Zmiana ukladu okna wplywa na wyswietlanie polskich liter.
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Zmiana ukladu okna wplywa na wyswietlanie polskich liter.
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030813 Mozilla Firebird/0.6.1+
Zglaszalem ten blad juz 2 razy na forum MozillaZine,ale nikt nie odpowiadzial. Na Bugzilla nie znalazlem niczego co by odpowiadalo opisowi tego problemu, zamiezam zglosic Buga ale najpierw chce sie upewnic czy u innych tez to wystepuje czy tylko u mnie...
Sprawa wyglada nastepujaco:
Mam ustawione srodkowo europejskie kodowanie znakow(ISO-8859-2) dla wszystkich folderow i wiadomosci w nich. Gdy wejde do General w tools/options i zmienie Window Configuration zamiast polskich liter (ą, ę itp) w wiadomosciach pokazuja mi sie krzaczki w stylu "ż". Dopiero gdy zamkne Thunderbirda i uruchomie go ponownie wszystko wraca do normy(znow sa polskie ogonki w wiadomosciach, a uklad okna jest nowy). Dzieje sie tak tylko gdy zmieniam uklad okna przy podgladzie wiadomosci. Jezeli zmiany dokonuje przy stronie startowej wszystko jest OK.
Czy ktos z was moze potwierdzic/zaprzeczyc istnienie tego bledu u siebie?
PS. Chodze na WinXP Pro SP1. Thunderbird 0.2 Final, domyslny Theme, brak zainstalowanych dodatkow.
PPS. Ten blad po raz pierwszy zauwazylem w wydaniu z 29 sierpnia, nie wiem czy wystepuje we wczesniejszych. Zwykle nie bawie sie w zmiane ukladu okna, ale cos mnie podkusilo zeby to zrobic.
Sprawa wyglada nastepujaco:
Mam ustawione srodkowo europejskie kodowanie znakow(ISO-8859-2) dla wszystkich folderow i wiadomosci w nich. Gdy wejde do General w tools/options i zmienie Window Configuration zamiast polskich liter (ą, ę itp) w wiadomosciach pokazuja mi sie krzaczki w stylu "ż". Dopiero gdy zamkne Thunderbirda i uruchomie go ponownie wszystko wraca do normy(znow sa polskie ogonki w wiadomosciach, a uklad okna jest nowy). Dzieje sie tak tylko gdy zmieniam uklad okna przy podgladzie wiadomosci. Jezeli zmiany dokonuje przy stronie startowej wszystko jest OK.
Czy ktos z was moze potwierdzic/zaprzeczyc istnienie tego bledu u siebie?
PS. Chodze na WinXP Pro SP1. Thunderbird 0.2 Final, domyslny Theme, brak zainstalowanych dodatkow.
PPS. Ten blad po raz pierwszy zauwazylem w wydaniu z 29 sierpnia, nie wiem czy wystepuje we wczesniejszych. Zwykle nie bawie sie w zmiane ukladu okna, ale cos mnie podkusilo zeby to zrobic.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
- Pitreck
- Moderator
- Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux ppc; pl-PL; rv:1.5a) Gecko/20030723
Jak z jednej literki polskiej robi ci sie wiecej niz jeden krzak, to wyglada to na probe wyswietlenia znakow Unikodu jako znakow ASCII lub 8-bitowego kodowania (np. ISO8859-2).
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20030925 Firebird/0.7
Szczerze mowiac spodziewalem sie wiekszego odzewu, ale mimo to zdecydowalem sie zglosic problem na Bugzilla:
Bug #220846
Co ciekawe Bugzilla przyjela bez bolu krzaczki ktore tworzy przy tym problemie Thunderbird a z polskimi ogonkami juz sobie poradzic nie mogla...
Utrudni to troche Amerykanom i Anglikom odtworzenie bledu
PS. To moj pierwszy bug, stracilem dziewictwo
Bug #220846
Co ciekawe Bugzilla przyjela bez bolu krzaczki ktore tworzy przy tym problemie Thunderbird a z polskimi ogonkami juz sobie poradzic nie mogla...
Utrudni to troche Amerykanom i Anglikom odtworzenie bledu
PS. To moj pierwszy bug, stracilem dziewictwo
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
- Pitreck
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
Jest! Moj pierwszy sukces na Bugzilla, moj bug trafil na liste blockerow Thunderbirda 0.4!
- Pitreck
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20030916
Eeetam, to jest lista bugów "planowanych do poprawienia" w 0.4. Jak MScott znajdzie czas, to poprawi. Jak nie - może spaść z planu...
Co nie umniejsza Twego sukcesu
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
E2rd pisze:Eeetam, to jest lista bugów "planowanych do poprawienia" w 0.4. Jak MScott znajdzie czas, to poprawi. Jak nie - może spaść z planu...
Ale wazne ze blad zauwazyl, bo odnosze wrazenie ze na Bugzilla za czesto to on nie zaglada. Gdybym mu o tym nie przypomnial w watku na MozillaZine dotyczacym pierwszej alfy Thunderbirda 0.4 to ten bug by leeeezal i sie kurzyl. Teraz widze jest bardzo zajety poprawianiem bledow nowej funkcjonalnosci Tb-wklejania obrazkow bezposrednio ze schowka. Swoja droga ciekawy ficzer
- Pitreck
- Moderator
• Strona 1 z 1
Wróć do Klient poczty Thunderbird