MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Podręcznik konfiguracji Thunderbirda i Kuriera

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Postautor: dexter » 02 września 2009, 16:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.1.4pre) Gecko/20090831 Shiretoko/3.5.4pre

W najnowszej wersji serwer wychodzący dla danego konta wybiera się tak:

Narzędzia -> Konfiguracja kont -> Twoje Konto -> Serwer poczty wychodzącej (wybieramy z listy rozwijanej w prawym panelu)

Serwer musi być skonfigurowany.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Gość » 02 września 2009, 20:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2

Ok, teraz mam nowy błąd (WP), mam niby źle skonfigurowany serwer poczty wychodzącej a mam wszystko dobrze >_< . Onet oczywiście śmiga...
Gość

Postautor: sylwekb » 10 września 2009, 08:34

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 1.1.4322)

Witam wszystkich, jestem nowy na forum, przy wysyłaniu poczty z załącznikiem mam następujący problem pojawia się komunikat:

Wysyłanie wiadomości nie powiodło się
Nie można otworzyć pliku tymczasowego:
...Temp\moz_mapi\WYDRUKI UŻYTKOWNIKA % FA bez rabatu-UST_M-FA%TOM26 09.pdf
Sprawdź ustawienia katalogu roboczego i ponów próbę.
Sprawdzam ustawienia tego katalogu na dysku komputera i ma ustawienia tylko do odczytu nie udaje mi się tego zmienić. W Outlooku ten problem z załącznikiem nie występuje, poza tym co zauważyłem, w Outlooku nie dodaje tych % do nazwy pliku, czy w Thunderbirdzie to można gdzieś skonfigurować.

Poza tym podaje komunikat przy wysyłaniu poczty

Podczas wysyłania poczty wystąpił błąd: odpowiedź serwera 5.7.1 <tu adres e-mail>: Relay Access Denied. Sprawdź adresatów wiadomości, a następnie ponów próbę.

Ten zam problem nie występuje pod Outlookiem. Szczerze powiem, że wolałbym jednak Thunderbirda ale jakoś nie mogę rozgryźć tego problemu. Proszę o pomoc.
sylwekb

Z nami od: 10 września 2009, 08:17

Re: Podręcznik konfiguracji Thunderbirda i Kuriera

Postautor: Gość » 17 września 2009, 14:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam, mam już dość Thunderbirda. Siedzę nad tym od kilku godzin i mam ochotę zainstalować sobie Outlooka.

Pocztę mi odbiera, ale nie chce wysyłać. pojawia się okienko, a w nim jest napisane:
"Wysyłanie wiadomości nie powiodło się.
Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości: Nie można ustanowić połączenia SMTP z serwerem smtp.poczta.onet.pl za pomocą STARTTLS w odpowiedzi na EHLO. Proszę się upewnić, czy ustawienia programu są poprawne i spróbować ponownie."

Błagam Niech ktoś pomorze

Tusia
p.......@wp.pl :(

// usunąłem e-mail, lubisz dostawać spam? a może chciesz zatrzymać odpowiedź tylko dla siebie? - Grzegorz.
Gość

Postautor: Grzegorz » 17 września 2009, 15:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Anonymous pisze:Witam, mam już dość Thunderbirda. Siedzę nad tym od kilku godzin i mam ochotę zainstalować sobie Outlooka.

Droga wolna, nie ma przecież obowiązku korzystania z Thunderbirda.

Anonymous pisze:Pocztę mi odbiera, ale nie chce wysyłać. pojawia się okienko, a w nim jest napisane:
"Wysyłanie wiadomości nie powiodło się.
Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości: Nie można ustanowić połączenia SMTP z serwerem smtp.poczta.onet.pl za pomocą STARTTLS w odpowiedzi na EHLO. Proszę się upewnić, czy ustawienia programu są poprawne i spróbować ponownie."

Wszyscy dostawcy pocztowi, mają działy pomocy technicznej. Praktycznie wszyscy w tym wątku to ignorują, a wystarczy poczytać o konfiguracji poczty w Thunderbirdzie.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Gość » 22 września 2009, 12:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.20) Gecko/20081217 Firefox/2.0.0.20

Anonymous pisze:Ok, teraz mam nowy błąd (WP), mam niby źle skonfigurowany serwer poczty wychodzącej a mam wszystko dobrze >_< . Onet oczywiście śmiga...

jesli chodzi o konfiguracje wp to zmienil sie port wychadzacy
konfiguracja jest nastepujaca
server: smtp.wp.pl
port: 587
use secure connection: no
i dopiero poszlo z portem 25 nie dzialalo
Gość

Odp: Podręcznik konfiguracji Thunderbirda i Kuriera

Postautor: Gość » 21 listopada 2009, 00:00

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; OfficeLiveConnector.1.4; OfficeLivePatch.1.3)

Ten podręcznik, to kawał dobrej roboty ale...
Zrobiłem dokładnie jak w zaleceniach do konfiguracji z onetem, mój problem polega jednak na tym że nie mam opcji podania hasła.
Takie okno wogóle nia wyskakuje, a więc nie mogę się połączyć z pocztą. Nie wiem gdzie mogę to wpisać. Instalowałem Tb kilka razy i zawsze to samo... proszę o pomoc !
Gość

Postautor: Grzegorz » 21 listopada 2009, 00:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2b3) Gecko/20091115 Firefox/3.6b3

Najprościej jak się da: każ Thunderbirdowi pobrać pocztę, wtedy zapyta o hasło.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Odp: Re: Podręcznik konfiguracji Thunderbirda i Kuriera

Postautor: Gość » 21 listopada 2009, 19:46

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; OfficeLiveConnector.1.4; OfficeLivePatch.1.3)

GrzegorzJZD pisze:Najprościej jak się da: każ Thunderbirdowi pobrać pocztę, wtedy zapyta o hasło.

Problem właśnie w tym, że nie pyta o żadne hasła. Po prostu nie ma takiej opcji. Nawet po ponownych instalacjach
Gość

Postautor: Grzegorz » 21 listopada 2009, 20:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2b3) Gecko/20091115 Firefox/3.6b3

Hm... nie pyta o hasło, a pobiera chociaż pocztę? :D

Grzegorz
Moderator

Postautor: Gość » 22 listopada 2009, 22:01

W dużym skrócie ale od początku. Według Waszych wskazówek instalowałem Thunderbirda kilka dni wcześniej na innym kompie, wszystko „cacy” bez problemów. Myślę sobie, jest fajny będę miał go i ja. Pobrałem, zainstalowałem, skonfigurowałem konto… i w tym momencie po konfiguracji a przed pobraniem, powinien program zapytać o hasło. Po naciśnięciu POBIERZ ukazuje się komunikat że Server pop3 odmówił współpracy i poczty nie będzie. Myślałem iż się pomyliłem w ustawieniach, ale jest dobrze. Może źle podałem hasło, i przypomniało mi się że hasła nie było, chciałem je podać ręcznie otworzyłem [ narzędzia-opcje-prywatność-hasła-edytuj zapisane hasła ] w menadżerze haseł nie ma opcji dodaj, jest tylko usuń, usuń wszystkie, pokaż hasła. Oczywiście żadnego hasła ta nie ma, i nie mogę go podać. Myślę że problem w tym haśle tylko jak go podać (kiedy program go nie chce). Przeczytałem forum ale takich problemów nie znalazłem, stąd moje pytania do speców od tego programu. Niestety znikam na kilka dni (planowany zabieg), jeżeli ktoś da radę na tę sytuację będę wdzięczny, inaczej muszę zostać przy Outlook Express. :(
Gość

Postautor: Tomek » 23 listopada 2009, 07:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2b3) Gecko/20091115 Firefox/3.6b3

Jeśli Th się prawidłowo połączy z serwerem to sam zapyta o hasło. Jeśli połączenie jest odrzucane przez serwer (a na to wskazuje lakonicznie podany komunikat) to nie pyta o hasło bo wystąpił błąd.
Na 100% masz błąd w konfiguracji - ale nie powiemy jaki, bo nie podałeś żadnych danych - co to za konto, jakie masz ustawienia itp itd.
Możliwe jest że jeszcze programy zewnętrzne blokują porty pop
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: pk » 19 grudnia 2009, 19:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6

Witam,

dziś zainstalowałem najnowszą wersję Thunderbirda i w związku z tym mam pytanie: czy istnieje możliwość ustawienia Thunderbirda 3 w taki sposób, aby pobierał jedynie nagłówki wiadomości oraz żeby po usunięciu ich (w TH) kopie nadal pozostawały na serwerze (gmail)? W poprzednich wersjach była taka opcja, ale tu nie potrafię jej znaleźć.
pk

Postautor: T. » 23 grudnia 2009, 12:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6 (.NET CLR 3.5.30729)

Mam ten sam problem, posiadam w pracy trzy komputery korzystające z thunderbirda, dzisiaj na wszystkich zainstalowałem Thaunderbird 3 (więc ustawienia zostały te co były - poprawne) na jednym kompie wszystko śmigało jak trzeba, na drugim raz poprosił o hasło - po jego podaniu także wszystko OK a na trzecim:
"nie udało się uzyskać hasła dla konta XXX.pl. Wiadomość nie została wysłana."
i nie prosi o hasło tak jak to miało miejsce w przypadku kompa nr 2
T.

Postautor: Grzegorz » 23 grudnia 2009, 21:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091222 Minefield/3.7a1pre

Załóż nowy profil i ponownie skonfiguruj konto pocztowe. Poza tym ciężko doradzić w sprawie XXX.pl co innego gdyby chodziło o jakiegoś konkretnego dostawcę poczty (aluzja byś podał jego nazwę).

Grzegorz
Moderator

Postautor: Ronin » 09 lutego 2010, 16:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam

Wczoraj zainstalowałem najnowszą wersję Thunderbirda 3.01 i niestety nie mogę wysyła wiadomości.
Wyskakuje mi taki komunikat:
Wysyłanie wiadomości nie powiodło się.
Wysyłanie wiadomości nie powiodło się, ponieważ upłynął limit czasu połączenia z serwerem SMTP
poczta.o2.pl. Należy spróbować ponownie lub skontaktować się z administratorem sieci.

Serwer poczty wychodzącej mam skonfigurowany tak :
Serwer SMTP:

Opis: xxx
nazwa serwera : poczta.o2.pl
Port: 587
zab. uwierzytelnienie
używaj identyfikatora użytkownika oraz hasła
: haczyk zaznaczony
użytkownik : xxx@o2.pl
używaj bezpiecznego uwierzytelnienia : haczyk zaznaczony
Bezpieczeństwo połączenia : SSL/TLS

Wie ktoś gdzie może być problem?
Ronin

Postautor: dexter » 09 lutego 2010, 22:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20091221 Firefox/3.5.7

Błędnie skonfigurowany serwer smtp. Prawdopodobnie nie powinieneś zaznaczać "Używaj bezpiecznego uwierzytelnienia", lub wybrać inną opcję "Bezpieczeństwo połączenia". Jeżeli już używasz ssl, to z portem: 465.

http://pomoc.o2.pl/poczta/programy/
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: soboliero » 11 lutego 2010, 10:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam. Mam problem z kontem na onecie, ale tylko z końcówkami @onet.pl o @op.pl. Nie mam problemu i poczta śmiga z końcówką @poczta.onet.pl.
A więc gdy chce założyć na @op.pl, TB poszukuje ustawień konta i na końcu pojawia sie komunikat, że [quote]program nie znalazł ustawień.[/quote]
Gdy ustawiam konto na @onet.pl TB znajduje ustawienia konta, są 2 zielone kółeczka przy serwerach przychodzących pop3.onet.pl i wychodzących smtp.onet.pl, klikam OK i tworze konto, hasło wpisane mam prawidłowe.
Problem zaczyna sie gdy próbuje ściągnąć poczte, pojawia sie komunikat [quote]przesyłanie nazwy użytkownika nie powiodło się. Odpowiedź serwera poczty pop3.onet.pl: no such user.[/quote]
Jak to nie ma takiego usera jak w przed chwilą jak i potem zalogowałem sie na to konto przy pomocy tych samych ustawień?
soboliero

Z nami od: 25 grudnia 2007, 19:12

Postautor: Ronin » 17 lutego 2010, 15:51

dexter pisze:Błędnie skonfigurowany serwer smtp. Prawdopodobnie nie powinieneś zaznaczać "Używaj bezpiecznego uwierzytelnienia", lub wybrać inną opcję "Bezpieczeństwo połączenia". Jeżeli już używasz ssl, to z portem: 465.

http://pomoc.o2.pl/poczta/programy/

Dzięki wielkie za pomoc ;)

Miałeś racje z złym portem 465.
Ronin

Postautor: malgocha00 » 21 marca 2010, 11:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.8) Gecko/20100202 Firefox/3.5.8 (.NET CLR 3.5.30729)

Mam problem z konfiguracją poczty na onecie w TB 3.0.3. Skonfigurowałam konto na tlenie i śmiga bez problemu. A z onetem mam zonk:/ Konto na pocztę onet zakładałam tak samo jak na pocztę tlen, ustawiłam POP3 i SMTP. Jak chce pobrać wiadomości to, program identyfikuje użytkownika, a po chwili wyskakuje komunikat "odpowiedz serwera: zły login lub hasło". Próbowałam z najróżniejszymi portami, z szyfrowaniem i bez, ale konto na onecie wraz nie chce działać. Pomocy, bo mnie już szlag jasny trafia.
malgocha00

PoprzedniaNastępna

Wróć do Klient poczty Thunderbird