problem z filtrem niechcianej poczty
Moderator: Pomocy?!
problem z filtrem niechcianej poczty
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
Mam zainstalowanego thunderbirda z http://www.pitreck.civ.pl/tb_pliki/MozillaThunderbird-0.5+-20040224-plPL.exe
Okazuje się że coś nie działa filtr niechcianej poczty. Tzn. jak sam zaznaczam maile jko niechciane to jest ok, ale thunderbird sam od siebie nie zaznacza.
Myślałem że trzeba dać mu trochę więcej czasu na nauczenie się, ale 10 takich samych spamów to już chyba wystarczająco dużo??
Ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać?
- marceli
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8 (Pitreck)
Jesli nie jestes zadowolony z pracy filtru w tym wydaniu, to masz 2 mozliwe wyjscia z takiej sytuacji:
-Cofnac sie do wydania testowego, nie zawierajacego owych nowosci, np. tego z 10 Lutego.
-Cofnac sie do finalnego wydania, w tym przypadku 0.5
PS. Nauka filtru moze potrwac nawet kilka tygodni. Im wiecej listow zostanie przeanalizowanych podczas nauki, tym szybiej i lepiej filtr zostanie wytrenowany.
W przypadku ulepszonego filtru zaczyna on oznaczac wiadomosci jako niechciane po sprawdzeniu 100 listow. Autor programu twierdzi, iz Tb osiagnal fantastyczne rezultaty po sprawdzeniu 10 000 listow.
PPS. Radze tez usunac plik training.dat z profilu, jesli masz tam takowy.
- Pitreck
- Moderator
- Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20030916
marceli pisze:Nie usunie mi tego co się do tej pory nauczył??
Tak, usunie.
Po usunięciu training.dat trzeba (:roll:) zaznaczyć znów wszystkie spamy i nie-spamy, żeby się nauczył (po nowemu).
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8 (Pitreck)
marceli pisze:Dlaczego mam usunąć trainning.dat ?
Co to da? Nie usunie mi tego co się do tej pory nauczył??
Jak powiedzial E2rd, operacja ta spowoduje usuniecie tego, co do tej pory sie nauczyl. Ale jezeli korzystales z filtru niechcianej poczty na wydaniach z poprzednia wersja filtru (sprzed 20 lutego), to ten plik tylko obnizy ci jego wydajnosc.
Reasumujac:
Do ulepszonego filtru potrzebny ci jest nowy plik training.dat.
- Pitreck
- Moderator
- Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
Mam na nowo zainstalowanego thunderbirda bo musiałem przeinstalować system.
BTW gdzie w ustawieniach można zmienić lokalizację tego pliku trainning.dat?
Mam ustawione pod linuxem i pod windowsem ten sam katalog na maile i działa to całkiem dobrze. Jeszcze można by zrobić wspólne uczenie się??
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20030916
Anonymous pisze:BTW gdzie w ustawieniach można zmienić lokalizację tego pliku trainning.dat?
Mam ustawione pod linuxem i pod windowsem ten sam katalog
A co, ln -s nie działa? Ten sam problem co z bookmarks???
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
pozdrawiam
- crevw
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8
To drugie sluzy do definiowania wlasnych filtrow i ze spamem nie ma nic wspolnego ... sluzy na przykjlad do tego, aby listy z grupy dyskusyjnej trafialy do osobnego folderu.
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
- wariat
- Z nami od: 09 maja 2002, 20:01
Wróć do Klient poczty Thunderbird