MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Kończy pobieranie bez pobrania wiadomości

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Kończy pobieranie bez pobrania wiadomości

Postautor: Mariuchi » 02 listopada 2015, 12:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/46.0.2490.80 Safari/537.36

Witam,
Problem polega na tym że Thunderbird pobierał i po skonfigurowaniu od zera nowego profilu
pięknie pobiera prawie 10 tysięcy wiadomości od najstarszych do 2. października 2015 oraz jedną wiadomość z 6. października.
Serwer pocztowy wykupiony jest w http://www.dih.pl/
Program jest zaktualizowany bez żadnych dodatków zainstalowanych itp.
Plik Odebrane nie osiągnął limitu wielkości 4GB.
Wszyscy w firmie używamy Thunderbirda i nikt z pozostałych nie ma problemu na swoich kontach.
Przez RoundCube można odbierać i wysyłać wiadomości na tym koncie.
Miejsca na waszym serwerze lub tym koncie nie brakuje.
Podczas sprawdzania przez Thunderbirda czy są nowe wiadomości przez ułamek sekundy w pasku stanu pojawia się "pobieranie 1 wiadomości z 63" ale znika i na tym koniec. Tak jakby nic nie było do pobrania.
Brak wyświetlenia komunikatu błędu.
Konsola TB wywołana Ctrl+Shift+J pokazuje jedynie błędy np czcionek, kodowania html, itp.
Korzystając z porad:
viewtopic.php?t=24710
http://gadzetomania.pl/14776,thunderbir ... czta-na-wp
wygenerowałem log z komunikacji programu z serwerem (do pobrania tutaj):
https://drive.google.com/file/d/0B3dbQG ... sp=sharing
Przez RoundCube nie widać żadnej wiadomości która mogłaby powodować opisany w poradach problem.
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
--
Pozdrawiam
Mariuchi
Mariuchi

Z nami od: 02 listopada 2015, 12:55

Odp: Kończy pobieranie bez pobrania wiadomości

Postautor: dexter » 02 listopada 2015, 13:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0

Dzięki za logi. Ostatnie 10 linijek jest ważne.

Całkiem możliwe, że wywala się na jakiejś wiadomości. Niekoniecznie z pustym tematem - ten konkretny błąd był poprawiony kilka lat temu. Ale może wiadomość ma milion odbiorców, czy zawiera coś, co antywirus blokuje. Lub serwer nie odpowiada i następuje timeout.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Mariuchi » 02 listopada 2015, 14:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/46.0.2490.80 Safari/537.36

Hmm... może dopowiem coś być może istotnego.
Ogólnie to ta sytuacja istnieje od 2. października i nic się nie zmienia z tym że teraz w pasku stanu podczas sprawdzania czy są nowe wiadomości przez ułamek sekundy pojawia się "pobieranie 1 wiadomości z 447" ale znika i na tym koniec. Tak jakby wszystko pobrał i pomyślnie zakończył.
Wiadomości bez tematu tam nie było, usuwanie starszych lub nowszych wiadomości czy to w programie czy bezpośrednio na serwerze nie pomaga.
Log który podałem był utworzony 2.10.15 ale nowy pewnie niczego by nie wniósł.

Wtedy też napisałem do obsługi DIH.pl i otrzymałem taką odpowiedź:
"Po stronie serwera nie dostrzegam żadnych problemów w działaniu konta pocztowego. Aktualnie widnieje na podanym koncie 9924 wiadomości, i wszystkie mają status odebranych, również przy logowaniu przez pop3, więc poprzez program pocztowy, widnieją wiadomości w logach jako odebrane.
Pliki indeksów na serwerze nie wykazują problemów, poprawnie w nich dopisują się kolejne ściągnięte wiadomości. Jak jest jakieś ograniczenie to już musi być po stronie samego programu pocztowego. Proszę spróbować usunąć część wiadomości mailowych z konta i po stronie programu pocztowego i po stronie samego serwera (jeżeli nie ma zaznaczonej opcji aby wiadomości były również usuwane z serwera po usunięciu ich w programie)."
Mariuchi

Postautor: dexter » 03 listopada 2015, 09:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:45.0) Gecko/20100101 Firefox/45.0

Hmmm, czyli odpisał to samo, co ja.

Zaznaczyłbym "Pobieraj tylko nagłówki wiadomości" w Konfiguracji konta, usunął plik popstate.dat z profilu i pobrał pocztę od początku.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Mariuchi » 10 listopada 2015, 14:41

Ok, utworzyłem nowy profil na tym samym oraz innym komputerze i zaznaczyłem pobieranie samych nagłówków.
Oba programy pobrały dokładnie do 2.października i tego samego emaila oraz jeden email z dzisiaj :-/
Jakieś pomysły?
Mariuchi

Postautor: Mirek » 11 listopada 2015, 22:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0

A próbowałeś skasować z serwera przez stronę (tj. przez RoundCube) pierwszą wiadomość, która nie chce się pobrać (czyli pewnie z owego 2 października)? Ewentualnie jakieś w jej pobliżu, włącznie z ostatnią poprawnie odebraną? Jeśli są ważne, to przed skasowaniem je pobierz przez stronę albo może przenieś do jakiegoś innego folderu.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Wróć do Klient poczty Thunderbird