MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Obsługa grup dyskusyjnych

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Obsługa grup dyskusyjnych

Postautor: DRNK » 30 września 2004, 20:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10

Niestety mogę tylko odbierać maila z grup dyskusyjnych. Aby móc wysyłać maile na wspomniane wcześniej grupy utworzyłem konto przeznaczone tylko do obsługi grup. Niestety nie wiem jak mam ustawić opcje aby wszystko grało ? Co to jest NNTP ??? Proszę o pomoc :roll:
DRNK

Z nami od: 19 września 2004, 10:17

Re: Obsługa grup dyskusyjnych

Postautor: athantor » 01 października 2004, 11:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8a4) Gecko/20040920 Firefox/0.9.1+

DRNK pisze:Niestety mogę tylko odbierać maila z grup dyskusyjnych.

Maile nie mają nic wspólnego z grupami dyskusyjnymi. Na grupach są posty nie maile.

DRNK pisze:Aby móc wysyłać maile na wspomniane wcześniej grupy utworzyłem konto przeznaczone tylko do obsługi grup. Niestety nie wiem jak mam ustawić opcje aby wszystko grało ?

File → New → Account → Newsgroup account → Next → Your Name: Twoje imię i nazwisko → Email addres: Twój adres email z jakimś spamtrapem → Next → Newsgroup server: Adres serwera news Twojego ISP (zapytaj się go o niego jeśli nie znasz adresu) → next → Account name: Jakaś nazwa dla tego konta → Next → Finish → PPM na utworzonym koncie → Subscribe → 2×LPM na grupie którą chcesz zasubskrybować → powtórz poprzedni krok jeśli chcesz zasubskrybować więcej grup → OK → Rozwijasz utworzone konto jeśli nie było rozwinięte i klikasz na daną grupę → (o) Download 1000 Headers → Mark remaining headers as read → Download.

Jeśli chcesz coś wysłać to KONIECZNIE musisz to przeczytać:
http://www.pg.gda.pl/~agatek/netq.html
A jeśli chcesz o coś zapytać:
http://rtfm.bsdzine.org/

Jeśli tego nie zrobisz, to się możesz złamać jedną z zasad netykiety i tym samym możesz narazić się użytkownikom danej grupy, przez co mogą nie udzielić Ci pomocy lub nawet sPLONKować Cię, czyli odfiltrowywać Twoje posty, tak, że nawet ich nie bedą widzieć.

Ale po co sobie robić wrogów na początku? IMHO lepiej jest przeczytać te kilkaset linijek.

DRNK pisze:Co to jest NNTP ???

Net News Tranfer Protocol?

DRNK pisze:Proszę o pomoc

A może byś tak sam poszukał?
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Wróć do Klient poczty Thunderbird