returned mail :((
Moderator: Pomocy?!
returned mail :((
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
- gest
Re: returned mail :((
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
gest pisze:bardzo czesto wracaja do mnie maile
Jasnowidzami nie jesteśmy!
Może zacytuj przykładowo jeden taki zwrot! Tam wszystko jest napisane!
- Cleriic
- Moderator
- Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
..i dalej:
- Gość
Re: ..i dalej:
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
- Gość
Juz wiem!:-)
- Gość
Filtry SPF
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.2; .NET CLR 1.1.4322)
duke_leto pisze:hmm obawiam sie ze jest to jakies zabezpieczenie antyspamowe serwerow WP
czy jak wysylasz do nadawcy w domenie wp z konta wp to tez wyskakuje blad ?
Gazeta PL wprowadzila od niedawa filtry SPF. Po tygodniu odrzucanych maili w koncu wpadlem na wlasciwy trop.
Stworzylem specjalne forum gdzie mozecie zadawac wiecej pytan. Sam wlasnie konfiguruje ustawienia SPF poraz pierwszy
http://forum.dobrebopolskie.com/forum_p ... ID=19&PN=1
- Master_Yoda
Re: Filtry SPF
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Master_Yoda pisze:Gazeta PL wprowadzila od niedawa filtry SPF. Po tygodniu odrzucanych maili w koncu wpadlem na wlasciwy trop.
Stworzylem specjalne forum gdzie mozecie zadawac wiecej pytan. Sam wlasnie konfiguruje ustawienia SPF poraz pierwszy
SPF jest w ogole moim zdaniem debilnym pomyslem, bo:
1) zgodnie z tradycyjna - i dobra - praktyka internetowa (niestety zupelnie wypaczona w Polsce od momentu powstania 0-202122), to dostawca ŁĄCZA, a nie konta pocztowego, powinien udostępniac serwer SMTP. Serwer SMTP jest powiązany z adresem IP komputera nadawcy, a nie domeną jego e-maila (niby dlaczego w TB i wszystkich mozillopodobnych defaultowo przyjmuje się JEDEN i ten sam serwer SMTP dla wszystkich kont?). Tymczasem SPF wymusza to drugie rozwiązanie.
2) tym samym, SPF jest z założenia niekompatybilne z tak podstawowym ficzerem poczty elektronicznej, jak możliwośc jej forwardowania z jednego konta na drugie. Poczta forwardowana na adres na serwerze korzystającym z SPF w 90% nie dochodzi. To już jest moim zdaniem skandal.
- raj
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.2; .NET CLR 1.1.4322)
raj pisze:SPF jest w ogole moim zdaniem debilnym pomyslem
Sorki, ale nie rozumiesz chyba działania SPF. Chodzi tylko o to, że jeżeli jestem właścicielem domeny np. XYZ.PL to ustawiam sobie w DNS, z jakich serwerów w domenie XYZ.PL może być wysyłana moja poczta, to wszystko.
Nie chce żeby ktoś wpisał sobie że nazywa się ADMIN@XYZ.PL i wysłał 10,000,000 maili do całego świata przez swój serwer SMTP i dodał moją domenę automatycznie do wszystkich list spamerów.
Przy odbieraniu mojej poczty naprzykład w Gazeta.PL ich serwer sprawdzi, że poczta od ADMIN@XYZ.PL jest wysłana przez spamera bo wysłał ją przez swój serwer SMTP, a nie ten, który jest podany w definicji SPF domeny XYZ.PL
Musieliśmy ustawić rekordy SPF w DNS bo naszej poczty z aktywacją konta nie chciały przyjmować niektóre polskie serwisy mailowe. Uważam, że jest to prosty i genialny sposób żeby nie pozwolić niepowołanym osobom na podszywanie się pod czyjeś konta.
PS: co do twojego punktu nr1 to jest ona całkowicie z perspektywy użytkownika a nie administratora. jeżeli dostajesz swój adres email od kogoś (np provier łącza) to on powinien na domenie, w której masz adres, ustawić rekordy SPF w DNS, jeżeli masz swoją własną domenę ale np nie masz swojego serwera poczty to nadal możesz używać serwerów providera, tyle że u siebie w DNS musisz wskazać jaki jest jego adres serwera wysyłającego. Za rok pewnie nikt nie wyśle maila jeżeli jego serwer nie ma rekordów spf.....a problem podszywania się pod cudze konta spadnie o 90%.... chociaż zawsze będą inne sposoby
- Ilman
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Ilman pisze:Sorki, ale nie rozumiesz chyba działania SPF. Chodzi tylko o to, że jeżeli jestem właścicielem domeny np. XYZ.PL to ustawiam sobie w DNS, z jakich serwerów w domenie XYZ.PL może być wysyłana moja poczta, to wszystko.
[...]
Przy odbieraniu mojej poczty naprzykład w Gazeta.PL ich serwer sprawdzi, że poczta od ADMIN@XYZ.PL jest wysłana przez spamera bo wysłał ją przez swój serwer SMTP, a nie ten, który jest podany w definicji SPF domeny XYZ.PL
Dokladnie rozumiem to co piszesz i rozumiem jak dziala SPF. I dlatego jestem jemu przeciwny.
Jeszcze raz wytlumacze swoje stanowisko.
Po pierwsze, "dobra praktyka internetowa" zaklada, ze maile ZAWSZE, niezaleznie od tego, w jakiej domenie jest Twoj adres nadawcy, wysylasz przez SWOJ NAJBLIZSZY serwer SMTP.
Serwer SMTP przez ktory jest wysylany mail NIE POWINIEN byc powiazany z domena nadawcy, a tylko z moim adresem IP!
Czyli moge miec konta mailowe w domenie abc.pl, def.pl i xyz.pl, a moje lacze do internetu w domu mam od firmy pqr.pl i przez serwer SMTP tej firmy wysylam WSZYSTKIE moje maile. Jezeli teraz domena np. abc.pl ma rekord SPF, i wysylam mail do kogos kto tez korzysta z SPF, to tego maila mi nie przyjmie.
Po drugie, istnieje cos takiego jak forwardowanie poczty. BARDZO PODSTAWOWA funkcjonalnosc e-maila. Zalozmy ze mam konto na serwerze w domenie xyz.pl i forwarduje z tego konta swoja poczte na inne konto, w domenie def.pl. Domena def.pl korzysta z SPF. Ktos z domeny abc.pl, ktora tez korzysta z SPF, wysyla mi maila na adres na xyz.pl. Serwer xyz.pl forwarduje tego maila na def.pl i tu SPF go odrzuca, bo niby nie zostal wyslany z "legalnego" serwera.
Uważam, że jest to prosty i genialny sposób żeby nie pozwolić niepowołanym osobom na podszywanie się pod czyjeś konta.
Moim zdaniem SPF nadaje sie wylacznie do poczty "korporacyjnej", gdzie wiadomo, ze np. poczta z domeny pekao.com.pl ma prawo wychodzic tylko przez serwery SMTP banku Pekao i zadne inne. Chociaz tez pozostaje wtedy problem z forwardowaniem... Moze mi zasugerujesz ze mam zrezygnowac z forwardowania? Nie zartuj.
Do domen oferujacych publicznie dostepne konta pocztowe nie nadaje sie absolutnie.
Gdyby TPSA wprowadzajac 0-202122 zachowala sie jak normalny dostawca Internetu i razem z dostepem dala ludziom od razu serwer SMTP, przez ktory mogliby wysylac maile, to nie rozpowszechnilby sie debilny zwyczaj ustawiania jako serwera SMTP tego samego serwera co POP3 (a w kazdym razie z tej samej domeny). Nie byloby problemow z open-relayami (kazdy serwer SMTP wpuszczalby poczte tylko ze "swoich" IP), z autoryzacja "obcych" uzytkownikow przez SMTP Auth albo POP before SMTP...
Zobaczylbys ile wtedy ludzi, ktorzy mieliby ustawione POP3 np. na Onecie, WP czy innym takim, a SMTP w TPSA - zgodnie z logika - buntowaloby sie przeciwko SPF. Nikt by sie nie odwazyl tego wprowadzic.
A tak to w tej chwili buntuja sie tylko tacy starcy jak ja
Jezeli dla kogos serwer wysylajacy przypisany do domeny jest rzecza normalna, to jasne ze bedzie to uznawal za "genialny sposob na unikniecie podszywania"... itp. Ale to nie jest rzecza normalna, tylko zaniedbanie TPSA w polaczeniu z dzialaniami roznych polboksow, onetow itp. taki ludziom skrzywiony poglad wyrobilo. Podobnie jak dla 99% userow w tej chwili pewnie "normalnym" kontem jest konto POP3-only, a dla mnie "normalnym" kontem jest i bedzie pozostanie konto shellowe, a takie polprodukty POP3-only to tylko jakies nedzne namiastki... nawet jak sie nazywaja "profesjonalne" i sporo kosztuja...
To sie niestety zaczyna pomalu robic Internet dla debili...
PS: co do twojego punktu nr1 to jest ona całkowicie z perspektywy użytkownika a nie administratora.
Pudlo: jestem adminem niemal od samego poczatku istnienia Internetu w Polsce...
jeżeli dostajesz swój adres email od kogoś (np provier łącza) to on powinien na domenie, w której masz adres, ustawić rekordy SPF w DNS, jeżeli masz swoją własną domenę ale np nie masz swojego serwera poczty to nadal możesz używać serwerów providera, tyle że u siebie w DNS musisz wskazać jaki jest jego adres serwera wysyłającego.
Zrozum, kurde, ze serwer WYSYLAJACY NIE JEST I NIE MA BYC zwiazany z DOMENA, a TYLKO I WYLACZNIE Z ADRESEM IP komputera, ktory probuje wyslac poczte!
Jezeli probuje wyslac przez "swoj" serwer - to OK, jezeli nie przez swoj - to won! I juz.
Za rok pewnie nikt nie wyśle maila jeżeli jego serwer nie ma rekordów spf.....a problem podszywania się pod cudze konta spadnie o 90%.... chociaż zawsze będą inne sposoby
Kurde... bo sie wsciekne i zaczne blokowac poczte ze wszystkich domen ktore W OGOLE UZYWAJA SPF...
- raj
Wróć do Klient poczty Thunderbird