MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak trzymać duże ilości maili ?

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Jak trzymać duże ilości maili ?

Postautor: zlisiecki » 25 kwietnia 2022, 00:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:91.0) Gecko/20100101 Firefox/91.0

Witam,
thunderbird 91.8 pod Linuxem działałby zapewne dobrze przy mniejszej ilość mail. Ja natomiast nie kasuję starych maili. Mam ich od 2000 roku prawie 30 GB. Thundebird zawiesza się, nawet wtedy gdy nie ściąga niczego z sieci, ciągle te pliki jakoś sortuje na nowo, nawet jeśli wyłączyłem indeksowania. Reinicjacja bazy danych sqlite pomaga lecz tylko chwilowo. Po pewnym czasie problem zawieszania się powraca.

Czy istnieje możliwość wyłączenia tych starszych maili z bierzącej obsługi przez thunderbird ? Tak powinno być moim zdaniem z katalogiem "archiwum". Oczywiście mógłbym usunąć dany katalog z drzewa katalogów thunderbirda, żeby go w ogóle nie widział. Kłopot w tym, że mam dość rozbudowane drzewo katalogów wynikające z rozbudowanych filtrów.

Może problem da się rozwiązać podkręcając sqlite którymś z wewnętrznych parametrów. Właściwie bazy danych jak sqlite powinny być skalowalne.

Jak najlepiej trzymać duże ilość maili z wielu lat ?
zlisiecki

Z nami od: 24 kwietnia 2022, 10:04

Odp: Jak trzymać duże ilości maili ?

Postautor: krystian3w » 25 kwietnia 2022, 13:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 11; Mobile; rv:99.0) Gecko/99.0 Firefox/99.0

Ja tam nie widzę problemów na 5 kontach, co mają ze 30-40 GiB danych zgromadzonych przy pomocy POP3.

Może zbyt skomplikowana budowa katalogów psioczy...

W teorii można zmarnować kilka dni na konwersję z mbox na maildir jakby to miało pomóc. Wada, że trzeba by to robić praktycznie ręcznie (konwerter chyba wycięto z kodu wersji stabilnej) i wciąż to eksperymentalna funkcja w TB.
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
krystian3w

Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Jak trzymać duże ilości maili ?

Postautor: zlisiecki » 25 kwietnia 2022, 20:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:91.0) Gecko/20100101 Firefox/91.0

Może zbyt skomplikowana budowa katalogów psioczy...
Jaką dokładniej sytuację masz na myśli ? Owszem, spotykam sytuacje, w której któryś z katalogów sam przesuwa się w inne miejsce, np. wyskakuje z pozycji podkatalogu piętro wyżej ! Myślałem do tej pory, że to z powodu mojego nieuważnego ruchu myszką, lecz to się powtarza i nie mam pewności. To niemożliwe, żeby Linux samoistnie zmieniał pozycje katalogów. Czy thunderbird może robić to jako efekt jakiegoś swojego sortowania ?

Zamieniłbyś wszystko z mboxa na maildir, czy tak ?
zlisiecki

Z nami od: 24 kwietnia 2022, 10:04

Wróć do Klient poczty Thunderbird