MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Czy Bugzilla to jedynie słuszny system zgłaszania błędów ?

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Czy Bugzilla to jedynie słuszny system zgłaszania błędów ?

Postautor: DarC » 27 września 2004, 22:35

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Witajcie - jestem świeżutko upieczonym użytkownikiem Thunderbirda. Spodobał mi się ten pocztowy klient i chciałbym już przy nim pozostać, ale zauważyłem kilka istotnych błędów. Niestety Bugzilla coś nie bardzo działa, albo jest wyłączona. :/ Czy jest inny sposób na zasygnalizowanie błędów i czy załoga polska pośredniczy w jakiś sposób w zgłaszaniu błędów do kwatery głównej ? Bo jak ja skleciłbym opis po angielsku, to podejrzewam, że byłoby to w stylu "Kali jeść". Sorry, że na forum takie pytanie, ale nie wiedziałem gdzie lub komu by je zadać.
DarC

Z nami od: 27 września 2004, 22:20

Re: Czy Bugzilla to jedynie słuszny system zgłaszania błędów

Postautor: piotrek84 » 27 września 2004, 23:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.3) Gecko/20040910

zglaszaj na forum a ktos sprawdzi, czy dany bug istnieje i poda linka, gdzie bedziesz mogl na niego zaglosowac
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

No to zapodaję znalezione błędy ...

Postautor: DarC » 28 września 2004, 10:10

Zacznę od tego, że pracuję w WIN XP i zainstalowałem Thunderbirda 0.8 .

1. W polu "data" w większości odebranych maili jest tylko czas - daty brak - ciekawe, że nie we wszystkich mailach ale w większości.

2. Nie wyświetlają się ikonki "spinacza" w odebranych mailach - jak list ma załącznik - ikonka pojawia się dopiero jak list otworzę i zamknę.

3. Mam domyślnie ustawione wyświetlanie znaków w odebranych mailach standardzie "Środkowoeuropejski (ISO 8859-2)". Przychodzi list w standardzie np. UTF-8. W otwartym mailu przestawiam w menu kodowanie na UTF-8 - i w okienku zmienia się dobrze - ale jak chcę wydrukować ten e-mail to na podglądzie wydruku i na wydruku zostaje kodowanie "Środkowoeuropejski (ISO 8859-2)" i mam krzaki zamiast np. rosyjskiego tekstu na papierze.

To tyle z tego co zauważyłem. Poza tym bardzo podoba mi się ten program - jest o niebo wygodniejszy i ma znacznie więcej przydatnych funkcji od Outlook-a Xpressa. Tłumaczenie super - wszystko zrozumiałe i czytelne.
Mógłby się w windozie trochę szybciej uruchamiać i przy minimalizacji chować się do traya a nie na pasek.
To na razie tyle, jak coś znajdę to dam znać.
DarC

Re: No to zapodaję znalezione błędy ...

Postautor: Olhado/256 » 28 września 2004, 11:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; rv:1.7.3) Gecko/20040911 Firefox/0.10

DarC pisze:1. W polu "data" w większości odebranych maili jest tylko czas - daty brak - ciekawe, że nie we wszystkich mailach ale w większości.

Poczekaj do jutra :) Data nie pojawia się w dzisiejszych mailach (czemu - nie mam pojęcia).
DarC pisze:2. Nie wyświetlają się ikonki "spinacza" w odebranych mailach - jak list ma załącznik - ikonka pojawia się dopiero jak list otworzę i zamknę.

To znany błąd, ktory do tej pory jest niestety olewany. Jedyne, co możesz zrobić, to zagłosować na niego i czekać...
DarC pisze:(...)przy minimalizacji chować się do traya a nie na pasek.

Zainteresuj się Thundertrayem.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Re: No to zapodaję znalezione błędy ...

Postautor: Nuan » 28 września 2004, 12:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10

Olhado/256 pisze:Zainteresuj się Thundertrayem.

Ja natomiast do minimalizacji do traya zarówno Thunderbirda, jak i Firefoxa polecam to rozszerzenie
Nuan

Z nami od: 15 lipca 2003, 13:31

Dzięki za odpowiedzi i rady :

Postautor: DarC » 28 września 2004, 15:01

Jeśli tylko "dzisiejsze" maile są pozbawione daty to może tak jest specjalnie dla lepszego uwidocznienia najświeższej poczty ? Jeśli tak, to nie ma sprawy - może i to niegłupie ;)

"Thundertray"
Z tego zrezygnowałem na wstępie - po pierwsze strasznie nie lubię takich rozwiązań kiedy jest coś wymuszane na jednym programie przez inny - bardzo nieelegancki sposób, po drugie samo zainstalowanie i uruchamianie jest nader skomplikowane jak na takie cóś co powinno być załatwione jednym postawieniem "ptaszka" w jakimś menu.

"Ja natomiast do minimalizacji do traya zarówno Thunderbirda, jak i Firefoxa polecam to rozszerzenie"

To jest rozwiązanie całkiem eleganckie - tyle ... że nie działa 8} (potrzebną bibliotekę mam w systemie) - więc - ?? W menu pojawiło się "Minimize to tray" ale nie reaguje.
DarC

Re: Dzięki za odpowiedzi i rady :

Postautor: Nuan » 28 września 2004, 15:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10

DarC pisze:"Ja natomiast do minimalizacji do traya zarówno Thunderbirda, jak i Firefoxa polecam to rozszerzenie"

To jest rozwiązanie całkiem eleganckie - tyle ... że nie działa 8} (potrzebną bibliotekę mam w systemie) - więc - ?? W menu pojawiło się "Minimize to tray" ale nie reaguje.

Musisz po zainstalowaniu, w opcjach rozszerzenia zaznaczyć "Always minimize to tray" I Powinno działać. Domyślnie jest to wyłączone (nie wiem czemu)
Nuan

Z nami od: 15 lipca 2003, 13:31

Re: Dzięki za odpowiedzi i rady :

Postautor: DarC » 28 września 2004, 16:59

Nuan pisze:Musisz po zainstalowaniu, w opcjach rozszerzenia zaznaczyć "Always minimize to tray" I Powinno działać. Domyślnie jest to wyłączone (nie wiem czemu)

Tak też zrobiłem i ... nic :( restart też nie pomógł.
DarC

Ale numer !

Postautor: DarC » 28 września 2004, 19:35

Zostawiłem kompa włączonego razem z Thund. na dłuższy czas - przychodzę, a tu odebranych 24 maili 12 identycznych i 12 identycznych ! Okazuje się, że: Ponieważ ustawiłem, żeby z serwera ściągały się same nagłówki, to co 10 minut ten sam nagłówek ściągał się na nowo jako nowa poczta. I maile mnożyły się po 2 co 10 minut. Nie chcę myśleć co by było gdybym dostał kilkanaście maili a komp chodziłby do rana. Chyba listę odebranych nagłówków mógłbym wydrukować na rolce papieru toaletowego ;)
DarC

Wróć do Klient poczty Thunderbird