Wirus w inbox'ie W32/Beagle.AW@mm
Moderator: Pomocy?!
Wirus w inbox'ie W32/Beagle.AW@mm
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
- Remik
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Może na początek spróbuj przeskanować którymś ze skanerów on-line, np:
http://www.drweb32.pl/; http://pl.trendmicro-europe.com/consume ... launch.php
Być może już mają tego wirusa w swojej bazie.
Bo np.: MkS_Vir jeszcze go nie zna. [przed chwilą sprawdzałem]
pozdrawiam
- Grzegorz_P
- Z nami od: 01 sierpnia 2003, 22:31
Re: Wirus w inbox'ie W32/Beagle.AW@mm
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Remik pisze:Mam TB0.9 i dostałem w poczcie takiego wira jak w temacie. Używam F-Secure Anti-Virus2003 i on go wykrywa lecz nie może go usunąć(disinfect). Nie chcę skasować całego inboxa i stracić pocztę, lecz nie jestem w stanie skasoać tylko maili które podejrzewam o zawartość wirusa bo program nie odpowiada! Po prostu nić się nie dzieje i nie jestem w stanie czytać zawartości maili, i to niezależnie czy mam włączonego antywirusa czy nie. Czy ktoś wie jak mogę to rozwiązać!
Podejzewam ze antywirus probujac skasowac wirusa popsul Ci baze emaili, i teraz ta popsuta baza byc mzoe wywala Tb.
ja bym probowal tak:
- wylacz Tb
- w folderze C:\Documents and Settings\wariat\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\default.[BLA BLA]\Mail\[NAZWA KONTA] znajdz pliki Inbox i Inbox.msf i zmien im nazwy lub przenies w jakies bezpieczne miejsce
- Odpal Tb ... Inbox powinien byc pusty a Tb powinien dzialac, jesli tak bedzie bedziesz wiedzial ze sypnieta jest wlasnie baza
- mozesz teraz znowy wylaczyc Tb skasowac inbox i inbox.msf ktore sie stworzyly i skopiowac spowrotem Twoj plik Inbox (msf nie bo stworzy sie automatycznie) Pamietaj tez zachowac gdzies kopie Twojego pliku inbox na wszelki wypadek.
- otworz plik inbox w jakims edytorze tekstowym i po prostu wytnij bloki z podejzanymi emailami... Przy okazji moze znajdziesz jakies miejsce z podejzana sieczka ktroe moze byc efektem dzialania antyswirusa
Zyzce zeby sie udalo!
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
- wariat
- Z nami od: 09 maja 2002, 20:01
Pozdrawiam
- Remik
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041104 Firefox/1.0RC2
Poza tym mój antywir "wrzeszczy" w momencie próby otwarcia/zapisania zawirusowanego załącznika i to mi wystarcza
Zysk z takiego ustawienia jest taki, że szybciej pobierane są wiadomości, szczególnie z dużymi załącznikami.
- Cleriic
- Moderator
- Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Remik pisze:Dzięki za odpowiedzi. Zmieniłem nazwę Inboxa i poczta działa ale starej jeszcze nie odzyskałem. Nie wiem czy bezpiecznie jest otwierać ten plik pod Windą z wyłączonym antywirusem (z włączonym się nie da!). Dostęp do Linuksa będę miał dopiero gdy wrucę do domu, a to dopiero za dwa tygodnie.
To jest zwykly plik tekstowy, nawet jesli jest tam stado wirusow to notepad czy inny edytor tekstowy nie ma prawa go odpalic bo:
- to tylko edytor tekstu
- wirus jest ale zakodowany base64 (czy jak to tam sie nazywa) wiec nie w wersji uruchamialnej w jakikolwiek sposob
Skoro masz juz nowy inbox to mozesz po prostu tego starego inboxa podkladac do folderu z poczta z nazwa np. OldInbox i tam kombinowac ... w Tb pojawi Ci sie wtedy nowy folder z poczta.
jeszce raz. Ani Tb (to nie outlook
Zeby przy uzyciu Tb udalo sie zawirusowac komputer nalezy:
- zalacznik z wirusem za pomoca Tb zapisac na dysku
- kliknac w zalacznik dwa razy w celu uruchomienia (no chyba ze masz ustawiony system na jednoklikowe odpalanie wtedy trzeba pilnowac guzikologii prawy/lewy
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
- wariat
- Z nami od: 09 maja 2002, 20:01
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Mozilli i pochodnych.
- Remik
Wróć do Klient poczty Thunderbird