MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Przesłanie skasowanych wiadomości w Thunderbird na serwer WP

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Przesłanie skasowanych wiadomości w Thunderbird na serwer WP

Postautor: adh » 14 października 2025, 04:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:143.0) Gecko/20100101 Firefox/143.0

Przez przypadek skasowałem wiadomości w programie Thunderbird z "Odebrane, z konta na wp. Z innego komputera przeniosłem INBOX, ale po synchronizacji (IMAP) wszystkie wiadomości znikają (chyba po synchronizacji jest stan serwera, a nie Thunderbird). Skopiowałem wiadomości do Folderu Lokalne_Odzyskane. Niestety nie mogę z niego przenieść wiadomości do odebrane (przypuszczam, że jest to blokowane przez synchronizację). Wiadomości (ok. 2200 są dla mnie bardzo ważne) chciałbym ponownie wysłać na serwer wp, aby móc je odczytywać na telefonie. Proszę o pomoc, bo po całej nocy nic nie wskórałem.
Pozdrawiam
adh

Z nami od: 14 października 2025, 03:52

Odp: Przesłanie skasowanych wiadomości w Thunderbird na serw

Postautor: krystian3w » 14 października 2025, 08:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 15; Mobile; rv:143.0) Gecko/143.0 Firefox/143.0

Spróbuj zapisać te 2200 wiadomości e-mail do plików eml i z nowego profilu IMAP spróbuj przesłać je do WP — mechanizmem przeciągnij i upuść (być może WP wykryje, że wysyłasz niechcianą pocztę na serwer, mimo że nagłówki wskazywałyby że ich serwer pośredniczył w odbiorze/wysyłce wiadomości).

Być może trzeba je wrzucić do folderu na szkice/kopie robocze by serwer się nie skapł i dopiero potem przenosić między folderami.
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
krystian3w

Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Przesłanie skasowanych wiadomości w Thunderbird na serw

Postautor: Mirek » 05 marca 2026, 13:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:148.0) Gecko/20100101 Firefox/148.0

Trochę już stary temat, ale napiszę.
Twoje podejście z zapisaniem/podpięciem jako Lokalne_odzyskane i potem przeniesienie zaznaczonych wiadomości do IMAP-owej skrzynki odbiorczej (czy może lepiej skopiowanie - tj. trzymając dodatkowo CTRL przy przeciąganiu albo skorzystanie z menu kontekstowego dla zaznaczonych wiadomości i Kopiuj do -> twoje_konto@wp.pl -> Odebrane) ogólnie jest prawidłowe - i sam wiele razy tak robiłem. Zazwyczaj jak były z tym problemy, to pomagało:
  • przesyłanie w mniejszych partiach (po kilkadziesiąt, kilkaset wiadomości)
  • przesłanie do specjalnie utworzonego podfolderu (a nie bezpośrednio do Skrzynki odbiorczej / Odebranych / Inboksa)
  • skopiowanie wiadomości w trybie offline i potem przejście do online, żeby się zsynchronizowało
Kiedyś, w niektórych przypadkach polecałem skorzystanie z dodatku ImportExportTools (teraz chyba będzie to: https://services.addons.thunderbird.net ... ttools-ng/) - ale od wielu lat go nie używałem.
Można ewentualnie włączyć rejestrowanie (logging) komunikacji z serwerem (szukaj np.: Thunderbird MOZ_LOG IMAP) - i zobaczyć, czy nie pojawia się jakiś błąd.
Przetestowałem też przed chwilą u siebie z kontem WP przez IMAP - i kopiowanie, przenoszenie wiadomości z lokalnego folderu (przynajmniej u mnie :-)) działa.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Wróć do Klient poczty Thunderbird