MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Po aktualizacji zmieniły sie ustawienia kont

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Po aktualizacji zmieniły sie ustawienia kont

Postautor: czarkowsky » 18 listopada 2020, 22:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:83.0) Gecko/20100101 Firefox/83.0

Witam!
Pracuję na Windows 10. Po automatycznej aktualizacji Thunderbird'a do wersji w nowej odsłonie - chyba 78.4.2 (a następnie te same problemy wystąpiły przy aktualizacji do wersji 78.5.0) pozmieniane zostały ustawienia konfiguracyjne poczty. Wszystkie serwery poczty wychodzącej i przychodzącej otrzymały uwierzytelnienie OAuth2, poczta nie była pobierana, ani nie wychodziła. Mam kilka kont pocztowych na różnych serwerach, nie pamiętałem ustawień, bo wcześniej nic takiego się nie działo. Kiedy posprawdzałem ustawienia i ustawiłem wszystko zgodnie z zaleceniami poczta nie działała i tak. Usunąłem więc pocztę i zacząłem konfigurować od nowa. Ale tutaj znowu problem: kiedy po podaniu podstawowych danych do poczty program pobrał resztę ustawień z serwera na koniec pojawiał się komunikat, że serwer poczty wychodzącej już istnieje, chociaż jeszcze żadna poczta nie była skonfigurowana i Thunderbird był "pusty". Tak, więc po usunięciu konta nie można go już skonfigurować. Usunąłem więc całego Thunderbirda i o dziwo po ponownej instalacji program otworzył się z pocztą, którą miałem wcześniej skonfigurowaną. Teraz poczta działa, ale bardzo długo wysyła e-maile i nie chce ich zapisać w wysłanych, a po ponownej próbie zapisania pojawia się komunikat o błędzie filtrów, chociaż żadnych nie stosuję. Co chwila pojawia się też komunikat o błędnej konfiguracji, którą sam sobie program ustalił. Ten sam problem występuje po aktualizacji do wersji 78.5.0.
Moje pytania:
1) gdzie zapisywane są jakieś domyślne ustawienia programu, skoro zapamiętuje je po odinstalowaniu programu i jak je usunąć;
2) jak skonfigurować nową pocztę, skoro przy próbie zapisania ustawień program mówi, że serwer poczty już istnieje;
3) co zrobić, żeby program zapisywał wysłaną pocztę bez tych dziwnych komunikatów (komunikaty poniżej);
4) jak zlikwidować komunikat o błędzie ustawień, których nie ma, bo poczta działa prawidłowo(komunikaty poniżej).
komunikat1 https://images92.fotosik.pl/444/e66a4e4eac08b396.png
komunikat2 https://images90.fotosik.pl/444/c57fe6b7f23a4dd7.png
komunikat3 https://images91.fotosik.pl/443/dc47b11e9e7fb780.png
czarkowsky

Z nami od: 16 października 2006, 22:09

Odp: Po aktualizacji zmieniły się ustawienia kont

Postautor: krystian3w » 19 listopada 2020, 07:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:83.0) Gecko/20100101 Firefox/83.0

Sprawdź co masz w folderze:
Kod: Zaznacz cały
%AppData%\Thunderbird
może trzeba po deinstalacji wykasować ręcznie profil.

Można też próbować startu Thunderbird z parametrem:
Kod: Zaznacz cały
thunderbird.exe -P
i tam zrobić czysty profil a wadliwy usunąć.
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
krystian3w

Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Po aktualizacji zmieniły sie ustawienia kont

Postautor: czarkowsky » 19 listopada 2020, 15:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:84.0) Gecko/20100101 Firefox/84.0

Dziękuję za poradę!
Po uruchomieniu programu z parametrem -P ukazują się dwa profile: default release i default. Ten pierwszy to z ustawieniami poczty, a default niby "czysty" bez skonfigurowanej skrzynki, ale na dzień dobry proponuje mi ustawienie poczty, którą miałem wcześniej i sugeruje mi jej uprzednie ustawienia.
W "%AppData%\Thunderbird\Profiles" mam oczywiście te dwa profile.
Czy odinstalowanie programu, usunięcie folderu Thunderbird i zainstalowanie ponowne powinno pomóc? Chodzi o to czy mogę ten folder Thunderbird usunąć?
czarkowsky

Postautor: krystian3w » 19 listopada 2020, 15:17

Niekoniecznie pomoże, na liście masz opcje zrobienia jeszcze świeższego niż te 2, jak na nim będą lipne ustawienia odczytane z serwera, to zostaje kontakt z działem IT firmy/hostingu.

Przestrogi:
Jak pocztę trzymasz tylko na serwerze (IMAP) a nie lokalnie po jakimś czasie (POP3) to możesz nawet wykasować = jak nie wiesz to lepiej skopiować gdzieś awaryjnie.
mogę ten folder Thunderbird usunąć?
Po reinstalacji odbuduje się pusty, pierwsze uruchomienie zrobi nowy "default-release" i najwyżej wtedy zobaczysz czy znowu zaproponuje zbugowaną konfigurację.
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
krystian3w

Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Postautor: czarkowsky » 19 listopada 2020, 19:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:84.0) Gecko/20100101 Firefox/84.0

krystian3w dziękuję za pomoc!
Reinstalacja i usunięcie ustawień domyślnych pomogło.
czarkowsky

Wróć do Klient poczty Thunderbird