MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Tłumaczenie Thunderbirda

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Postautor: teo » 01 grudnia 2004, 12:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041129 Firefox/1.0

Cholera. Zaimportowałem profil zrobiony pod en z Mozbackupa'. Sorry za pośpiech w zgłaszaniu ale czas nagli, więc pomyślałem, że trzeba to zgłosić Wam. Jak zwykle sprawdza się powiedzenie, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. :D :oops:
Już sprawdzam na czystym.

Sprawdzono. Jest OK oprócz tłumaczenia Widok->Wiadomości. Zamiast "Wiadomości" powinno być "Pokaż wiadomości" i dalej zamiast "Osób, które znam" powinno być "Od znajomych". Przecież osoby, które znamy to "znajomi". Nie ładnie brzmi opisowe określanie znajomych.
Ostatnio zmieniony 01 grudnia 2004, 12:47 przez teo, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: Pitreck » 01 grudnia 2004, 12:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (Pitreck)

E2rd pisze:
teo pisze:Kiedyś już ten temat był poruszany,

I wychodziło, że to wina profilu stworzonego pod [en]. Ale rozumiem, że nie jest to w standardowych plikach językowych, więc może faktycznie tym razem tłumacz zapomniał? :roll:

Kiedys mi sie zapomnienia zdarzaly, ale odkad za umieszczenie polskich plikow w katalogu programu, ktory potem jest pakowany do zipa lub tar.gz odpowiada skrypt, zaden incydent mi sie nie przytrafil. Niemniej jednak skrypt tez moze zawiesc i w przypadku watpliwosci warto zajzec do katalog programu\defaults\messenger\mailViews.dat, czyli do pliku z wpisami, ktore pojawiaja sie w menu widok -> wiadomosci.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Wojciech » 03 grudnia 2004, 14:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

teo pisze:Zamiast "Wiadomości" powinno być "Pokaż wiadomości" i dalej zamiast "Osób, które znam" powinno być "Od znajomych". Przecież osoby, które znamy to "znajomi".
Racja. Pewnie WidokWiadomości można zostawić, ale zamiast "Osoby, które znam" rzeczywiście warto napisać Znajomi, albo w tym kontekście Od znajomych, wzgl. Osób znajomych.
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2004, 15:22 przez Wojciech, łącznie zmieniany 2 razy
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Wojciech » 03 grudnia 2004, 14:28

Jako że Bugzilla jest nieczynna, a czas nagli, pozwalam sobie powrócić do starego, niezawodnego wątku.

Kreator kont
Okno Konfiguracja nowego konta
Zdanie pierwsze: "Aby otrzymywać wiadomości, musisz najpierw skonfigurować..." - proponowałbym Aby otrzymywać i wysyłać wiadomości musisz najpierw skonfigurować... Pozwoliłem sobie też usunąć przecinek.

Menedżer importu
U mnie działa tylko do okna Wybierz program... Może ktoś pomoże?

Movemail - cóż to jest, u diaska? :o Trzeba to chyba napisac po polsku???

Razem z zgłoszeniami na Bugzilli byłoby to chyba wszystko. Trzeba jeszcze poczekać na instalatora, bo z doświadczenia wiem, że zawsze znajduje się tam sporo robaków. Jutro postaram się przeglądnąć wersję dla Window$.
Jako że nie udało mi się zaimportować poczty, nie sprawdzilem wszystkiego, co może się wiązać z operacjami na listach. Spróbuję jeszcze później na innym komputerze.
Wojciech
Moderator

Postautor: Wojciech » 03 grudnia 2004, 15:18

Jeszcze w sprawie uwag nikdo do kropki i przecinków (w tym watku, zamiast tutaj - szkoda, że nie ma emotikony z grożącym palcem):
* kropka rzeczywiście niepotrzebna, bo przyjęto konwencję, że po opcjach ich nie stawiamy;
* przecinki - ja bym to zostawił tak, jak jest.
Wojciech
Moderator

Postautor: E2rd » 03 grudnia 2004, 15:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; WinNT4.0; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

A co, jak zwykle się czepnę 8)
Wojciech pisze:proponowałbym Aby otrzymywać i wysyłać

Ta... tylko jak to się ma do faktu , że kreator w zasadzie nie pozwala skonfigurować wysyłania (za wyjątkiem pierwszego konta)? ;)

Wojciech pisze:Movemail - cóż to jest, u diaska? :o

A, taki dziwny protokół obsługi poczty na niektórych UNIXach.
Wojciech pisze:Trzeba to chyba napisac po polsku???

To przetłumacz też IMAP i POP...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Pitreck » 05 grudnia 2004, 19:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (Pitreck)

Obecnie w Thunderbirdzie uzywane jest tlumaczenie "emotikona" dla slowa "emiticon" (Wyswietlaj emotikony, dodaj emotikonke, itp.), ale Cleriic jest zdania, ze powinnismy zmienic tlumaczenie na ikony emocji, gdyz slowo emotikona nie wystepuje w polskim slowniku. Ja jakos nie jestem do tej zmiany przekonany, fakt, ze slowo nie wystepuje w slowniku i jest troche dziwna hybryda dwoch zagranicznych slow, przystosowana do polskich warunkow, ale to slowo juz sie u nas calkiem utarlo. Zreszta podobnie kiedys bylo z e-mail, a teraz slowo to na stale zagoscilo w slowniku (przynajmniej amerykanskim) jako email. Co wiec radzicie? Zostawic, czy zmienic?
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: Domel » 05 grudnia 2004, 19:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Pitreck pisze:slowo emotikona nie wystepuje w polskim slowniku.

W PWN wystepuje slowko w rodzaju meskim - emotikon. Ale najprawdopodobniej w nowych wersjach pojawi sie "emotikona".
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Cleriic » 05 grudnia 2004, 19:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Domel pisze:W PWN wystepuje slowko w rodzaju meskim - emotikon. Ale najprawdopodobniej w nowych wersjach pojawi sie "emotikona".

Ehm...! Proszę o sprecyzowanie w którym słowniku?
W wersji online http://sjp.pwn.pl nie widzę?
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: Wojciech » 06 grudnia 2004, 12:23

Emotikona jest zlepkiem z emocji i ikony. Na pewno nie jest to słowo "oficjalne" ale, zdaje się, jest już używane powszechnie. Jako że nie jest to określenie brzydkie, źle się kojarzące, czy trącące żargonowością wzgl. wulgaryzmem, można je zostawić jak jest.
Wojciech
Moderator

Postautor: stas » 06 grudnia 2004, 14:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Cleriic pisze:Ehm...! Proszę o sprecyzowanie w którym słowniku?
W wersji online http://sjp.pwn.pl nie widzę?

No, może nie jest w słowniku, ale samo słowo istnieje w świadomości językoznawców: http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=emotikon&kat=18.
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: Cleriic » 06 grudnia 2004, 15:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041104 Firefox/1.0RC2

Do poradni nie dotarłem :) Jakoś mi się tak dziwnie kojarzy... ;)
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: Wojciech » 06 grudnia 2004, 19:39

Nie wiem, czemu wątek [48h] Thunderbird pre-1.0 pl-PL gotowy do testow! stał się popularniejszy... No ale trudno, tak chyba musi być, że z czasem stare rzeczy się przykrzą, chociaż nie są chyba złe... :(

Grzegorzu_P - wielkie dzięki za pomoc! :D Co to znaczy tzw. "świeże oko"! Przykład z znakami diakrytycznymi jest najlepszym dowodem na konieczność współpracy nowych osób, które znajdują rzeczy oczywiste, nie dostrzegane wcześniej. :D

Oto drobiazgi z wersji RC1 -20041201 (poza stwierdzonymi dotychczas):

Menedżer Importu - nie ma potrzeby pisać go dużą literą (a tak na marginesie: teraz działa i jest rewelacyjny!).

Okno Tworzenie, menu WstawPoziomą linię oraz przycisk Wstaw odnośnik, kotwicę itd.Linię poziomą.:
1. Usunąłbym kropkę po Linii poziomej w menu rozwijanym z przycisku.
2. Napisałbym Linię poziomą w menu Wstaw (żeby było spójnie).

Konfiguracja kont → Ustawienia dla grup dyskusyjnych → Wybierz grupy dostępne w trybie offline → okno Elementy dostępne offline. Mamy kolumny: Foldery i grupy dyskusyjne oraz Zaznacz, są jednak całkowicie nieaktywne. Czy to błąd, czy coś źle poustawiałem? Może wypowiedzą się osoby, które używają tego na codzień?

W sprawie akcentu i silniejszego akcentu: sprawdziliście, jak wygląda tekst sformatowany przy pomocy tych opcji? Akcent to kursywa (właściwie pochylenie) a silniejszy akcent to pogrubienie. W takim razie może:
akcent → wyróżnienie,
silniejszy → nacisk, zaakcentowanie?

To nie dotyczy co prawda tłumaczenia, ale dla porządku:
Nie działa opcja Pobierz więcej w oknie Sprawdź pisownię. Powinno się otworzyć okno domyślnej przeglądarki?
Wojciech
Moderator

Postautor: Pitreck » 06 grudnia 2004, 20:17

Wojciech pisze:Grzegorzu_P - wielkie dzięki za pomoc! :D Co to znaczy tzw. "świeże oko"! Przykład z znakami diakrytycznymi jest najlepszym dowodem na konieczność współpracy nowych osób, które znajdują rzeczy oczywiste, nie dostrzegane wcześniej. :D

Grzegorz_P to nasz etatowy beta tester, ktory (ku mojej uciesze) okazuje sie byc coraz bardziej skuteczny w wykrywaniu bledow! :)

Wojciech pisze:Konfiguracja kont → Ustawienia dla grup dyskusyjnych → Wybierz grupy dostępne w trybie offline → okno Elementy dostępne offline. Mamy kolumny: Foldery i grupy dyskusyjne oraz Zaznacz, są jednak całkowicie nieaktywne. Czy to błąd, czy coś źle poustawiałem? Może wypowiedzą się osoby, które używają tego na codzień?

Co prawda nie uzywam tego na codzien, ale u mnie opcje te sa aktywne.

Wojciech pisze:W sprawie akcentu i silniejszego akcentu: sprawdziliście, jak wygląda tekst sformatowany przy pomocy tych opcji? Akcent to kursywa (właściwie pochylenie) a silniejszy akcent to pogrubienie. W takim razie może:
akcent → wyróżnienie,
silniejszy → nacisk, zaakcentowanie?

Pomysl z rozdzieleniem jest calkiem niezly, ale tym razem gryzie mi sie to zaakcentowanie :-? Nadal szukam jakiegos lepszego slowa, ktore nie koniecznie musi byc slownikowym tlumaczeniem...

Wojciech pisze:To nie dotyczy co prawda tłumaczenia, ale dla porządku:
Nie działa opcja Pobierz więcej w oknie Sprawdź pisownię. Powinno się otworzyć okno domyślnej przeglądarki?

Tak, powinno sie otworzyc okno/panel z adresem:
http://dictionaries.mozdev.org/installation.html
Pitreck
Moderator

Postautor: stas » 06 grudnia 2004, 21:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Co do emfazy:
Wydaje mi się, że jednak stopniowanie ma tu znaczenie. Pierwsze wstawia znaczniki em, drugie - strong.

W3C, specyfikacja HTML 4.01 pisze:EM:
Indicates emphasis.
STRONG:
Indicates stronger emphasis.

I to strong jest faktycznie strong, jako że tekst pogrubiony bardzo przyciąga wzrok - z tego powodu właśnie, o ile się nie mylę, dla wyróżnienia tekstu stosuje się w książkach kursywę i rozstrzelenie liter, a nie pogrubienie.
Proponowałbym:
Wyróżnienie
Mocniejsze/silniejsze wyróżnienie.
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: Pitreck » 06 grudnia 2004, 23:50

Zdecydowalem sie w koncu na:
Wyróżnienie
Mocniejsze wyróżnienie.
Pitreck
Moderator

Postautor: FoQs » 07 stycznia 2005, 23:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

nie czytalem calego tego watku bo nie bardzo mam na to czas ale znalazlem taki blad w tlumaczeniu ze kiedy sie odinstalowywuje Thunderbirda 1.0 PL to wyskakuje taki komunikat.

mam nadzieje ze sie na cos przyda ;)
FoQs

Z nami od: 27 czerwca 2004, 14:47

Postautor: Wojciech » 08 stycznia 2005, 13:09

FoQs pisze:mam nadzieje ze sie na cos przyda
Oczywiście - bardzo dziękujemy i prosimy o następne! :D
Wojciech
Moderator

Postautor: medeski » 13 stycznia 2005, 22:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Pewnie już ktoś to zauważył, a i pewnie ktoś już zwrócił na to uwagę na tym forum, ale jedna jedyna rzecz mnie w TB denerwuje, jeżeli chodzi o polskie tłumaczenie:

xxx
Odebrano 5 nowe wiadomości

Jakieś małe błędy logiczne, tłumaczeniowe niedociągnięcia - można jeszcze na to machnąć ręką, ale to jest za bardzo widoczne:>
Szczególnie, że kiedy odbiera się 1 wiadomość, to odmienione jest to na 'nową'

Pozdrawiam!
medeski

Z nami od: 10 stycznia 2005, 21:03

Postautor: czadman » 10 marca 2005, 23:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050301 Firefox/1.0.1

Wojciech pisze:Emotikona jest zlepkiem z emocji i ikony. Na pewno nie jest to słowo "oficjalne" ale, zdaje się, jest już używane powszechnie. Jako że nie jest to określenie brzydkie, źle się kojarzące, czy trącące żargonowością wzgl. wulgaryzmem, można je zostawić jak jest.

Wiem, że ciężko jest już zmienić przyzwyczajenie ale poprawnie by było "emocjoikona". Stawiam, że Miodek by się z tym zgodził.

Mamy np.: kwiatostan, elektroanalizę, żelazostop, drzewostan, biochemię, moglibyśmy mieć i emocjoikonę. 8)

Pozdrawiam.
czadman

Z nami od: 10 marca 2005, 20:13

PoprzedniaNastępna

Wróć do Klient poczty Thunderbird