MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomościach

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: fantomek » 12 stycznia 2011, 10:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/534.10 (KHTML, like Gecko) Chrome/8.0.552.224 Safari/534.10

witam mam ten sam problem zadna z opcji podpowiedzianych przez kolegów nie działą nadal krzaczki w autoodpoweidzi (nie ma polskich liter w treści) w temacie sa polskie litery
moja wersja to 3.1.7 dziekuje
fantomek
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: Grzegorz » 12 stycznia 2011, 12:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

Szukaj gotowych rozważań na forum, pod haseł kodowanie znaków.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: fantomek » 12 stycznia 2011, 16:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

przyznam Grzegorzu ze neizbyt mi pomogles bo zanim napisalem watek o problemie przestudiowalem watki z tym zwiazane... dokaldnie podwieszony watek i nie pomoglo wiec czekam na dalszą pomoc dzięki
fantomek
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: fantomek » 12 stycznia 2011, 19:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

dodam jeszcze ze nawet instalacja wczesniejszej wersji 2.0.23 nic nie pomogło problem trwa dalej przy wysyłce poprzez utworzoną regułe tj szablon odbiorca otrzymuje krzaczki w treści w temacie sa polskie znaki, wszystkich zmian z kodowaniem probowałęm i zero poprwy dziękuje za rade która pomoże w problemie
fantomek
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: michau0 » 30 marca 2011, 00:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:2.2a1pre) Gecko/20110328 Firefox/4.2a1pre

Piotrek P dziekuje :-)
michau0
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter

Postautor: piona » 04 kwietnia 2011, 16:24

Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; U; pl) Presto/2.7.62 Version/11.01

Witam, Wszelkie sposoby o których piszecie nie działają. Może ktoś pomóc? Zaczyna mnie TH wkurzać. Mam krzaczki w postach na grupach dyskusyjnych.
piona
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: piotrek5 » 14 września 2011, 21:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:6.0.2) Gecko/20100101 Firefox/6.0.2

Szukałem, szukałem i chyba mam.
Klikamy na folder "Odebrane" prawym przyciskiem, i wchodzimy w "właściwości". Tam mamy "domyślny zestaw znaków" i u mnie było zaznaczone, by stosować ten zestaw dla wszystkich wiadomości w folderze. Odznaczyłem i po sprawie. Już się wyświetla poprawnie.
Pozdrawiam.
piotrek5
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: ejrene » 04 stycznia 2012, 14:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:9.0.1) Gecko/20100101 Firefox/9.0.1

program mozilla thunderbird 9.0.1
system Win 7 pro 64-bit program nagle zaczal wysletlac nieprawidlowe znaki, niekompletne wiadomosci
przyczyne usunieto przez reinstalacje czcionek domyslnych do wyswietlania wiadomosci ktore ulegly uszkodzeniu
(calibri i cambria)
ejrene
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: westwi78 » 12 kwietnia 2012, 12:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

Podobny problem ale w opcji "przekaż"
Polskie czcionki w niektórych (!) wiadomościach zamieniają sie w jakieś krzaki...
wczoraj jeszcze wszytko było dobrze.

Jakies pomysły?
westwi78
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: Dany » 16 kwietnia 2012, 15:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

Podobnie jak u poprzednika, przy opcji "przekaż" wyświetlają się krzaki, reszta (np odpowiedz) działa ok. HELP
Dany
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: gregorr » 26 kwietnia 2012, 06:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1) AppleWebKit/535.19 (KHTML, like Gecko) Chrome/18.0.1025.162 Safari/535.19

Mam dokładnie ten sam problem.
Wszystko działa poprawnie oprócz opcji przekaż.
Przy przekazywaniu wiadomości zamiast polskich znaków pojawiają się krzaczki.
Jakakolwiek zmiana ustawień w opcjach nie daje żadnej poprawy.
Dzieje się tak w wersji 11 jak i 12 .
Pomocy . Co z tym zrobić
Problem występuje na wielu stanowiskach :(
gregorr
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: arekzet » 27 kwietnia 2012, 14:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

Witam,
Jeżeli kłopoty z przekazywaniem informacji powiązane są z używaniem programu antywirusowego NOD to chyba znalazłem rozwiązanie. Jeżeli była opcja powiadamiająca o dokonaniu przeskanowania każdej wiadomości to powodowało to pokazanie się informacji "Wiadomość została sprawdzona ..." Komunikat dodawany był w kodowaniu Windows-1250. Próba przekazania takiej informacji powodowała przekonwertowanie właściwej informacji na egzotyczne kodowanie.
Pomogło : W ustawieniach NOD : Ustawienia->Ochrona programów poczty e-mail -> Konfiguruj zmienić w Alerty i powiadomienia Cała poczta na Tylko zainfekowana poczta.
U mnie pomogło.
arekzet
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: Tuomi » 02 czerwca 2012, 16:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

Też mam problem z tym kodowaniem... Mam TB 12.0.1, jako domyślne (Ustawienia>Wyświetlanie>Formatowanie>Zaawansowane...) jest ustawione ISO-8859-2 zarówno dla wysyłania jak i odbierania. Jednak po odebraniu treści formularza (kodowanego w ISO-8859-2) zamiast polskich liter pojawia krzaczki. Rzecz jasna po zmienieniu widoku (Widok>Zestaw znaków) wszystko gra, dlatego mam pytanie: czy da się jakoś ustawić żeby domyślnym (lub automatycznym) zestawem znaków było ISO?
Tuomi
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: Tuomi » 02 czerwca 2012, 16:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

Też mam problem z tym kodowaniem... Mam TB 12.0.1, jako domyślne (Ustawienia>Wyświetlanie>Formatowanie>Zaawansowane...) jest ustawione ISO-8859-2 zarówno dla wysyłania jak i odbierania. Jednak po odebraniu treści formularza (kodowanego w ISO-8859-2) zamiast polskich liter pojawia krzaczki. Rzecz jasna po zmienieniu widoku (Widok>Zestaw znaków) wszystko gra, dlatego mam pytanie: czy da się jakoś ustawić żeby domyślnym (lub automatycznym) zestawem znaków było ISO?


Ok. Z tym problemem sobie poradziłem:) Wystarczyło kliknąć prawym na danym folderze (np. na Odebrane) i dać "Właściwości". Następnie w zakładce "Informacje ogólne", wybrać interesujące nas kodowanie (w moim przypadku ISO-8859-2) i zaznaczyć "Stosuj domyślny zestaw dla wszystkich wiadomości w folderze". :)

PS. Sorki za pisanie post pod postem, ale nie znalazłem opcji Edytuj (pewnie dlatego, że nie jestem zarejestrowany;) )
Tuomi
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: Grzegorz » 15 czerwca 2012, 16:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:15.0) Gecko/15.0 Firefox/15.0a1

bartkedko głupoty wygadujesz, przywracając kopię profilu na 99% przywracasz też problem.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: kalwap100 » 13 września 2012, 07:22

Przeglądarka: Opera/9.80 (X11; Linux i686; U; pl) Presto/2.10.289 Version/12.02

Witam
Dodam tez troche od siebie kilka spostrzezen
1. podane wyzej sposoby dzialaja :
- NOD
- Zmiana kodowania na folderze
- zmiana kodowania w widoku
- zmiana kodowania w opcjach
Ale niestety tylko dla nowo przychodzacych mailach ... z przesylaniem starych u mnie przynajmniej jest nadal problem
- ustawienia "v" przy zastosuj do wszystkich elementpow katalogu w opcji [ ] czy [v] nie maja tu znaczenia.
- porzadkowanie folderow - nie daje nic
- naprawa folderow z wlasciwosci rowniez nie przynosi efektow
Wychodzi na to iz trzeba odciac czerwona kreska stare maile i cieszyc sie z przesylania nowych juz w poprawnej wersji

Pozdrawiam
kalwap100

Ps
jesli ktos cos jeszcze znajdzie chetnioe to dalej przetestuje
kalwap100
 
Posty: 24
Z nami od: 29 stycznia 2010, 09:09

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: kombrat » 02 września 2016, 12:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:48.0) Gecko/20100101 Firefox/48.0

Odebrane->Właściwości->odznaczyć "Stosuj wybrane kodowanie..."
U mnie pomogło.
kombrat
 

Odp: Nieprawidłowe czcionki - brak polskich liter w wiadomoś

Postautor: depeszman » 22 listopada 2017, 12:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/60.0.3112.113 Safari/537.36

U mnie to samo, oto przykładowa treść maila z czcionkami:

Dzień dobry,
Z przyjemnością informuję, że udało nam się już dziś przygotować kosztorys. Dokument zamieszczam w załączniku.
Podczas przygotowywania wyceny zakładaliśmy, że projekt oprzemy na naszym autorskim CMSie i zrobimy indywidualny projekt graficzny.
Wycena nie uwzględnia innych walut poza PLN.
W dokumencie zostały także oraz ogólne warunki współpracy.
Życzę miłego dnia i czekamy na Państwa opinię.

Ma ktoś jakiś pomysł jak ustawić czcionki - dodam, że próbowałem zmian w odberane => właściowiści => wybrałem UNICODE - UTF-8, na chwilę pomogło, po czym dostałem maila z takimi znaczkami:

witam
sworzen dolny 70z� szt
koncowka lewa / prawa 65/705 z� szt
olej na dwa mosty motul 260z� kpl. Mopar 894z� kpl.
wszystko na miejscu

Bor�wno, ul. Gda�ska 23A
depeszman
 

Poprzednia

Wróć do Klient poczty Thunderbird

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Baidu [Spider], Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: