MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak ustawiac przegladniae grup dyskusyjnych i RSS

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Jak ustawiac przegladniae grup dyskusyjnych i RSS

Postautor: Pieczywo » 16 grudnia 2004, 18:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Tak jak w temaie. Nie mam pojecia jakie adresy trzeba wpisywac w ustawieniach tych dwoch rzeczy. Bardz oprosze o pomoc.
Dzieki!
Pieczywo

Z nami od: 16 grudnia 2004, 18:24

Czy dalej potrzebujesz pomocy?

Postautor: DR » 16 grudnia 2004, 21:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031020

Czy dalej potrzebujesz pomocy odnośnie grup dyskusyjnych? Pytam bo może zalazłeś już odpowiedź i wtedy niepotrzebnie bym się produkował.

Pozdrawiam
DR
DR

Postautor: Pieczywo » 16 grudnia 2004, 21:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Tak, bardzo chetnie dowiem sie co i jak
Pieczywo

Wyłączają mi prąd - trudności w odpowiedzi

Postautor: DR » 16 grudnia 2004, 21:58

U nas na podkarpaciu jest wichura i co chwila zanika napięcie w sieci elektrycznej. Tego posta piszę naprędce, bo nie wiem czy uda mi się odpowiedzieć na Twoje pytanie.

DR
DR

Jak uruchomić klienta grup dyskusyjnych.

Postautor: DR » 16 grudnia 2004, 22:55

Zacznę od samego początku.
Aby otworzyć klienta grup dyskusyjny w Mozilli należy kliknąć ikonkę drugą od lewej, znajdującą się w lewym dolnym rogu przeglądarki Mozilla.
Powinien otworzyć się Kurier Poczty, który jednocześnie służy jako klient grup dyskusyjnych.
Już nie pamiętam, czy przy pierwszym wejściu do tego programu otwiera się kreator konfiguracji. Jeśli się nie otworzy to kliknij: Plik->Nowy->Konto. Następnie wybierz 'Konto grup dyskusyjnych', 'Dalej'.
W oknie 'Tożsamość' wpisz w pierwszym okienku imię, nazwisko... tak się będziesz przedstawiał w postach, które napiszesz na grupy. Adres e-mail wpisz w następne okienko. Kliknij 'Dalej'.
Teraz sedno sprawy: w oknie 'Informacje o serwerze' wpisać należy adres serwera grup dyskusyjnych. Adres należy znać lub poszukać np. Googlami. Często - a może najczęściej - serwer taki zawiera zbiór grup dyskusyjnych ze sporego kawałka świata. Serwery wymieniają się wpisami i dlatego mając ustawiony w swoim kliencie jeden serwer, przeglądać można to co jest także na większości pozostałych.
Do niektórych serwerów potrzebne jest login i hasło, a niektóre tego nie wymagają.
Oto adres serwera, z którego ja korzystam: chipdrive.pl ale ten serwer ma tylko kilka 'branżowych grup dyskusyjnych. Dlatego polecam serw news.tpi.pl. Nie wymaga logowania.
Taki adres należy wpisać w oknie 'Informacje o serwerze'. Klikamy 'Dalej'.
To co wpiszesz w oknie 'Nazwa konta' pojawi się w lewym panelu klienta.
Klikamy 'Dalej'. Klikamy 'Zakończ'.

Teraz trzeba zasubskrybować konkretne grupy. Kliknij więc prawym przyciskiem myszy nazwie konta, któreśmy przed chwilą utworzyli (lewy panel). Z menu podręcznego wybierz 'Subskrybuj'.
W tym momencie powinno rozpocząć się pobieranie nazw grup dyskusyjnych. Widać to na pasku postępu w dolnej części okna. Czasem bywają tu problemy. Nie wiadomo dlaczego nie chce się ściągać.
Ale idźmy dalej.
Kiedy już się ściągnie trzeba wybrać grupy, które nas interesują. Zauważyłem, że niektóre serwery wyświetlają tu drzewo podobne do tego w Eksporatorze Windows, a inne nie (np. news.tpi.pl). W takim przypadku trzeba znać nazwę grupy i wpisać ją do okienka 'Pokaż elementy, które zawierają:'. Wybraną grupę zaznaczamy (2*klik i pojawi się ptaszek). Po wybraniu grup kliknij 'OK'.
W panelu po lewej, przy nazwie serwera pojawi się plusik, oznaczający, że można coś rozwinąć. Rozwijamy więc.
Teraz wystarczy kliknąć na nazwie grupy (nazwa może być skrócona do inicjałów), a wyskoczy okienko, gdzie zatwierdzamy 'OK'.
Kolejne okienko służy do wybrania ilości wiadomości, które chcemy pobrać. Może tego być tysiące na jednej grupie i trwa parę minut ściągnięcie wszystkich nagłówków (bo pobierane są tylko nagłówki, a nie całe posty; jest też możliwość przeglądania grup offline i wtedy muszą być ściągnięte całe posty). 'OK' i komputer pobiera nagłówki grupy.
Czekamy, czekamy i gotowe.

Gdybyś miał jeszcze problemy to pisz.

Pozdrawiam
DR
DR

Postautor: Pieczywo » 16 grudnia 2004, 23:54

ok
wielkie dzieki :lol:
pozdro
Pieczywo

grupy dyskusyjne

Postautor: mateuszzz » 20 grudnia 2004, 09:22

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)

To co napisałeś działa mi.
Ale jeszcze chciałbym mieć takie grupy dyskusyjne jak pl.comp.networking, pl.comp.programming dlaczego one mi nie działają?
mateuszzz

Wróć do Klient poczty Thunderbird