MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Podręcznik konfiguracji Thunderbirda i Kuriera

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Stef » 12 grudnia 2005, 12:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5

Wikepedia: SSL
Bezpieczne uwierzytelnianie odnosi się do szyfrowania informacji potrzebnych do zalogowania na serwerze, przy bezpiecznym połączeniu szyfrowana jest również treść przesyłanych wiadomości.
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Mesjasz8 » 13 grudnia 2005, 06:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

No dobra to teraz wiem co to jest SSL ale wciąż niewiem jak skonfigurować TB :-?
Mesjasz8

Postautor: Stef » 13 grudnia 2005, 09:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5

Sorki, serwer wczoraj miał przejściowe problemy a później juz nie mogłem..
Z tą konfiguracją powinno zadziałać..

Imię, nazwisko lub pseudonim: cokolwiek
Adres e-mail: coś_tam@aster.pl
Serwer poczty przychodzacej: pop3.aster.pl
Nazwa konta: cokolwiek
Jeżeli to nie jest pierwsze konto skonfigurowane w Thunderbird należy nie zapomnieć o ustawiniu serwera poczty wychodzącej SMTP (żeby można było wysyłać wiadomości spod tego adresu)
Serwer poczty wychodzącej (SMTP): smtp.aster.pl

Nazwa użytkownika: nazwa systemowa konta ASTER (login)
Hasło: ******

Niepodane wartości pozostają domyślne.
Jeżeli jednak nie zadziała opisz szczegółowo co się dzieje i co nie działa.
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Mesjasz8 » 13 grudnia 2005, 20:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

Tak włąsnie robiłem od poczatku jak sugerujesz. Tyle ze w tym koncie wymagana jest opcjia "serwer wymaga uwierzytelnienia z outlloka" a niema takiego odpowiednika w TB :( te które są niedziałają.

Opis problemu to nie możność uwieżyetlnienia urzytkownika choć hasło i login jest na 100% dobre.

NA Outlooku działa dobrze wiec chyba jednak podziękuje TB a szkoda bo mogły byćto dobry porogram gdyby nie ten defekt :?
Mesjasz8

Postautor: E2rd » 13 grudnia 2005, 20:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Mesjasz8 pisze:Tak włąsnie robiłem od poczatku jak sugerujesz. Tyle ze w tym koncie wymagana jest opcjia "serwer wymaga uwierzytelnienia z outlloka" a niema takiego odpowiednika w TB :(

Przecież nie istnieją serwery POP3, które nie wymagają uwierzytelniania (czyli podawania hasła). Dlatego tego się nigdzie nie włącza, tylko przy pierwszym połączeniu podaje hasło, gdy TBird zapyta.

Jeśli chodzi o SMTP, to się to włącza w konfiguracji serwera.

(POP3=poczta przychodząca. SMTP=wysyłanie).
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Mesjasz8 » 13 grudnia 2005, 22:01

ok problem okazał sie z podwójnym dnem :>

Okazuje sie ze winą była awaria na systemie aster a nie TB za co serdecznie przepraszam :)
Mesjasz8

Thunderbird na o2.pl

Postautor: romano67 » 16 grudnia 2005, 14:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

Po zainstalowaniu programu skonfigurowałem go zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na forum . Mam dwa konta na "tlenie" . Podczas wysyłania wiadomości z TB pojawia mi się okienko z pytaniem o hasło , zastosowałem sie do polecenia zaznaczyłem menedżera pamięci i OK . Po chwili wyskoczyła powtórka , wpisałem ponownie i OK i tak przez kilka razy .Następnie pojawia mi się okienko "Błąd wysyłania wiadomości". Wiadomości przychodzących też nie widzi chociaż na skrzynkę przychodzą . Zaznaczę może jeszcze , że juz
kilka razy usuwałem konta z TB może to ma jakiś wpływ na działanie , rownież ponowna instalacja programu nie pomogła !! Jeżeli ktoś miał podobne problemy proszę o pomoc !! (sys.XP prof.) :oops: Jestem już zagotowany!!
romano67

Z nami od: 16 grudnia 2005, 14:30

Pomyłka

Postautor: romano67 » 16 grudnia 2005, 15:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

Po zainstalowaniu programu skonfigurowałem go zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na forum . Mam dwa konta na "tlenie" . Podczas wysyłania wiadomości z TB pojawia mi się okienko z pytaniem o hasło , zastosowałem sie do polecenia zaznaczyłem menedżera pamięci i OK . Po chwili wyskoczyła powtórka , wpisałem ponownie i OK i tak przez kilka razy .Następnie pojawia mi się okienko "Błąd wysyłania wiadomości". Wiadomości przychodzących też nie widzi chociaż na skrzynkę przychodzą . Zaznaczę może jeszcze , że juz
kilka razy usuwałem konta z TB może to ma jakiś wpływ na działanie , rownież ponowna instalacja programu nie pomogła !! Jeżeli ktoś miał podobne problemy proszę o pomoc !! (sys.XP prof.) Jestem już zagotowany!!

Chuba się troszke zapeziłem bo prośba o pomoc powinna się znależć nie w tym miejscu . Sorki ale buszuję dopiero dwa dni po necie :wink: dopiero się uczę !!
romano67

Z nami od: 16 grudnia 2005, 14:30

Postautor: Mesjasz8 » 16 grudnia 2005, 18:46

Mam ten sam problem co ciekawe tylko na koncie urzydkownika z ograniczeniami w windowsie. Konto admina działa poprawnie a w drugim koncie nawet jedno konto o2 ma takie problemy jak opisano wyzej ;/
Mesjasz8

Z nami od: 13 grudnia 2005, 22:24

Postautor: E2rd » 16 grudnia 2005, 18:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Mesjasz8 pisze:Mam ten sam problem

To pisz w odpowiednim wątku. :evil:
E2rd
Moderator

Postautor: Gość » 29 grudnia 2005, 12:01

<b>Gmail</b>

POP3
pop.gmail.com (SSL) port: 995

SMTP
smtp.gmail.com

<b>Mail.com</b>

POP3
pop1.mail.com port: 110

<b>yahoo</b>

POP3
pop.mail.yahoo.co.uk

SMTP
smtp.mail.yahoo.co.uk port: 587

<b>AIM</b>

IMAP
imap.aol.com port: 143

SMTP
smtp.aol.com port:587
Gość

Hasło w TB - gdzie wpisać?

Postautor: Gość » 30 grudnia 2005, 16:37

Zmieniłem hasło do konta na www i nie bardzo wiem gdzie je wpisac w TB?Stare wyrzuciłem w podglądzie haseł. Wiem że to zapewne b.łatwe ale wkurza mnie że nie pamiętam.Pomożecie? :D
Gość

Tb & Kurier Poczty kontra Exchange

Postautor: Wojtek13 » 06 stycznia 2006, 11:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.12) Gecko/20050915

Przebrnąłem przez całe 18 stron postów :lol: szukając czegoś ciekawego i nie znalazłem.
A mam takie drobne pytanko (przypuszczam że nikt z tym się nie zetknął i raczej nikt mi tu nie odpowie :lol:) A pytanko brzmi:

Czy wiecie jak skonfiguraować TB lub Kuriera do pracy z Exchange ??. Po rprostu w pracy mamy odpalonego Exchanga i tam jest mnóstwo adresów maili - a nie chce mi się tego wszystkiego przepisywać (Outlook współdziała - ale mam kiepskie zdanie co do produktów Microsofta :lol:)

Acha i tak dla dodatkowej informacji - mam w TB skonfigurowane 5 kont, każde gdzie indziej wraz z SMTP i wszystko działa jak należy (Praca, prywatny serwer, O2, Interia, Gmail).

Na dodatek polecam TB jako jeden z lepszych programów pocztowych.
Wojtek13

Re: Tb & Kurier Poczty kontra Exchange

Postautor: E2rd » 06 stycznia 2006, 18:01

Wojtek13 pisze:Czy wiecie jak skonfiguraować TB lub Kuriera do pracy z Exchange ??.

Nie znam się, ale pewnie najlepiej się do niego podłączyć protokołem IMAP. Po prostu zakładasz odpowiednie konto IMAP w TB...
E2rd
Moderator

maly problemik z onetem

Postautor: mlody_ » 13 stycznia 2006, 18:04

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; pl) Opera 8.51

Witam,
mam taki maly problemik z tb.
Otoz mam poczcie na onecie, ale nazwa koncowa to user@op.pl i wpisujac poprawnie login konta, haslo, pop3 i smtp wyskakuje mi bledny login lub haslo, a wiem, ze tak nie jest, bo logujac sie na poczcte onetu przez przegladarke wszystko jest ok

pomocy! :(
mlody_

Postautor: Gość » 17 stycznia 2006, 07:31

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Kubu$ pisze:Dane dla wp:

użytkownik: nazwa (czyli wszystko przed @)
pop3: pop3.wp.pl port:110 (domyślny)
smtp: smtp.wp.pl port: 25 (domyślny)
szyfrowanie: TLS jeśli dostępne

Dla Interii:
użytkownik: nazwa@interia.pl
pop3: poczta.interia.pl port: 110 (domyślny)
smtp: poczta.interia.pl port: 25 (domyślny)
szyfrowania TLS jeśli dostępne

Dla Neostrady:
użytkownik: nazwa@neostrada.pl
pop3: poczta.neostrada.pl port:110 (domyślny)
smtp: poczta.neostrada.pl port: 25 (domyślny)
szyfrowanie: TLS jeśli dostępne

Przydatne linki: