Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was próbował przenieść profile kont pocztowych Thunderbird (z kilku komputerów) na serwer sieciowy NAS. Dokładnie sprawa wygląda tak, że pojemność skrzynek u dostawcy jest ograniczona, a ilość przychodzących wiadomości jest ogromna. Każdy z pracowników chce mieć dostęp nawet do wiadomości sprzed kilkunastu miesięcy jak nie lat.....
Jak wiadomo ilość miejsca na dysku lokalnym jest ograniczona... a w niektórych przypadkach poczta zajmuje już po 30GB jak nie więcej.....
Wpadłem na pomysł aby postawić serwer NAS np 4TB i tam przenieść wszystkie foldery z profilami z komputerów, a następnie w konfiguracji klienta je pod linkować - wskazać ich lokalizację.
Zastanawia mnie jednak czy Thunderbird podoła takiemu rozwiązaniu oraz czy nie będzie się to wiązało z zamulaniem klienta oraz samej poczty...
Czy ktoś z Was spotkał się z takim rozwiązaniem???
Profile kont pocztowych na dysku sieciowym NAS
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Profile kont pocztowych na dysku sieciowym NAS
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0
- c-oolt
- Z nami od: 06 października 2015, 08:33
Odp: Profile kont pocztowych na dysku sieciowym NAS
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0
Nie powinno być żadnego problemu. Po zmapowaniu udziału jako dysk sieciowy nie różni się to w sumie od przeniesienia profilu czy ewentualnie zmiany lokalizacji wybranego konta pocztowego na inny dysk lub partycję. Nie zgłębiałem tematu, ale pamiętam, że lepiej mi działało (tylko przy użyciu SAMBY), jeśli login i hasło do udziału były zapamiętane w Windowsie.
A jeśli nie tak, to zawsze każdy może trzymać swojego własnego Thunderbirda Portable na tym NAS-ie.
Dobrze by było, aby każdy miał osobny udział z własnym loginem i hasłem.
A jeśli nie tak, to zawsze każdy może trzymać swojego własnego Thunderbirda Portable na tym NAS-ie.
Dobrze by było, aby każdy miał osobny udział z własnym loginem i hasłem.
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
• Strona 1 z 1
Wróć do Klient poczty Thunderbird