MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Niechciana poczta

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Niechciana poczta

Postautor: Zoskaa » 13 listopada 2004, 10:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Mam w "Filtrze niechacianej poczty" ustawione:
"Przenieś otrzymane wiadomości, które zostały oznaczone jako niechciane do Folderu niechciane konta: Foldery lokalne"
Czy to oznacza że program bedzie przenosił wiadomości oznaczone jako niechciane do katalogu Niechciane? Mi się wydaje że tak, ale TB tak tego nie rozumie, bo wiadomosci oznaczone jako niechciane zostają w katalogu odebrane.
Niech ktoś mi pomoże, co zrobić żeby te wiadomości przenosiło gdzieś indziej... np do katalogu Niechciane.
Zoskaa
Zoskaa

Postautor: Timon » 13 listopada 2004, 10:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Miałem podobny problem, przyczyna tego był filtr antyspamowy w Norton Security. Po jego wyłączeniu i wyłączeniu i włączeniu filtru poczty niechcianej wszystko działa. Wniosek : tylko jeden filtr antyspamowy na raz 8) .
Timon

Z nami od: 31 lipca 2004, 10:11

To ja się podepne.

Postautor: Pion » 15 listopada 2004, 14:52

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322)

Jak ustawic żeby listy od wybranej osoby były bezpośrednio kasowane z serwera. Nie pobierane i dopiero kasowane.
Pion

Re: To ja się podepne.

Postautor: duke_leto » 15 listopada 2004, 17:10

Pion pisze:Jak ustawic żeby listy od wybranej osoby były bezpośrednio kasowane z serwera. Nie pobierane i dopiero kasowane.

tworzysz filtr
z opcja Delete from POP server ( w TB PL Kasuj z serwera POP ?)
duke_leto

Z nami od: 09 czerwca 2004, 08:31

Postautor: Pion » 16 listopada 2004, 12:27

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322)

Dzięki duke_leto. Pomogło ale tylko częściowo :-? Mejla skasowalo ale równocześnie zadziałał "Filrt Niechcianej Poczty", który wiadomość ściągnoł i wywalił do kosza. ZAŁAMKA !!
I teraz mam pytanie: Jak usunąć kogoś z tego filtra ??
Thunderbird jest fajny i szybki ale jeszcze pare takich baboli i wracam do OE
Pion

Postautor: Ludwik » 16 listopada 2004, 12:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

To inteligentny filtr, który samodzielnie uczy się na podstawie Twoich wyborów. Po niedługim czasie treningu powinien już oznaczać jako spam dokładnie to czego ty nie chcesz otrzymywać.
Tylko musisz zawsze spam oznaczać jako spam, a źle oznaczony spam (jak w tym wypadku) odznaczać (zaznaczać jako pożadaną wiadomość).
Oczywiscie opcję filtru niechcianej poczty można wylączyć w całości, ale raczej się to nie opłaca.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Pion » 16 listopada 2004, 22:32

Co do inteligencji filtra nie mam zastrzeżeń. Nie rozumie tylko głupoty programu, który ma skasować wiadomość tak jak mu kazałem. No i nie wyświetla samodzielnie mejli kodowanych w UTF-8, musze ręcznie przestawiać :(
Pion

Postautor: Zdziwiony » 29 listopada 2004, 13:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

duke_leto pisze:
tworzysz filtr
z opcja Delete from POP server ( w TB PL Kasuj z serwera POP ?)

Niestety, podobnie jak i u kolegi Piona ten rodzaj filtru, również u mnie nie działa jak należy. W przypadku ver. 0.8 TB ściągał z serwera i dopiero wówczas kasował. Teraz jest jeszcze gorzej. W ver. 0.9 oprócz tego, że niepotrzebnie ściąga to jeszcze przenosi je do kosza niechcianych.
W OE pamiętam była jeszcze reguła "nie pobieraj z serwera".

I tu pytanie: czy jest jakiś plugin czy cuś :D, żeby kasował jednak na serwerze, bez niepotrzebnego ściągania, lub by nie pobierał z serwera (ale to w ostateczności, bo zawalana będzie skrzynka :evil: )
Zdziwiony

Postautor: E2rd » 01 grudnia 2004, 12:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; WinNT4.0; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Zdziwiony pisze:czy jest jakiś plugin czy cuś :D, żeby kasował jednak na serwerze,

Nie, i nigdy nie powstanie. Była już mowa o tym wiele razy. Filtry antyspamowe w TB są takie dobre właśnie dlatego, że analizują całego maila, a nie same nagłówki. Analiza taka jest niemożliwa bez ściągania z serwera. Coś za coś.
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Herrero » 03 grudnia 2004, 14:13

Chyba coś zepsułem. Używam Thunderbirda już od pół roku, ale dopiero dzisiaj postanowiłem się pobawić filtrem niechcianej poczty i chyba coś zepsułem. Najpierw oznaczyłem niechciane wiadomości a dałem: Narzędzia -> filtr niechcianej poczty. Tam zaznaczyłem, zeby automatycznie przenosił zaznaczone automatycznie wiadomości do folderu niechciane dla danego konta oraz jeśli sam zanacze jako niechcianą to żeby też przenosił. Zatwierdziłem zamiany i nic sie nie stało. Więc zacząłem się bawić. Najpierw dałem żeby rozpoznnał w folderze niechciane wiadomości, więc pozaznaczał, a ja potem poprawiłem, ale dalej nic nie przeniósł do folderu niechciane. Dałem więc jeszcze raz zeby oznaczył wiadmości, a on usunał oznaczone wcześniej całkowicie :( Nie ma ich w folderze niechciane :(. Mam pytanie kiedy Thunderbird usuwa wiadomości niechciane do foldru niechciane?? To działa tylko z nowymi zaraz po ściągnięciu?? Są przenoszone odrazu? Jeśli tak to jak mam poprawic coś jak on źle oznaczy? Wyżej kolega napisał, że się uczy. Jak?

Pozdrawiam
Herrero

Z nami od: 07 listopada 2004, 13:58

Postautor: nikdo » 03 grudnia 2004, 14:56

Herrero pisze: Mam pytanie kiedy Thunderbird usuwa wiadomości niechciane do foldru niechciane?? To działa tylko z nowymi zaraz po ściągnięciu?? Są przenoszone odrazu? Jeśli tak to jak mam poprawic coś jak on źle oznaczy? Wyżej kolega napisał, że się uczy. Jak?

Mój przenosi zaraz jak ściągnie i jak oznaczę jako niechcianą.
Poprawienie polega na odznaczeniu ikonki kosza lub przyciśnięciu przycisku 'pożądana' nad nagłówkami wiadomości. (Potem musisz samodzielnie przenieść wiadomość z foldera niechciane)

Może przypadkiem zaznaczyłeś opcję usuwania zaznaczonych ręcznie niechcianych?

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo

Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30

Wróć do Klient poczty Thunderbird