:Filtr niechcianej poczty - Dziennik niechcianej poczty: zdanie na końcu "Wyświetl lub skonfiguruj filtr niechcianej poczty". Tak naprawdę to nie tam nic do konfiguracji, poza usunięciem wpisów, może wystarczy: Wyświetl historię dziennika"
Słuchajcie, a po co jest ten wątek?
- Wojciech
- Moderator
[Wojciech:
Ale mam ważniejszy problem: na podglądzie wydruku wizytówek czy całej książki adresowej zachodzą na siebie litery z pól danych i opisu.]
[Cleriic
Pod Windowsem wszystko wygląda OK.]
Niestety pod Windowsem na podglądzie w obydwu przypadkach jest tak jak napisał Wojciech, lecz po wydrukowaniu jest OK!
pozdrawiam
- Grzegorz_P
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041104 Firefox/1.0RC2
PS. Dla pewności czy mówimy o tym samym... czy mógłbys zamieścić małego screena?
- Cleriic
- Moderator
- Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Cleriic czy moge prosic Cie o wyslanie do mnie email na:
grzegorz_p1 malpa tlen.pl
wysle screena na poczte - przepraszam za klopot
pozdrawiam
- Grzegorz_P
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0
Porzadnej sygnalizacji podczas sciagania poczty. Co, skad, jaki transfer itp. tak jak w TheBat! - byle smieszny paseczek mi nie starcza
Ale co tam przynajmniej fajnie sie czeka na kolejna wersje z mysla, ze moze w koncu to zrobia
- SirMike
- Z nami od: 06 października 2004, 00:54
A propos czcionek: na tym obrazku widać obsługę czcionek TrueType przez nowe produkty MF.
To ja już wolę to, co jest w Mozilli.
- Wojciech
- Moderator
Tak, potwierdzam, to co widać na screenie u Wojciecha, również jest pod Windowsem XP.
pozdrawiam
- Grzegorz_P
Wróć do Klient poczty Thunderbird