MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problem z przeniesieniem profilu

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Problem z przeniesieniem profilu

Postautor: hokah » 14 lipca 2004, 14:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Witam,
dotychczas używałem thunderbirda wersji ze stron mozilla.org, przy formacie i zmianie systemu zainstalowalem nKuriera Poczty, przekopiowalem katalog profilów i program się wywalił, po parugodzinnych walkach udało mi się przenieść listy poprzez zastosowanie import z netscape, jednak tylko wiadomosci sie przeniosly bez ustawien :-(

Jest jakis uniwersalny sposób na robienie niezawodnego backupu ?

To chyba najgorsza z cech w mozilla ze nie wspiera importu i exportu wlasnych formatów ! Przeciez mozna byloby to rozwiazac pakowaniem do 1 pliku o jakims uniwersalnym formacie

pozdrawiam
Piotrek
hokah

Z nami od: 24 listopada 2003, 09:18

Re: Problem z przeniesieniem profilu

Postautor: E2rd » 14 lipca 2004, 17:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Normalnie, to profile Thunderbirda i n!Kuriera są kompatybilne, choć jeśli się przesiadałeś z ThB 0.7 na n!KP 0.4, czyli zrobiłeś downgrade oprogramowania :lol: , to różnie może być... (Ale i tak pewnie powodem była zmiana systemu z 98 na XP...).

A do backupów (i przenoszenia profilu przez reinstalkę Windows) służy MozBackup - poz.1 na liście http://mozillapl.org/pomoc/Przydatne_programy
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Na pewno???

Postautor: Paul33 » 15 lipca 2004, 06:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Nie byłbym taki pewien czy są kompatybilne - powiedziałbym nawet wprost, że tak nie jest! :-?
Th od wersji 0.7 nie twoży plików profilu w taki sam sposób, do jakich nas przyzwyczajano przez parę lat - do przeszłości należy juz plik profilu o nazwie xxxxxxxx.slt - zostało to pominięte - http://kb.mozillazine.org/index.phtml?title=Thunderbird_:_FAQs_:_Profile_folder - dlatego też przenosząc pliki ze starego profilu musimy pamiętać o ręcznej edycji plików, w których zawarta była ścieżka dostępu do poprzedniego lokacji : prefs.js, chrome.rdf, panacea.dat.

W ogóle wersje Th od 0.7 wzwyż pracują bardzo niestabilnie - można bardzo szybko spowodować totalny crash , np. przy operacjach związanych z rozszerzeniami czy temetami ...
Występują też niecodzienne zniknięcia całych folderów przy próbie usunięcia danego profilu...
Myśle że te bugi zostaną niebawem porządnie poprawione !

---------------------------------------------------------------------------------
Pozdro dla wszystkich aktywistów Mozilli !!! :wink: :P :wink:
Paul33

Z nami od: 03 lipca 2004, 01:23

Postautor: hokah » 15 lipca 2004, 10:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

hmmm używałem najnowszego thundirbirda ale wcześniej miałem też jego starsze wersje i nigdy nie miałem problemu z instalacją nowszej, zawsze pozostawaly mi ustawienia i poczta. OS również się nie zmienił.
Dlatego wydaje mi się to bardzo dziwne, co więcej próbowałem instalować thundirbirda i też nie "załapał" czego już w ogóle nie rozumiem.
hokah

Z nami od: 24 listopada 2003, 09:18

Re: Na pewno???

Postautor: E2rd » 15 lipca 2004, 10:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Paul33 pisze:do przeszłości należy juz plik profilu o nazwie xxxxxxxx.slt

O, dzięki, nie zauważyłem. :oops:

Anyway, podejrzewam, że stary ThB (dowolne 0.x) też by łyknął profil bez .slt, w ramach kompatybilności wstecznej - bo tak kiedyś było (za czasów Mozilli 0.6 :roll:).

Paul33 pisze:W ogóle wersje Th od 0.7 wzwyż pracują bardzo niestabilnie - można bardzo szybko spowodować totalny crash , np. przy operacjach związanych z rozszerzeniami czy temetami ...

Czy instalujesz zawsze właściwe wersje rozszerzeń?

hokah pisze:Dlatego wydaje mi się to bardzo dziwne, co więcej próbowałem instalować thundirbirda i też nie "załapał" czego już w ogóle nie rozumiem.

:evil: :evil: Bo zmieniłeś system!! (zapewne 98->XP) :P
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

rozszerzenia - cdn...

Postautor: Paul33 » 21 lipca 2004, 07:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Paul33 :
W ogóle wersje Th od 0.7 wzwyż pracują bardzo niestabilnie - można bardzo szybko spowodować totalny crash , np. przy operacjach związanych z rozszerzeniami czy temetami ...

Czy instalujesz zawsze właściwe wersje rozszerzeń?

Oczywiście - przy starszych wersjach od razu napotykamy problem niekompatybilności w postaci okna Thb z wyświetlonymi w dolnej części błędami - problem znika po skrupulatnym usunięciu feralnego rozszerzenia ...

U Ciebie można bez crashu podać dość "głęboko" schowaną ścieżkę dostępu do rozszerzeń czy schematów ?
pozdro
Paul33

Z nami od: 03 lipca 2004, 01:23

Wróć do Klient poczty Thunderbird