hasło profili
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
hasło profili
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Witam,
własnie zainstalowałem wersję 1.0 Thunderbirda. Program fajny i wogole, tylko... gdzieniegdzie czytałem, że od wersji 1.0 będzie możliwość zakładania haseł na profile. Niestety nic takiego nie znbalazłem. i teraz moje pytania:
1) dodano w końcu tą możliwość czy nie (być może ja głupi nei znalazłem)
2) jeśli nie dodano, czy istnieje możliwość stworzenia rozszerzenia (tzn. niech ktoś go napisze bo ja nie potrafię) "udającego" hasło, tzn. po uruchomieniu programu pokazuje się okienku w którym należy wpisać hasło, a w tym czasie wszystkie funkcje thunderbirda są zablokowane. hasło może być nawet zapisane otwartym tekstem w jakimś pliku - 90 % osób chcących uruchomić thunderbirda po zobaczeniu takiego okienka zrezygnuje z próby "włamania", a przeciętnym użytkownikom da to poczucie bezpieczeństwa. a jeśli ktoś, kto wie conieco o kompach, będzie chciał odczytać odebrane wiadomości, to i tak to zrobi niezależnie od zastosowanych zabezpieczeń .
i uprzedzam: komputer jest własnoscią firmy, nie mogę ustawić hasła na użytkownika, nie mam praw administratora, admin sam zaproponował możliwość używania thunderbirda i firefoxa, na prośbę również je aktualizuje.
pozdrawiam
własnie zainstalowałem wersję 1.0 Thunderbirda. Program fajny i wogole, tylko... gdzieniegdzie czytałem, że od wersji 1.0 będzie możliwość zakładania haseł na profile. Niestety nic takiego nie znbalazłem. i teraz moje pytania:
1) dodano w końcu tą możliwość czy nie (być może ja głupi nei znalazłem)
2) jeśli nie dodano, czy istnieje możliwość stworzenia rozszerzenia (tzn. niech ktoś go napisze bo ja nie potrafię) "udającego" hasło, tzn. po uruchomieniu programu pokazuje się okienku w którym należy wpisać hasło, a w tym czasie wszystkie funkcje thunderbirda są zablokowane. hasło może być nawet zapisane otwartym tekstem w jakimś pliku - 90 % osób chcących uruchomić thunderbirda po zobaczeniu takiego okienka zrezygnuje z próby "włamania", a przeciętnym użytkownikom da to poczucie bezpieczeństwa. a jeśli ktoś, kto wie conieco o kompach, będzie chciał odczytać odebrane wiadomości, to i tak to zrobi niezależnie od zastosowanych zabezpieczeń .
i uprzedzam: komputer jest własnoscią firmy, nie mogę ustawić hasła na użytkownika, nie mam praw administratora, admin sam zaproponował możliwość używania thunderbirda i firefoxa, na prośbę również je aktualizuje.
pozdrawiam
- ja12
Re: hasło profili
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)
ja12 pisze:... po uruchomieniu programu pokazuje się okienku w którym należy wpisać hasło, a w tym czasie wszystkie funkcje thunderbirda są zablokowane.
Jeżeli hasła do kont pocztowych zapisałeś w Thunderbirdzie i masz włączone automatyczne sprawdzanie poczty po uruchomieniu, to do tego wystarczy Master Password.
Tools --> Options --> Advanced --> Saved Passwords --> Master Password --> zaznacz 'use a master password to encrypt stored passwords'.
- krasnalek
- Z nami od: 02 listopada 2004, 20:51
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
ta opca pozwala tylko zablokować sciąganie nowej poczty... natomiast ktoś kto uruchomi program może przegladać moją dotychczasową pocztę (sciągniętą i wysłaną), może rownież wysyłać e-maile z mojego konta.
- ja12
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)
ja12 pisze:...natomiast ktoś kto uruchomi program...
Włącz automatyczne sprawdzanie poczty, to nikt nie uruchomi programu bez podania hasła.
U mnie po uruchomieniu pojawia się pytanie o hasło i Thunderbird jest całkowicie zablokowany do momentu podania hasła (nie można przeglądać maili itp.).
UPDATE: Faktycznie po kilkunastu kliknięciach 'cancel' okienko znika ...
- krasnalek
Inny sposób:
- nie zapisujesz haseł w programie
- do pliku user.js (jeżeli go nie masz, to utwórz go w profilu TB) dodaj linijkę:
Efekt: nikt nie odczyta Twoich wiadomości (trzeba wpisać hasło), nikt nie sprawdzi/wyśle poczty (trzeba wpisać hasło).
Trochę denerwujące rozwiązanie, ale działa.
- nie zapisujesz haseł w programie
- do pliku user.js (jeżeli go nie masz, to utwórz go w profilu TB) dodaj linijkę:
- Kod: Zaznacz cały
user_pref("mail.password_protect_local_cache", true);
Efekt: nikt nie odczyta Twoich wiadomości (trzeba wpisać hasło), nikt nie sprawdzi/wyśle poczty (trzeba wpisać hasło).
Trochę denerwujące rozwiązanie, ale działa.
- krasnalek
- duke_leto
- Z nami od: 09 czerwca 2004, 08:31
• Strona 1 z 1
Wróć do Klient poczty Thunderbird