MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

poczta wp.pl nie współpracuje

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

poczta wp.pl nie współpracuje

Postautor: newerror » 06 października 2015, 11:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Witam,
od dłuższego czasu mam problem z którym nie mogę sobie poradzić.
Mam skonfigurowaną pocztę wp.pl po IMAP na czterech urządzeniach, komputerze thunderbird, laptopie thunderbird, tablecie aquamail i komórce aquamail. Na androidzie, tzn. tablecie i telefonie wszystko śmiga, natomiast na thunderbirdzie nie chce, program pokazuje że coś przyszło ale nie widać tego na liście wiadomości.
Spróbowałem przechwytywać pocztę wp.pl z innego maila z innego serwera i też działa.
Próbowałem czyścic, konfigurować od nowa, zmieniać ustawienia w programie i na wp.pl, nic nie pomaga, nie wiem o co chodzi.
Proszę o pomoc.

EDIT:
Nikt mi nie może pomóc?
newerror

Z nami od: 18 października 2006, 14:12

Odp: poczta wp.pl nie współpracuje

Postautor: Mirek » 27 października 2015, 22:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Czy problem dotyczy wszystkich wiadomości, czy tylko wybranych?
W Plik -> Menedżer subskrypcji... masz pozaznaczane wszystkie (pod)foldery?
Czy na pozostałych klientach pocztowych nie masz ustawionego jakiegoś usuwania, przenoszenia maili? (pewnie nie, ale wolę spytać...)
Czy w pliku Inbox (aby znaleźć jego położenie spójrz na Właściwości folderu Odebrane) zapisują się te wiadomości, które się nie pojawiają?
Można by jeszcze sprawdzić, jak wygląda sytuacja w Trybie awaryjnym.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: blanszer » 02 listopada 2015, 00:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Ubuntu Chromium/45.0.2454.85 Chrome/45.0.2454.85 Safari/537.36

Witam, miałem ostatnio ten sam problem. Okazało się że to wina WP, zmienili ostatnio domyślne ustawienia poczty że nie ma dostępu do poczty za pomocą protokołu POP3/IMAP/SMTP. (Co dziwne na telefonie działało wszystko dobrze). Rozwiązaniem było zalogowanie się na pocztę przez przeglądarkę, wejście w Opcje -> Ustawienia Konta -> Ogólne i w rubryce "e. konfiguracja POP3" zaznaczyć "Zezwalaj na dostęp do poczty za pomocą protokołu POP3/IMAP/SMTP."
Trzeba tylko na przyszłość uważać żeby nie pobrać przypadkiem wiadomości przez pop3 zamiast imap. Pozdrawiam.
blanszer

Postautor: newerror » 03 listopada 2015, 10:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Mirek pisze:Czy problem dotyczy wszystkich wiadomości, czy tylko wybranych?

wszystkich, na dwóch rożnych komputerach
Mirek pisze:W Plik -> Menedżer subskrypcji... masz pozaznaczane wszystkie (pod)foldery?

oczywiście
Mirek pisze:Czy na pozostałych klientach pocztowych nie masz ustawionego jakiegoś usuwania, przenoszenia maili? (pewnie nie, ale wolę spytać...)

ustawienia są identyczne, wielokrotnie testowo zmieniane i ustawiane od nowa...
Mirek pisze:Czy w pliku Inbox (aby znaleźć jego położenie spójrz na Właściwości folderu Odebrane) zapisują się te wiadomości, które się nie pojawiają?

tego nie wiem, chociaż plik zmienia swoją wartość
Mirek pisze:Można by jeszcze sprawdzić, jak wygląda sytuacja w Trybie awaryjnym.

to samo, nie działa

blanszer pisze:Rozwiązaniem było zalogowanie się na pocztę przez przeglądarkę, wejście w Opcje -> Ustawienia Konta -> Ogólne i w rubryce "e. konfiguracja POP3" zaznaczyć "Zezwalaj na dostęp do poczty za pomocą protokołu POP3/IMAP/SMTP."

gdyby to było takie proste... ale u mnie to nie działa... :(

Najciekawsze jest to, że na androidzie na AquaMail na dwóch różnych urządzeniach wszystko działa jak najbardziej poprawnie, natomiast na dwóch różnych komputerach z Windows 7 nie działa w ogóle, tylko informuje że coś przyszło.
newerror

Z nami od: 18 października 2006, 14:12

Postautor: Mirek » 03 listopada 2015, 14:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Co do pliku Inbox - na początek podaj jego rozmiar. Nie wiem jak dużo masz wiadomości na serwerze, ale zapewne jeśli rozmiar pliku jest wyraźnie większy od 1kB - to coś się tam zapisuje. Aby zweryfikować, czy są tam "niewidzialne" wiadomości, wyślij np. do siebie wiadomość o tytule: AAAAAAAAAAAA, otwórz plik w podglądzie (klawisz F3) - dostępnym w darmowym programie Free Commander lub np. w bardziej popularnym programie: Total Commander (shareware, po bodajże 30 dniach powinno się go wykupić lub odinstalować) i w tym podglądzie poszukaj frazy:
Kod: Zaznacz cały
Subject: AAAAAAAAAAAA

Albo np. jakiegoś adresu mailowego, co do którego jesteś pewien, że jest wśród nadawców.

Ponadto jeszcze dopytam:
Z jakiego antywirusa korzystasz?
Próbowałeś skonfigurować jakieś inne konta w Tb, pochodzące od innego dostawcy usługi pocztowej (np. o2, interia, onet)?
Albo skorzystać (przynajmniej tymczasowo, testowo) z POP3 zamiast IMAP?
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: Ja_rek » 05 grudnia 2015, 17:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0

Witam,

to nie problem z wp.pl tylko z Thunderbirdem.
Mam to samo i problem pojawił się po aktualizacji z Thunderbirda 31.x na nowszy i wtedy przestaje pobierać pocztę (ale poprawnie wysyła).
Do tej pory po każdej aktualizacji downgrade'owałem go 31.07 (ostatni jaki mi w na pewno działał) i wtedy działa. Liczyłem na to, że do tej pory coś się poprawi, ale dalej jest to samo (przy 38.4). Problem jest tylko z wp, gmail i inne działają OK.
Korzystam z IMAP.
Jakieś sugestie?

pozdrawiam
Ja_rek

Wróć do Klient poczty Thunderbird