MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problemy po aktualizacji ThunderbirdPortable na 128.5.2

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Problemy po aktualizacji ThunderbirdPortable na 128.5.2

Postautor: Marszowiecki » 10 stycznia 2025, 01:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/131.0.0.0 Safari/537.36

Dzień dobry wszystkim,

jestem nowy na tym forum, ale z programu ThunderbirdPortable korzystam od samego zarania. Przez ostatnie lata nie miałem z tym programem problemów, dawniej to się czasami zdarzało.

Mój program po uruchomieni działa tylko przez kilka sekund a potem się samoczynnie wyłącza. Stało się to po sprawdzeniu aktualizacji, w zasadzie wystarczyło tylko wyświetlić okienku informacyjne o bieżącej wersji a uruchomiała się aktualizacja, która teraz wyłącza mi program. W okienku jest widoczna wersja 128.5.2. Sam nie wiem czy to poprzednia czy nowa, w zasadzie tego od dawna tego nie sprawdzałem, bo aktualizacje odbywały się automatyczne. Nie wiem co mnie pokusiło by otworzyć to okienko.

To samo dzieję się na Windows 10 64 i Windows 11, bo przeniosłem program na pena i próbowałem go na dwóch komputerach. Na obu się samoistnie wyłącza.

Bywały w przeszłości z nim problemy, ale pomimo to wiernie przy nim stałem, bo umożliwiał mi w sposób aktywny archiwizowanie poczty.
Dostaję dużo poczty z załącznikami i w przeciągu roku folder z zainstalowanym w nim programem urasta mi do 6 GB. Mam na nim kilka skrzynek. To poczta związana z konkursem, po zakończeniu kolejnej edycji zakładam nowy folder i w nim instaluje najnowszy program a starego nie ruszam bez wyraźnej potrzeby. Na dodatek wyłączam w nim automatyczne sciąganie poczty. W ten sposób mogę grzebać w starych archiwach korzystając z ich pełnej funkcjonalności. Na dodatek mogę go wgrać na pena i korzystać w innych miejscach na innych komputerach.
To wszystko czas przeszły, bo od dwóch dni mogę się zapoznać z poczta. Program po uruchomieniu ściga pocztę a potem się wyłącza.
Nie wiem jak cofnąć aktualizację, stare foldery z archiwalną pocztą działają.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Janusz
Marszowiecki

Z nami od: 10 stycznia 2025, 01:06

Odp: Problemy po aktualizacji ThunderbirdPortable na 128.5.2

Postautor: krystian3w » 10 stycznia 2025, 14:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 13; Mobile; rv:134.0) Gecko/134.0 Firefox/134.0

Można pobrać starą instalkę i uruchomić Thunderbird z przełącznikiem --allow-downgrade. Trzeba by go wpisać do pliku "ThunderbirdPortable.ini" obok pliku "exe" z ikoną (szkic pliku jest w "other/source" - uzupełniamy linię "AdditionalParameters=").

https://archive.mozilla.org/pub/thunderbird/releases/ - standardowa instalka
https://sourceforge.net/projects/portab ... d,%20P.E./ - te od PortableApps.

Jak program startował rzadko to może była to nawet wersja 115 i dopiero niedawno przeskoczyła na 128.5.2 i się rozwaliło.
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
krystian3w

Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Wróć do Klient poczty Thunderbird