MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

ten sam problem-nie wysyla-nic nie pomaga

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

ten sam problem-nie wysyla-nic nie pomaga

Postautor: anjank » 03 lutego 2005, 19:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

sprawadzilam wszystkie-jak mi sie wydaje ustawiania i TB nie wysyla maili, co mnie nie dziwi o tyle, ze poprzednik Outlook tez od jakiegos czasu nie wysylal...
Wydaje mi sie ze administarator sieci ma z tym cos wspolnego :( Moze???
Jest na to jakas rada? (oprocz tego naturalnie, zeby sie skontaktowaz z adminem...)
anjank

nic nie pomaga ???

Postautor: Prot » 04 lutego 2005, 12:37

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Jeśli masz problem z wysyłaniem maili przy różnych programach pocztowych to musisz zweryfikować przyczynę :D - koniecznie !!! Przyczyn może być wiele: zła konfiguracja konta skrzynki pocztowej, awaria wysyłającego serwera pocztowego, "czarna lista" Twojego serwera (ignorowanie za karę wszelkich prób połączenia z tego serwera) itd,itp. Zacznij sprawdzanie od wejścia "na pocztę" poprzez przeglądarkę WWW. Jeśli wychodzą maile w tym trybie to masz już wykluczone w zasadzie przyczyny "ze strony serwera SMTP" :roll: .
Wtedy musisz sprawdzić jedynie konfiguracje swego konta pocztowego:
większość serwerów SMTP wymaga specjalnej autoryzacji nadawcy maila odpowiednio do stosowanego programu pocztowego. Musisz te wymagania spełnić :evil: jeśli chcesz wykorzystywać akurat tą skrzynkę pocztową :( .
Pomijam oczywiście możliwości administratora :-? celowego ograniczania jakiemuś użytkownikowi wychodzenia w net, choć dość łatwo można to uczynić mimowoli choćby przez złe ustawienie fairewalla.
Prot

Z nami od: 04 lutego 2005, 12:04

Postautor: anjank » 04 lutego 2005, 16:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

hmmm
normalnie ze strony maile mi wychodzą wieć to chodzi jednak o te konfiguracje :(
ja juz naprawde sprawdzilam wszystko, o czym moglam TU i stronach tlenu (bo sktzynka o2) na temat konfiguracji przeczytac.
sprawa jest o tyle dziwna, ze jak jeszcze korzystalam z outlooka, to na pocztku wszystko bylo OK, a pozniej nagle w calej sieci (to jest siec "akademikowa") przestalo sie wysylac.
ten admin jakiś złośliwy czy co???!!!

w kazdym razie dzieki
anjank

Postautor: siegiel » 04 lutego 2005, 16:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b) Gecko/20050115 Firefox/1.0+

to napisz dokladnie jaka masz konfiguracje (bez hasla i loginu ;)) to moze ktos powie co jest nie tak
siegiel

Z nami od: 05 lutego 2003, 11:58

Postautor: Gość » 07 lutego 2005, 18:30

No wiec:
Pod TB mam podlaczone dwa konta, to z tlenu jako domyslne

Serwer: poczta.o2.pl
Port:995
Serwer sonfigurowany tak:
Bezpieczne połączenie SSL-tak(probowalam tez-nie, i tak nie pomaga)
Bezpieczne uwierzytelnianie-nie

Dla poczty wychodzacej:
Serwer poczta.o2.pl
Port 25
Uzyj szyfrowane polaczenie TLS, jesli dostepne

I oto wyzwanie :)
Gość

Postautor: piotrek84 » 07 lutego 2005, 22:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Dla poczty wychodzącej (SMTP) w polu "Nazwa użytkownika" wpisz swój login, czyli dla maila: jankowalski@o2.pl wpisz tam jankowalski.
Dla każdego konta wpisuje się jego własne ustawienia SMTP.
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Gość » 08 lutego 2005, 00:10

no mam tak, niestety...
Gość

Wróć do Klient poczty Thunderbird