MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problem z serwerem poczty wychodzącej

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

problem z serwerem poczty wychodzącej

Postautor: Kachna » 03 listopada 2006, 14:36

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Mam problem z wysylaniem wiadomości w Mozilli Thunderbird. Mam konto na wp.pl . Wyskakje powiadomienie, że serwer wysłał nieprawidłowe powitanie. Nie wiem co zrobic :cry:
Kachna

Postautor: manieKMP » 03 listopada 2006, 15:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Sprawdź czy masz poprawnie skonfigurowany smtp, Narzędzia->Konfiguracja kont, przejdź do "Serwery poczty wychodzącej (SMTP)", klik na "Edytuj", w nowym oknie dla:
"Nazwa serwera": smtp.wp.pl
"Port": 25
Zaznaczone "Używaj identyfikatora użytkownika i hasła"
"Użytkownik": wszystko przed @
Zaznaczone "Bez szyfrowania" lub "TLS, jeżeli dostępne"

Jeżeli tak masz, a posiadasz więcej skrzynek, musisz mieć ustawienia smtp dla każdego oddzielnie i przestawione dla konta (w konfiguracji kont) o nazwie np. WP (klik na nazwę konta w konfiguracji kont) "Serwer poczty wychodzącej (SMTP):" [tu lista, z której wybierasz odpowiedni, jaki masz] (jeśli ustawiałaś więcej to na tej liście jest ich tyle, ile ustawiałaś). Inną przyczyną może też być problem z połączeniem się z serwerem.

Pozdrawiam.
manieKMP

Z nami od: 23 września 2006, 18:28

wysyłanie maili

Postautor: kachna » 04 listopada 2006, 11:41

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Wszystkie ustawienia sie zgadzają i mam tylko jedna skrzynke (ta na wp). Wiadomości przychodzace obiera mi prawie bez wiekszych problemow (z pominieciem przekroczenia czasu komunikacji z serwerem). Wczesniej moglam zarowno wysyłac jak i odbierac poczte. Problemy zaczely sie pojawiac chyba w marcu, przy czym niektore maile były wysyłane. Jesli to jest problem z połączeniem sie z serwerem to mozna cos z tym zrobic?? Bardzo uciążliwe jest wysyłanie maili szczegolnie z zalącznikami ze strony wp. Czy jakims rozwiazaniem bedzie zmiana poczty np. na o2?? Czy mam zmienic program do poczty?
kachna

Postautor: madzilla » 14 listopada 2006, 17:18

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322)

ja mam to samo, wczesniej wysyłało a teraz nie chce i ten sam komunikat mi wyskakuje, mam konto na onecie, pobiera mi poczte bez problemu a wysyłac nie chce, juz ze sto razy sprawdzałam poprawność ustawienia serwerów :(, helppppp
madzilla

Postautor: RoboD » 23 listopada 2006, 12:08

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Maxthon; FDM)

Dokładam się do wątku, mam identyczny problem :evil:
RoboD

Z nami od: 11 października 2005, 08:45

Postautor: Mariusz » 23 listopada 2006, 18:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0

RoboD pisze:Dokładam się do wątku, mam identyczny problem :evil:

Zamiast się dokładać należało przeszukać forum - było wiele razy, także niedawno.
Można też zajrzeć do przyklejonego wątku o Konfiguracji Thunderbirda.
Mariusz

Z nami od: 19 czerwca 2002, 13:15

Postautor: RoboD » 24 listopada 2006, 01:41

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Maxthon; FDM)

Witam i przepraszam... mam w zwyczaju najpierw przegladać search, ale miałem przed południem do wysłania ważny mail i trochę mnie poniosło.

Zacząłem więc drążyć temat i co się okazało... próba wysłania maila z 40tude Dialog zakończyła się następującym komunikatem:
Kod: Zaznacz cały
SMTP: [IP:81.190.xxx.xxx] Twoj adres IP znajduje sie na publicznej czarnej liscie - zobacz strone http://dsbl.org/listing?81.190.xxx.xxx oraz http://profil.wp.pl/polityka_antyspamowa.html / your IP address is blacklisted - see http://dsbl.org/listing?81.190.xxx.xxx and http://profil.wp.pl/bulk_email_policy.html;

Sprawa nie ma więc żadnego związku z Thunderbirdem, ale dotyczy serwera pocztowego. No żesz k... nawet nie wiem za co tam trafiłem :evil:
RoboD

Postautor: Mariusz » 24 listopada 2006, 02:09

RoboD pisze: No żesz k... nawet nie wiem za co tam trafiłem :evil:

To nawet nie musiałeś być Ty. Oni sami nie usuwają z listy, kto więc wie jak długo ten IP tam tkwi. Ale mają funkcję usuwania z listy, więc problem da się rozwiązać.
Mariusz

Postautor: RoboD » 24 listopada 2006, 12:55

Mariusz pisze:Ale mają funkcję usuwania z listy, więc problem da się rozwiązać.

Chyba wszystko jest na dobrej drodze:
Kod: Zaznacz cały
Status

IP: 81.190.xxx.xxx
State: Awaiting Removal
Host will be removed in 1 Hours, 22 Minutes

Z ciekawości sprawdziłem trochę adresów, w góre i w dół od mojego IP, i część z nich figuruje jako spamowe. Podejrzewam więc, że DSBL nakłada restrykcje nie tylko pojedyńczym IP, ale z góry jakiemuś zakresowi. Mój adres nie znajdował się chyba na liście od dawna, ponieważ dzień wcześniej wysyłałem z Thunderbirda maile bez najmniejszych problemów (jeśli chodzi o WP oczywiście).
RoboD

Postautor: Mariusz » 24 listopada 2006, 17:56

RoboD pisze:Podejrzewam więc, że DSBL nakłada restrykcje nie tylko pojedyńczym IP, ale z góry jakiemuś zakresowi.

Chyba nie, jak to robią jest u nich opisane.

RoboD pisze:Mój adres nie znajdował się chyba na liście od dawna, ponieważ dzień wcześniej wysyłałem z Thunderbirda maile bez najmniejszych problemów (jeśli chodzi o WP oczywiście).

Listę z dsbl.org można sobie pobrać do korzystania lokalnego. Na miejscu WP miałbym u siebie tę kopię i ją uaktualniał tylko co jakiś czas - a co jaki sam sie przekonasz po różnicy w czasie miedzy usunięciem z listy a zniknięciem blokady na WP.
Mariusz

Postautor: RoboD » 24 listopada 2006, 18:12

Jest dokladnie tak jak piszesz. Blokada DSBL została zdjęta, a poczty przez WP, dalej nie moge wysyłać.

Edit:

Nastepnego dnia rano jest już OK. Nie wiem czy to akurat pomogło, ale wysłałem w między czasie dwa maile na adres postmaster@wp.pl
RoboD

Postautor: Woytek33 » 28 listopada 2006, 13:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

mam to samo pomocy!!!!
Woytek33

Z nami od: 28 listopada 2006, 12:36

Postautor: Mariusz » 28 listopada 2006, 13:42

Woytek33 pisze:mam to samo pomocy!!!!

Zastosuj się więc do znalezionych tutaj wskazówek i potem napisz co zrobiłeś i jaki to dało efekt.
Mariusz

raczej nie

Postautor: Gość » 28 listopada 2006, 14:20

raczej nie mojego adresu nie ma na tej liście
i ciągle i ciągle nadal wyskakuje mi złe powitanie

problem jawnie jest programowy
ponieważ z przeglądarki meile idą aż miło
Gość

Postautor: Gość » 28 listopada 2006, 14:56

Mam to samo z kontem na onecie. Wysyłanie z Outlooka przebiega bezproblemowo. Już chyba dziesięć razy przeanalizowałem konfigurację konta. Sprawdziłem nawet na stronie onetu gdzie krok po kroku jest opisane jak konfigurować Thunderbirda. Dwa razy usunąłem konto i zakładałem od nowa. Powyłączałem FW i AV. I dalej to nieprawidłowe powitanie
Gość

Postautor: RoboD » 28 listopada 2006, 17:11

A w czym ci pomóc! Nie czytałeś tych kilku postów wyżej :o
Podaj IP, sprawdzę czy nie ma cię na listach.
RoboD

Re: raczej nie

Postautor: Mariusz » 28 listopada 2006, 19:09

Anonymous pisze:raczej nie mojego adresu nie ma na tej liście
i ciągle i ciągle nadal wyskakuje mi złe powitanie

Obecność na tej liście to może być tylko jedna z wielu możliwości.
A nie zauważyłeś linku do polityki antyspamowej ?

Anonymous pisze:problem jawnie jest programowy
ponieważ z przeglądarki meile idą aż miło

Przeglądarka nie posługuje sie protokołem SMTP, a TB tak. Tak więc działanie z www o niczym nie świadczy.
Mariusz

Postautor: Robert1603 » 29 listopada 2006, 09:29

RoboD pisze:A w czym ci pomóc! Nie czytałeś tych kilku postów wyżej :o
Podaj IP, sprawdzę czy nie ma cię na listach.

No w zasadzie w niczym. Już znalazłem rozwiązanie. Ciekawi mnie tylko, jeżeli byłbyś mi uprzejmy odpowiedzieć, co ma mój adres IP do tego, skoro wysyłam wiadomości z Outlooka bez problemu na te same adresy, na które nie mogę wysłać z TB. Czyżby TB albo Outlook zmieniał mój adres IP? Czy ta czarna lista tyczy się osobno Outlooka i osobno TB?
Robert1603

Z nami od: 08 sierpnia 2006, 15:48

Postautor: Mariusz » 29 listopada 2006, 16:56

Robert1603 pisze:Ciekawi mnie tylko, jeżeli byłbyś mi uprzejmy odpowiedzieć, co ma mój adres IP do tego, skoro wysyłam wiadomości z Outlooka bez problemu na te same adresy, na które nie mogę wysłać z TB. Czyżby TB albo Outlook zmieniał mój adres IP? Czy ta czarna lista tyczy się osobno Outlooka i osobno TB?

Adres IP nie, ale użyty port, włączenie lub nie szyfrowania i użyta metoda uwierzytelnienia może mieć znaczenie.
Mariusz

Postautor: K__H » 30 listopada 2006, 19:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025 Firefox/1.5.0.8

MARIUSZ - nie masz racji. Miałem IP wpisane na Czarną Listę i nie mogłem wysyłać maili z WP ani z poziomu przeglądarki ani z TB. Kiedy zostało usunięte wysyłanie z przeglądarki działa a TB nie.
Głośno wołam POMOCY!!! bo lubię TB. Jak nie uda mi się problemu rozwiązać, będę zmuszony do przejścia na inny program
K__H

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird